Αναστροφή του κλίματος στο χώρο των φαρμάκων

Δέσμη προτάσεων για το νέο αναπτυξιακό
2 Οκτωβρίου, 2015
Χρηματοδοτικές ενισχύσεις για startups
2 Οκτωβρίου, 2015
Δείτε τα όλα

Αναστροφή του κλίματος στο χώρο των φαρμάκων

[:el]2/10/2015

Από το 2009 κι έπειτα η αγορά των φαρμακαποθηκών και γενικότερα η αγορά του φαρμάκου γνώρισαν μία μεγάλη συρρίκνωση, βλέποντας τους τζίρους τους να καταγράφουν μία συνολική μείωση της τάξης του 35%.

Αυτό το κλίμα φαίνεται να αλλάζει. Για πρώτη φορά μετά το 2008 ο τζίρος στο χώρο του φαρμάκου για το 2014 σημείωσε μία οριακή αύξηση, ενώ αισθητά σημαντικότερη ήταν η αύξηση των κερδών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η άνοδος οφείλεται στη μικρή αύξηση στον όγκο των φαρμάκων (ενώ γενικά μειώθηκε η τιμή ανά σκεύασμα) και στη σημαντική αύξηση των άλλων προϊόντων που διακινούνται στο χώρο.

Για το 2015, αν και η χρονιά ξεκίνησε ακόμα πιο αισιόδοξα, το αρνητικό γεγονός της τραπεζικής αργίας επηρέασε όχι μόνο την εγχώρια αγορά, αλλά και τις εξαγωγές, οι οποίες ούτε το 2014 κατάφεραν να ανακάμψουν.

Αντίθετα με την «προσπάθεια» του κλάδου να ανακάμψει κινούνται οι ανεξόφλητες απαιτήσεις από Δημόσιο και ιδιώτες, οι οποίες ξεπερνούν σήμερα τα 1,7 δις ευρώ. Σε αυτές τις απαιτήσεις πρέπει να υπολογίσουμε και πάνω από 400 εκατ. ευρώ που χρωστάνε τα νοσοκομεία στις φαρμακευτικές. Αν και μέχρι το 2013 επιχειρήθηκε και επετεύχθη μια αποκλιμάκωση των οφειλών του Δημοσίου και των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές και φαρμακαποθήκες, οι οικονομικές συγκυρίες των τελευταίων μηνών δεν συνέβαλαν στη συνέχισή της.

Οι εξελίξεις στη αγορά φαρμάκων σε νούμερα:

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ[:]