Διπλό ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τις ρυθμίσεις δανείων

Ρύθμιση οφειλών: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την 1η κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών
23 Ιουλίου, 2021
Η έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων για το β΄ τρίμηνο 2021
23 Ιουλίου, 2021
Δείτε τα όλα

Διπλό ραντεβού τον Σεπτέμβριο για τις ρυθμίσεις δανείων

23/07/2021

Μέχρι τέλος του μήνα εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί το σύνολο των 27.000 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προκειμένου να ρυθμιστούν χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο ή να ακολουθήσει πτώχευση και δεύτερη ευκαιρία. Από αυτές τις αιτήσεις, περίπου οι 19.000 έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ για τις υπόλοιπες 8.000 υπάρχουν εκκρεμότητες στη συμπλήρωση στοιχείων που δεν μπορούν να ανακτηθούν ηλεκτρονικά.

Συνεπώς, τα πρώτα αποτελέσματα των ρυθμίσεων από τον εξωδικαστικό μηχανισμό του πτωχευτικού νόμου δεν αναμένονται νωρίτερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος που μεσολαβεί, ωστόσο, θεωρείται χρήσιμος, καθώς με διάταξη που προώθησε το υπ. Οικονομικών στη Βουλή, μαζί με το νομοσχέδιο για την παράταση του προγράμματος Ηρακλή για τα κόκκινα δάνεια, αποσαφηνίζονται διαδικασίες για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ γίνεται σαφές ότι μπορούν να ρυθμιστούν και δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση του Δημοσίου.

Η καθυστέρηση στη συλλογή στοιχείων μέσω της πλατφόρμας οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά από τα στοιχεία που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί και να οριστικοποιηθεί μια αίτηση δεν είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά και, έτσι, γίνεται η αναζήτηση και η συμπλήρωση από τους οφειλέτες. Από τη στιγμή που συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία, η αίτηση οριστικοποιείται και διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στους πιστωτές, οι οποίοι εντός δύο μηνών θα πρέπει να έχουν καταθέσει τις προτάσεις ρύθμισης ή να απορρίψουν την αίτηση και να προχωρήσει η πτωχευτική διαδικασία.

Έλεγχοι από ΤτΕ για ρυθμίσεις

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκληρώνει τα stress test των μη συστημικών τραπεζών, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν θα δημοσιοποιηθούν, αλλά όπου διαπιστωθεί μείωση της κεφαλαιακής επάρκειας κάτω του ορίου θα ζητηθεί άμεσα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εντός του έτους. Επίσης, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται η έναρξη ή τουλάχιστον η τελική φάση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η οποία εκτιμάται άνω των 200 εκατ. ευρώ, με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τους τακτικούς ελέγχους τον Σεπτέμβριο (και στις συστημικές τράπεζες) θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται ρυθμίσεις και “κουρέματα” δανείων, όπως για παράδειγμα, η λήψη κατάλληλων εγγυήσεων, προβλέψεων, αλλά και θέματα διαφάνειας. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στην προετοιμασία ενός ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης των ρυθμίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος που περιλαμβάνεται στην αναβάθμιση των εποπτικών συστημάτων του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/SSM) με την υιοθέτηση “έξυπνων” αλγορίθμων με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση.

Το υπ. Οικονομικών από την πλευρά του, προωθεί τη δημιουργία του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων (General Credit Registry), το οποίο θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών και τις πρακτικές ανάκτησης κόκκινων δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης. Όπως εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός, στη Βουλή, με τον τρόπο αυτό θα αξιολογούνται καλύτερα οι ρυθμίσεις και οι εισπράξεις από τα κόκκινα δάνεια, θα αυξηθεί η διαφάνεια στη δευτερογενή αγορά δανείων, συμβάλλοντας στην προσέλκυση επενδυτών και την επίτευξη καλύτερων τιμών στις τιτλοποιήσεις δανείων (μικρότερες ζημίες για τις τράπεζες).

Πηγή: Capital.gr