Ανοιχτό «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης το 2023

«Παγώνουν» για ένα χρόνο τα επιτόκια για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία που υπάγονται σε ρύθμιση
23 Δεκεμβρίου, 2022
Κύμα αιτήσεων για τις 24 δόσεις στα Ταμεία
23 Δεκεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Ανοιχτό «παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης το 2023

23/12/2022

“Χρυσές εφεδρείες” ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ από την υπεραπόδοση της οικονομίας και τις δαπάνες για καύσιμα, κρατά το οικονομικό επιτελείο για νέα μέτρα από τις αρχές του 2023, θέτοντας ως προτεραιότητα πριν την όποια νέα θετική παρέμβαση να διασφαλιστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2022 και – όσο είναι δυνατό – το 2023.

Η επιλογή για το μηνιαίο επίδομα αγορών από 22 έως και 100 εκ ευρώ, το οποίο θα δοθεί για έξι μήνες, είναι μια “ασφαλής” επιλογή για ένα έκτακτο μέτρο που χρηματοδοτείται από ένα επίσης έκτακτο έσοδο. Μέσα στο Ιανουάριο αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση από τις Βρυξέλλες για την έκτακτη φορολόγηση με 33% των κερδών των εταιριών πετρελαιοειδών, η οποία με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου θα αποδώσει περίπου 650 εκατ. ευρώ. Με την έκδοση της απόφασης, που θα είναι άμεσα εφαρμοστέα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα είναι διαθέσιμο και το ποσό που θα χρηματοδοτήσει και το επίδομα αγορών.

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός έχει περισσότερα περιθώρια τα οποία όμως θα πρέπει πρώτα να “πιστοποιηθούν” πριν κατευθυνθούν σε νέα μέτρα. Τα φορολογικά έσοδα για το 2022, θα κλείσουν στο τέλος Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε θα καταβάλλονται οι τακτικές δόσεις των πάγιων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Τότε θα γνωρίζει το οικονομικό επιτελείο πόσα παραπάνω έσοδα έφερε το 2022 στα δημόσια ταμεία. Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές, αφού με βάση τα προσωρινά στοιχεία για τον 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα έσοδα από φόρους ξεπέρασαν τον αναθεωρημένο (για τα έσοδα του 2022) προϋπολογισμό του 2023 κατά 312 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

 Ένα ακόμη στοιχείο, που θα είναι χρήσιμο για τις επόμενες θετικές παρεμβάσεις, είναι η ανάπτυξη για το 2022 η οποία θα οριστικοποιηθεί μέσα στον Απρίλιο, όταν η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία του τετάρτου τριμήνου. Μέχρι τότε θα παραμείνει αμετάβλητη η πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,6% αν και ο ρυθμός για το εννεάμηνο διαμορφώθηκε στο 5,9% παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,8% το 3ο τρίμηνο.

Το “κρυφό” χαρτί

Ένα ακόμη “κρυφό” χαρτί για τον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου είναι το ειδικό αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός για επιδοτήσεις τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι εκτιμήσεις είναι ότι περίπου 600 εκατ. ευρώ δεν θα χρειαστούν για επιδοτήσεις, αφού οι τιμές του φυσικού αερίου (οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις τιμές του ηλεκτρικού) δεν αναμένεται να σκαρφαλώσουν ξανά στα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα όπως συνέβη το περασμένο Αύγουστο. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από τώρα  για να κατευθυνθεί σε άλλη χρήση.

Το “πράσινο φως” για να σκεφτεί το οικονομικό επιτελείο να χρησιμοποιήσει μέρος αυτού του ποσού για κάποια άλλη παρέμβαση θα πρέπει να ανάψει από τις Βρυξέλλες. Κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία του ότι στο επόμενο έκτακτο συμβούλιο ενέργειας θα έχουμε επιτέλους μια ρεαλιστική λύση για ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Κάτι που συμφωνήθηκε και αναμένεται πως θα περιορίσει ακόμη περισσότερο το εύρος τιμών με το οποίο το συγκεκριμένο καύσιμο θα εισάγεται από τα κράτη μέλη.

Η τιμή του πετρελαίου

Μια άλλη πηγή  από όπου το ΥΠΟΙΚ περιμένει να έχει ένα δημοσιονομικό όφελος είναι οι τιμές πετρελαίου. Ο προϋπολογισμός του 2023 έχει συνταχθεί με την παραδοχή ότι η μέση τιμή πετρελαίου θα είναι 95 δολάρια το βαρέλι.

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται στα 80 δολάρια και προσδοκία είναι να επιβεβαιωθεί ότι σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν. Αυτό θα σημαίνει μείωση του κόστους των εισαγωγών για το πετρέλαιο έως και 300 – 350 εκατ. ευρώ και συνεπώς μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για νέες παρεμβάσεις.

Και αυτό όμως μένει να επιβεβαιωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου, όταν η ευρωζώνη αναμένεται να καταγράψει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. 

Πηγή: capital.gr