Η Κρίση του κορονοϊού & οι αναδυόμενες (οικονομικές) ευκαιρίες (Γ’ Μέρος)

600 ευρώ πληρωμή: Πότε θα καταβληθεί το επίδομα σε 180.000 επιστήμονες
24 Απριλίου, 2020
Πρώτη Κατοικία: Τα τέσσερα χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου προστασίας
30 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Η Κρίση του κορονοϊού & οι αναδυόμενες (οικονομικές) ευκαιρίες (Γ’ Μέρος)

24/04/2020

Τα διδάγματα που θα γίνουν ευκαιρίες

Όσοι είχαν το ενδιαφέρον να διαβάσουν τα προηγούμενα κείμενα, θα είδαν μια συνοπτική προσέγγιση ανάλυσης του φαινομένου της κρίσης του κορονοϊού και ειδικότερα μια συνοπτική περιγραφή των αιτίων που διαμόρφωσαν τα χαρακτηριστικά της πανδημίας, αλλά και τις επιπτώσεις της διαμορφούμενης κατάστασης σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Είναι ο συνδυασμός των συγκεκριμένων αξιών που αναδύθηκαν από την αντιμετώπιση της κρίσης που αν αξιοποιηθούν αποτελεσματικά θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις οικονομικές ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν την επόμενη μέρα.

Είναι γεγονός και συμβαίνει πάντοτε στην ανθρώπινη ιστορία: μετά από κάθε κρίση υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη, οι παγκόσμιες οικονομίες τείνουν νομοτελειακά να καλύψουν τις απώλειες που έχουν υποστεί διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες. Όσο η ζωή συνεχίζεται ευκαιρίες πάντα θα δημιουργούνται και ένα υψηλότερο επίπεδο οικονομικής εξέλιξης και βιοτικού επιπέδου θα επιδιώκεται από όλους. Η κανονικότητα θα αποκατασταθεί και η κρίση σε λίγο καιρό θα είναι μακρινή ανάμνηση όπως οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι με εκατομμύρια θύματα, η πετρελαϊκή κρίση, ο πόλεμος του κόλπου και πολλά άλλα.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η Ελληνική οικονομία θα κινηθεί σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα ανάπτυξης από το 2021,  αν αξιοποιήσει κατάλληλα τις παγκόσμιες συγκυρίες και φυσικά αν εμπεδώσει  τον πλούτο της γνώσης που άφησε πίσω της η κρίση.  

Το εθνικό μας εισόδημα βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και την ναυτιλία, τομείς που θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία όσο το παγκόσμιο εμπόριο και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου θα συνεχίζεται. Επίσης νέες ευκαιρίες θα παρουσιαστούν στη μεταποίηση, στο εξαγωγικό εμπόριο τυποποιημένων ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, τις υπηρεσίες, την αγορά ακινήτων, την έρευνα, την φαρμοκοβιομηχανία και την πληροφορική. Για να αναπτυχθούν όμως οι προαναφερόμενοι τομείς της οικονομίας θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο  βαθμό τις εμπειρίες που προέκυψαν από την σημερινή κρίση και ειδικότερα:

Το Κράτος θα πρέπει να έχει ως πρωταρχικό στόχο την προστασία και ευημερία του κοινωνικού συνόλου. Ως εκ τούτου θα πρέπει να συνεχίσει να εμπνέει εμπιστοσύνη αξιοποιώντας αξιολογημένους τεχνοκράτες,  αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις κρίσεις, ανακατανέμοντας δίκαια το παραγόμενο πλούτο, δημιουργώντας ποιοτικές υποδομές και εκσυγχρονίζοντας και ψηφιοποιώντας τις κρατικές υπηρεσίες. Επίσης σημαντικοί παράμετροι προόδου όπως η σύνδεση εκπαίδευσης – αγοράς εργασίας και η άμεση απονομή δικαιοσύνης θα πρέπει να ενισχυθούν. Η ευρεία χρήση της πληροφορικής στο Δημόσιο θα πρέπει να ενταθεί, εξοικονομώντας πόρους  και απλουστεύοντας την καθημερινότητα του πολίτη. Οι απομακρυσμένες σχέσεις θα φέρουν και την απαραίτητη εξυγίανση στις σχέσεις πολίτη – δημόσιου λειτουργού.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να στηριχθούν σε αποδεδειγμένα αξιόλογα στελέχη, να εκπονούν στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων, να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους και να αξιοποιούν αποτελεσματικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία (δανεισμός, ΕΣΠΑ, ιδιωτικά κεφάλαια) για βιώσιμα επιχειρηματικά πλάνα, κατανοώντας ότι δεν υπάρχει  η πολυτέλεια για απώλεια κεφαλαίων. Απαραίτητα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να είναι η εξωστρέφεια, η ανταγωνιστικότητα και η καινοτομία.

Οι εργαζόμενοι αποτελούν κομβικό συντελεστή της οικονομικής προόδου και θα συνδράμουν στην οικονομική ανάπτυξη συμμετέχοντας στη διαρκή βελτίωση των ικανοτήτων τους μέσω της δια βίου μάθησης, την τήρηση της παραγωγικής εργασιακής ειρήνης και την αύξηση της κινητικότητάς τους κατά την διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου.

Όλοι οι οικονομικοί παράγοντες θα πρέπει να στηριχθούν στα χαρακτηριστικά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της Κρίσης όπως πειθαρχία, κοινωνική αλληλεγγύη, αξιοκρατία, αίσθημα εθελοντισμού, σεβασμό στην διαφορετικότητα, αναγνώριση των ατομικών υποχρεώσεων και αντικειμενική αντίληψη της δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ύψιστη υπηρεσία μίας αξιόπιστης εταιρίας συμβούλων, είναι να σταθεί αρωγός στον επιχειρηματία-πελάτη της στην προσπάθεια ανάπτυξης και αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων εργαλείων και δεξιοτήτων. Να διερευνήσει και να αναδείξει τις πιθανές ελλείψεις και ανάγκες και να προτείνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένους στόχους, καταγεγραμμένα βήματα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Σχέδιο που αφενός θα θωρακίσει την επιχείρηση απέναντι σε όποια μελλοντική Κρίση, αλλά και θα την βοηθήσει να εκμεταλλευτεί τις νέες ευκαιρίες και δεδομένα, έτσι ώστε να ξεχωρίσει από τον ανταγωνισμό και να διασφαλίσει την μελλοντική κερδοφορία της

Είναι αλήθεια ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια. Μπορεί, όμως, να είναι πολύ καλύτερη αν αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες μας. Ειδικότερα η χώρα μας θα έχει καλύψει το κενό πολλών χαμένων δεκαετιών λαϊκισμού και κακώς εννοούμενης προόδου (που βασίστηκε κυρίως στην μη παραγωγική κατανάλωση) μέσα σε λίγους μήνες, αν κεφαλαιοποιήσουμε σωστά τα εργαλεία που αναπτύξαμε για την αντιμετώπιση  της Κρίσης.  

Ποιος  ξέρει, ίσως αυτό να είναι ένα καινούργιο πιο ώριμο ξεκίνημα για τη χώρας μας αλλά και της ανθρωπότητας που συνειδητοποιεί το εφήμερο της κατανάλωσης, της συσσώρευσης πλούτου, της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Όπως αποδείχθηκε έτσι και αλλιώς είμαστε όλοι ίσοι μπροστά στον κίνδυνο.

Η ομάδα της