Επανεκκίνηση e-πλειστηριασμών ετοιμάζουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες και η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
20 Αυγούστου, 2021
Και νέα πλατφόρμα για τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων
20 Αυγούστου, 2021
Δείτε τα όλα

Επανεκκίνηση e-πλειστηριασμών ετοιμάζουν οι τράπεζες

20/08/2021

Από 25 Αυγούστου θα αφορούν κατ’ αρχήν πλοία, ενώ στη συνέχεια, από 1ης Σεπτεμβρίου, και ακίνητα

 

Μέσα στον Αύγουστο ξεκινούν και πάλι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ εκτιμάται πως από τον Σεπτέμβριο οι ανοχές συνολικά θα είναι πολύ μικρότερες και οι προγραμματισμοί τραπεζών και servicers θα εκτελούνται με μεγαλύτερη συνέπεια. Εντός του Αυγούστου οι πλειστηριασμοί θα αφορούν κατ’ αρχήν πλοία, ενώ στη συνέχεια και εντός Σεπτεμβρίου και ακίνητα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως τα δεδομένα μεταβάλλονται για τους δανειολήπτες και η ανοχή που είχε επιβάλει η οικονομική κρίση λόγω covid σταματά. Οι τράπεζες βέβαια και οι servicers σπεύδουν να εξηγήσουν πως η αλλαγή δεδομένων δεν αφορά τους ευάλωτους.

Ασφαλώς από τις διαδικασίες πλειστηριασμών εξαιρούνται ρητώς όλα τα ακίνητα που αφορούν πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.

Το ηλεκτρονικό σφυρί ξεκινάει και πάλι με επισπεύδουσες τις τράπεζες στις 25 Αυγούστου, ενώ οι πλειστηριασμοί ακινήτων τίθενται εκ νέου σε εκκίνηση 1η Σεπτεμβρίου.

Τράπεζες και Servicers επιχειρούν να στοιχειοθετήσουν όσο καλύτερα γίνεται τις σχετικές διαδικασίες. Οι μεν τράπεζες έχουν φέρει μπροστά την άσκηση πολιτικής ακινήτων, μια και θεωρούν πως αυτός είναι ένας κλάδος που μπορεί να τους δώσει κέρδη, ενώ οι Servicers θα επιχειρήσουν με κάθε τρόπο να πιάσουν τους στόχους των ανακτήσεων όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στις υποχρεώσεις τους (Ηρακλής κ.λπ.).

Βεβαίως οι πολιτικές είναι δύσκολο να μεταβληθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, μιας και το 80% των πλειστηριασμάτων καταλήγουν στις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι τελευταίες να μην πλειστηριάσουν τα ακίνητα αυτά σε τιμές χαμηλότερες από εκείνες στις οποίες βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Κέρδη από υπεραξίες

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες φέρνουν μπροστά με τρόπο θετικό τα ακίνητα επιζητώντας κέρδη από τις υπεραξίες, αφού η αγορά ακόμη και μέσα στην κρίση τραβά την ανιούσα. Έτσι συστήνουν εταιρείες και αναζητούν ξένους συμμάχους για να εκπονήσουν μεγαλόπνοα και κερδοφόρα σχέδια πώλησης. Αξίζει να σημειωθεί πως εν μέσω κρίσης οι τιμές των ακινήτων ενισχύθηκαν κατά 4%.

Μέσα σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς τα τραπεζικά ιδρύματα ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως η πολιτική τους δεν είναι να εξοντώσουν τους ευάλωτους και τους μικρούς οφειλέτες, αλλά δεν πρόκειται να χαριστούν σε μεγαλύτερους οφειλέτες με υποθήκες μεγάλα ακίνητα αστικά ή και επαγγελματικά, θεωρώντας πως δεν έχει νόημα η περαιτέρω αναμονή.

Αντίστοιχη είναι και η λογική των servicers οι οποίοι δρομολογούν τις ανακτήσεις προκειμένου να πετύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί το συντομότερο δυνατό. Εν τω μεταξύ περίπου 30.000 ενδιαφερόμενοι έχουν επισκεφτεί και κατεβάσει στοιχεία στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όμως ούτε μία αίτηση δεν έχει ολοκληρωμένα υποβληθεί προς εξέταση. Σύμφωνα με τα όσα λένε οι αρμόδιοι επί του θέματος, η συγκεκριμένη αναβλητικότητα οφείλεται στο μεγάλο φόρτο που υπάρχει σε ό,τι αφορά τις λογιστικές εργασίες μετά την παράταση των ημερομηνιών για την υποβολή των δηλώσεων. Η εκτίμηση είναι πως οι αιτήσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ας σημειωθεί επίσης πως μέσα στον μήνα αναμένεται η προκήρυξη που σχετίζεται με τον Οργανισμό Διαχείρισης των κατοικιών των ευάλωτων οφειλετών, ώστε μέσα στον Σεπτέμβριο να ανακοινωθεί ο πλειοδότησης και ο χρόνος δημιουργίας του Οργανισμού αυτού.

Πηγή: Ναυτεμπορική