Δημιουργείται μηχανισμός για τη χρηματοδότηση νεοφυών τεχνολογικών «πρωταθλητών»

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για το 2022
11 Φεβρουαρίου, 2022
Πώς επηρεάζει το Ταμείο Ανάκαμψης τις τράπεζες
11 Φεβρουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Δημιουργείται μηχανισμός για τη χρηματοδότηση νεοφυών τεχνολογικών «πρωταθλητών»

11/02/2022

Γ. Τσακίρης: Η Ευρώπη μπορεί να γίνει παγκόσμιος τεχνολογικός πρωταθλητής

Κοινή διακήρυξη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού, του “Scale-Up Initiative”, που αφορά στη χρηματοδότηση των τεχνολογικών Scales-ups συνυπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεών, Γιάννης Τσακίρης με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε., στο πλαίσιο συνεδρίου που διοργανώθηκε χθες στο Παρίσι.

Ο μηχανισμός αφορά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, με άμεσες προοπτικές κλιμάκωσης, που μπορούν να διαδραματίσουν μελλοντικά ηγετικό ρολό σε παγκόσμιο επίπεδο στις νέες τεχνολογίες. Για να συμβαδίσει με την παγκόσμια τεχνολογική κούρσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε πως πρέπει να ενισχύσει αυτό το δυναμικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων και κατά τη φάση κλιμάκωσής τους. Οι επιχειρήσεις αυτές διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό και βιώσιμο μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών των κρατών μελών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μαζί με το υπουργείο Ψηφιακής  Διακυβέρνησης και το υπουργείο Οικονομικών, στηρίζουν αυτή την κοινή προσπάθεια και η χώρα μας πρόκειται να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, με κεφάλαια ύψους 100 έως 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων ΑΕ (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ), τα οποία θα επενδυθούν μέσω επενδυτικών σχημάτων σε τέτοιου είδους καινοτόμες επιχειρήσεις.

Οι τελικές αποφάσεις για τον μηχανισμό και τον τρόπο επένδυσης των πόρων, αναμένεται να οριστικοποιηθούν ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 μέσω ενός κύκλου διαβουλεύσεων. Λόγω του πανευρωπαϊκού του ρόλου, το “Scale-Up Initiative” θα παραμείνει μια ανοιχτή πρωτοβουλία και για οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίσει να συμμετάσχει  στο μέλλον.

«Είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα  προς ένα πιο ζωντανό και δυνατό ευρωπαϊκό οικοσύστημα τεχνολογικών νεοφυών επιχειρήσεων και είμαστε βαθύτατα πεπεισμένοι ότι η πρωτοβουλία μας θα είναι και ένα σημαντικό βήμα προς το οικονομικό και τεχνολογικό μέλλον της Ευρώπης» επισημαίνεται από τη γαλλική προεδρία της ΕΕ.

Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σημείωσε πως πρόκεται για «μία σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να μεταμορφώσει την Ευρώπη σε παγκόσμιο τεχνολογικό πρωταθλητή». «Τίθενται οι βάσεις για την έξυπνη χρηματοδότηση καινοτόμων νεοφυών τεχνολογικών επιχειρήσεων για να γιγαντωθούν γρήγορα, να παραμείνουν στην Ευρώπη και να προσδώσουν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό όφελος σε τα όλα τα κράτη μέλη» πρόσθεσε.

Πηγή: Ναυτεμπορική