Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση η εγκατάσταση POS ως τις 27/8

Ακριβότερη η ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα
7 Ιουλίου, 2017
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις ΕΣΠΑ για πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
7 Ιουλίου, 2017
Δείτε τα όλα

Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση η εγκατάσταση POS ως τις 27/8

[:el]07/07/2017

Και οι δικηγόροι υποχρεούνται να αποκτήσουν μηχάνημα για τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες

Χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση θα εφαρμοσθεί η απόφαση η οποία προβλέπει την υποχρεωτική, έως και τις 27 Ιουλίου, εγκατάσταση POS κατά τη διενέργεια συναλλαγών με κάρτες σε μια σειρά επαγγέλματα.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και οι δικηγόροι υποχρεούνται στην εφαρμογή της εν λόγω απόφασης, επεσήμαιναν χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι στη γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, ύστερα από αίτηση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου, στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά ότι η υποχρέωση τοποθέτησης POS στα δικηγορικά γραφεία δεν έρχεται σε αντίθεση με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Επομένως, συνεχίζουν, η ίδια η Αρχή επιβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος μη εφαρμογής του μέτρου για τους δικηγόρους, αφού δεν παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα, κάτι για το οποίο άλλωστε της ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι ακόμη και για την άποψη που εξέφρασε η Αρχή ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική εγκατάσταση POS, στον βαθμό που αφορά τους δικηγόρους, βρίσκεται εκτός ορίων νομοθετικής εξουσιοδότησης με το αιτιολογικό ότι οι πελάτες των δικηγόρων δεν είναι καταναλωτές, οι παράγοντες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι δεν είναι στην αρμοδιότητα της Αρχής να το κρίνει αυτό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως τονίζουν, ότι κάτι ανάλογο ισχύει και με την υποχρεωτική πληρωμή ποσών άνω των 500 ευρώ στους δικηγόρους μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι όσον αφορά την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο περιορισμού της φοροδιαφυγής, στις 27 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών σε 85 κλάδους επαγγελματιών, τα καταστήματα των οποίων θα πρέπει να εφοδιαστούν με τερματικά μηχανήματα.

Σε διαφορετική περίπτωση οι καταστηματάρχες θα πληρώσουν πρόστιμο της τάξης των 1.500 ευρώ.

Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου μειώνεται στο ήμισυ εάν:

α) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

α) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπη- ρεσία τιμολόγιο που αποδεικνύει την αγορά τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμής με κάρτα.

Σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεχθούν τουλάχιστον πέντε καταγγελίες σε διάστημα τριών διαδοχικών μηνών για τη μη αποδοχή πληρωμών με χρήση Μέσων Πληρωμής με Κάρτα από Υπόχρεο, αυτές κοινοποιούνται στην ΑΑΔΕ και στο ΣΔΟΕ προκειμένου να ληφθούν υπ’ όψιν κατά τον προγραμματισμό και τη διενέργεια ελέγχων αρμοδιότητάς τους. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που υποχρεούνται στην εγκατάσταση POS είναι μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνοι, κάβες, κινηματογράφοι, καντίνες και εστιατόρια, φαρμακεία, συνεργεία, κομμωτήρια και κουρεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, ιατρεία, δικηγορικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και ψυκτικοί.

Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εγκατασταθεί στην αγορά 420.000 POS, ενώ σήμερα είναι σε λειτουργία περισσότερα από 360.000.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]