9 δισ. ευρώ τα νέα “Covid” δάνεια μέχρι τέλος του έτους – Προϊόν και για πολύ μικρές επιχειρήσεις

Ως 31 Οκτωβρίου οι αναστολές πληρωμής επιταγών στον τουρισμό
11 Σεπτεμβρίου, 2020
Ταμείο Εγγυοδοσίας: Προίκα 780 εκατ. για νέα κεφάλαια κίνησης στις εταιρείες
11 Σεπτεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

9 δισ. ευρώ τα νέα “Covid” δάνεια μέχρι τέλος του έτους – Προϊόν και για πολύ μικρές επιχειρήσεις

11/09/2020

Αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ζητά από τις τράπεζες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σχεδιάζοντας, παράλληλα να επεκτείνει τα εγγυημένα δάνεια και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή εβδομαδιαία καθιερωμένη συνάντηση με τις τράπεζες για την παρακολούθηση της ροής ρευστότητας προς την Οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας ζήτησε από τις τράπεζες να πραγματοποιήσουν, μέσα στον Σεπτέμβριο, νέες εκταμιεύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τα χρηματοδοτικά προγράμματα της κυβέρνησης. Όπως όλα δείχνουν, με τον ρυθμό που συμμετέχουν οι τράπεζες στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους, τα νέα “Covid” δάνεια θα ανέλθουν σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

Μεθαύριο Παρασκευή, κατά πάσα πιθανότητα, αναμένεται να ξεκινήσει να “τρέχει” η επέκταση του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με 100% επιδότηση (από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) των τόκων του δανείου για τα 2 πρώτα χρόνια. 

Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί κατά 603 εκατ. ευρώ (από 400 εκατ. σε 1,003 δισ. ευρώ) προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση που είχε μείνει ακάλυπτη. Οι όροι συμμετοχής τραπεζών και Δημοσίου στην επέκταση του προγράμματος δεν είναι στην προηγούμενη αναλογία 60% – 40%, αλλά οι τράπεζες θα συμμετέχουν συνεισφέροντας το 95% και η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα καλύψει το υπόλοιπο 5% για την επιδότηση των τόκων δύο ετών των δανείων που θα δοθούν. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό χρηματοδότησης που μπορεί να χορηγηθεί μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ φτάνει μέχρι τα 500.000 ευρώ και η διάρκεια χρηματοδότησης κινείται από 2 έως 5 χρόνια. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση με τις τράπεζες επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει “απαγορευτικό” δανειοδότησης από το νέο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εφόσον η αιτούμενη επιχείρηση έχει λάβει ήδη δάνειο “Covid” με εγγύηση του Δημοσίου. Στόχος είναι να καλυφθεί με χρηματοδότηση όσο μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί μέχρι στιγμής από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ανέρχονται σε 15.000. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διαπιστωθεί επικάλυψη (δηλ. χρηματοδότηση της ίδιας επιχείρησης τόσο από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ όσο και από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας) σε ποσοστό 20%.

Εν τω μεταξύ, οι αυξημένες ανάγκες ρευστότητας αφορούν και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες στρέφεται επίσης το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα στοχευμένο στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτικό πρόγραμμα με εγγύηση του Δημοσίου. Το πρόγραμμα που θα διατεθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται ότι θα χορηγεί δάνεια μέχρι 40.000 – 50.000 ευρώ, με καλύτερη εγγύηση.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά στο “βαρύ πυροβολικό” του προγράμματος εγγυοδοσίας, η δεύτερη φάση του προγράμματος, με την εκταμίευση 1 ακόμη δισ. ευρώ κρατικών εγγυήσεων, αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Στη φάση αυτή, το βάρος της χρηματοδότησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί στο 75% – 80% και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις (στον πρώτο γύρο του προγράμματος η αναλογία ήταν 50% – 50%). 

Πηγή: Capital.gr