Αδιάθετη ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

Κόκκινα δάνεια: Ήχησαν τα πρώτα καμπανάκια
27 Μαΐου, 2022
Στήριξη στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
27 Μαΐου, 2022
Δείτε τα όλα

Αδιάθετη ρευστότητα 400 εκατ. ευρώ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

27/05/2022

Τη στιγμή που η συζήτηση για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό φουντώνει, εγγυημένα δάνεια έως 80% ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα.

Για τον λόγο αυτό, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα καταβάλλει προσπάθειες για παράταση των προγραμμάτων του Γ’ Κύκλου Εγγυοδοσίας για τον Covid-19 για πολύ μικρές επιχειρήσεις και του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ που λήγουν τέλη Ιουνίου. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μικρή απορρόφηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων.

Ταμείο Εγγυοδοσίας (Γ’ Κύκλος)

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 414 εκατ. ευρώ του Γ’ Κύκλου Εγγυοδοσίας για τον Covid-19 για πολύ μικρές επιχειρήσεις, έχουν διατεθεί τα 125 εκατ. ευρώ. Αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 1 εκατ. ευρώ που δεν έχουν ενταχθεί στους δύο προηγούμενους κύκλους του προγράμματος. Στόχος, η χορήγηση νέων δανείων κεφαλαίου κίνησης τακτής λήξης προς πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η κάλυψη των αυξημένων αναγκών ρευστότητας από την επιδημική κρίση.

Το ποσό του δανείου ξεκινά από 50.000 ευρώ και φτάνει έως τα 250.000 ευρώ, με το ποσοστό εγγύησης στο 80%. Δηλαδή για δάνειο 50.000 ευρώ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εγγυάται τα 40.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό εξασφαλίσεων φτάνει στο 20% του δανείου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μία πολύ μικρή επιχείρηση μπορεί, μέσω μίας από τις συνεργαζόμενες εμπορικές τράπεζες, να ζητήσει δάνειο 200.000 ευρώ, για το οποίο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα εγγυηθεί για τα 160.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 40.000 ευρώ μπορεί να τα αφήσει ως cash collateral για την κάλυψη της εξασφάλισης (20%).

Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε δανεισμό χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες του κλάδου των μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών εργοληπτών δημοσίων έργων (ΤΜΕΔΕ) προκειμένου να εκτελέσουν έργα ή μελέτες δημοσίου συμφέροντος. Από τον προϋπολογισμό ύψους 67 εκατ. ευρώ, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί τα 27 εκατ. ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό, το ανώτατο ύψος δανείου είναι τα 200.000 ευρώ, η εγγύηση ανέρχεται στο 80% και οι εξασφαλίσεις έως το 40% του δανείου.

Δάνεια για Παραγωγή Οπτικοακουστικών Έργων

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων δημιουργήθηκε για να παρέχει εγγύηση σε δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οπτικοακουστικών έργων. Σε αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνονται και οι startup.

Ξεκίνησε πέρσι και λήγει στα τέλη του 2025. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόλις 3 εκατ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος ύψους 67 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος αυτού, τα δάνεια μπορεί να φτάσουν τα 900.000 ευρώ για επενδύσεις ή για κεφάλαια κίνησης, το ποσοστό εγγύησης ανέρχεται στο 80% και το μέγιστο ποσοστό της απαραίτητης εξασφάλισης το 50%

Πλεονεκτήματα

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των δανείων αυτών είναι ότι, λόγω της δεδομένης εγγύησης, ο δανειολήπτης απολαμβάνει είτε χαμηλότερο επιτόκιο στο δάνειο, είτε μικρότερες (ή καθόλου) εξασφαλίσεις. Επίσης, από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει συγκράτηση των κόκκινων δανείων στην επιχειρηματική πίστη λόγω διάθεσης πολλών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Μικρή απορρόφηση

Παρ’ όλα αυτά, περίπου 400 εκατ. ευρώ περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας μικρών επιχειρήσεων. Τα lockdown, τα κρατικά μέτρα στήριξης, όπως αυτό της επιστρεπτέας προκαταβολής και τα μορατόρια στις πληρωμές υποχρεώσεων (προς Δημόσιο και Τράπεζες) που συνέβαλαν στην αύξηση των καταθέσεων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ίσως, περιόρισαν τη ζήτηση για συγχρηματοδοτούμενα δάνεια.

Ένας ακόμα λόγος είναι ότι κάποιες επιχειρήσεις έχουν φτάσει στο όριο των κρατικών ενισχύσεων και εγγυήσεων που μπορούν να λάβουν, ενώ άλλες δεν πληρούν βασικά πιστωτικά κριτήρια (ληξιπρόθεσμες οφειλές, Τειρεσίας, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, κλπ). Από την άλλη υπάρχουν πολλές και μάλιστα νέες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και για επενδύσεις, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο, λόγω αύξησης του κόστους.

Πρόσβαση

Η πρόσβαση στα προγράμματα αυτά γίνεται μέσω των εννέα συνεργαζόμενων τραπεζών της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, δηλαδή  Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Eurobank, Attica Bank, Optima Bank, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας.

Πηγή: Capital.gr