Πρώτη Κατοικία: Τα τέσσερα χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου προστασίας

Η Κρίση του κορονοϊού & οι αναδυόμενες (οικονομικές) ευκαιρίες (Γ’ Μέρος)
24 Απριλίου, 2020
Καμπανάκι για αύξηση κόκκινων δανείων έως 15% λόγω πανδημίας
30 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Πρώτη Κατοικία: Τα τέσσερα χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου προστασίας

30/04/2020

Θέμα λίγων ημερών οι ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας, ενώ «κλείδωσαν» και τα κριτήρια για τις επιχειρήσεις που θα μοιραστούν το ένα δισ. ευρώ από την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Εντός της εβδομάδας αναμένονται οι ανακοινώσεις για το νέο σχήμα που θα έχει η προστασία της α΄κατοικίας. Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, τα τέσσερα χαρακτηριστικά του νέου σχήματος θα είναι :

  • · Στήριξη των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων
  • · Να βγουν στη «σέντρα» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί δηλαδή που μπορούν να πληρώσουν και δεν πληρώνουν
  • · Παροχή προστασίας στους πολίτες που ήταν συνεπής αλλά λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους
  • · Διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί η προκαταβολή του φόρου όμως όπως σημείωσε αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά το δεύτερο εξάμηνο  του έτους και αφορά σειρά μέτρων που μελετά το οικονομικό επιτελείο ανάλογα με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα υπό μελέτη είναι η λήψη μέτρων για την παροχή διευκόλυνσης στις φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα ενοίκια. Η δημιουργία ενός Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού αποτελεί επίσης ένα ζήτημα που μελετάται σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας

«Κλείδωσαν» τα κριτήρια για την «επιστρεπτέα προκαταβολή»

Το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποίησε τα κριτήρια και ήδη έχουν επιλεγεί οι περίπου 90.000 επιχειρήσεις που θα μοιραστούν το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, από αυτές οι 35.000 επιχειρήσεις δεν απασχολούν εργαζόμενους ενώ πάνω από 50.000 απασχολούν έως 20 εργαζόμενους.  Στόχος είναι η εκταμίευση των χρημάτων, μέσω της ΑΑΔΕ, να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τα μεσάνυχτα κλείνει η πλατφόρμα για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δικαιούνται την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ με το υπουργείο Οικονομικών να επιδιώκει την καταβολή του σε περίπου 600.000 επιχειρήσεις την Πέμπτη το αργότερο την Δευτέρα.

Αναφερόμενος στο συνολικό πακέτο των μέτρων ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα ανέλθει στα 24 δισ. ευρώ και αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας. Αυτά προέρχονται και θα προέλθουν από :

  • · τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις εμπορικές τράπεζες
  • ·  τα χρήματα που αντλεί η χώρα από τις αγορές.
  • · ευρωπαϊκούς πόρους δηλαδή από σχήματα που είτε ήδη υπάρχουν είτε βρίσκονται στο στάδιο της διαμόρφωσης π.χ. το πρόγραμμα SURE από το οποίο η χώρα μας εκτιμάται ότι θα μπορέσει να λάβει 1,5 δισ. ευρώ και αφορά τη στήριξη της απασχόλησης. «Δυστυχώς αυτά τα σχήματα χτίζονται αλλά η εκταμίευση πόρων από την Ευρώπη προς οποιαδήποτε χώρα δεν υπάρχει ακόμα» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στο πρόγραμμα SURE δήλωσε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Πηγή: Ναυτεμπορική