Σταϊκούρας: Έρχονται νέες παρεμβάσεις στήριξης σε 8 κλάδους την επόμενη εβδομάδα


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
ΠΝΠ: Και στις ΙΚΕ η αποζημίωση των 800 ευρώ
17 Απριλίου, 2020
Όλες οι εισφορές των μισθωτών που φέρνει το νέο Ασφαλιστικό – Τι ισχύει για τα μέλη ΔΣ των ΑΕ
17 Απριλίου, 2020
Δείτε τα όλα

Σταϊκούρας: Έρχονται νέες παρεμβάσεις στήριξης σε 8 κλάδους την επόμενη εβδομάδα


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

17/04/2020

Κλαδικά σχέδια στήριξης θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες 5-10 ημέρες, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Μιλώντας στα “Παραπολιτικά FM” ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε μέτρα για: ναυτιλία, ιδιωτική υγεία, ακτοπλοΐα, μεταφορές, ενέργεια, κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου, πρωτογενή τομέα και τουρισμό (με διαχωρισμό σε τουρισμό 12 μηνών και σε εποχικό).

Προανήγγειλε επίσης και την επανάληψη των μέτρων στήριξης που ήδη έχουν εφαρμοσθεί τον Μάιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

Επιπλέον ο ΥΠΟΙΚ έκανε σαφές πως δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια και προέβη σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ αυτών που έχουν δεχθεί πλήγμα και των κακοπληρωτών, λέγοντας πως το κυνήγι σε αυτούς θα συνεχισθεί γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Επιπρόσθετα, δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο για μείωση των φόρων θα συνεχιστεί τη μετά κορονοϊό εποχή.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε πως όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά  λιμάνια.

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως “είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση”, αλλά “η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση”. “Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει” επανέλαβε και ανέφερε την πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 5% με 10% που ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Σημείωσε παράλληλα πως άγνωστη παράμετρος είναι πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και αν θα επανέλθει μέσα στη χρονιά. Επίσης, ανέφερε πως άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα “είναι ο τουρισμός για αυτό και επιβαρύνεται σημαντικά η χώρα από άποψη ύφεσης”. Εξήγησε πως είναι άγνωστο το ποιος τουρισμός θα μπορέσει να έρθει από το εξωτερικό, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.

Βαθιά ύφεση φέτος, θετικό πρόσημο το 2021

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως η κατάσταση δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που αντιμετώπισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Εκανε ωστόσο και πάλι λόγο για “μία βαθιά ύφεση η οποία πιθανώς θα φτάσει και στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας”, αλλά η οποία θα αναστραφεί άμεσα και το 2021 “θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και μάλιστα σημαντικό”. Επιπλέον διαφορές είναι πως αυτή τη φορά επιχειρείται να διατηρηθεί όσο το δυνατό το εισόδημα των πολιτών και πρόκειται για μία συστημική εξωγενή κρίση και όχι ενδογενή.

Έκρουσε τον κίνδυνο για όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα με κονδύλια της ΕΕ γιατί και αυτά  επηρεάζουν το “διαρθρωτικό πρόβλημα, το χρέος” και “οι αγορές θα παρακολουθούν το χρέος την επόμενη μέρα”. Ανέφερε ξανά το μαξιλάρι διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ το οποίο είναι σημαντικό για την επόμενη ημέρα αλλά και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του κράτους και της γενικής κυβέρνησης σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

“Υπάρχει το ενδεχόμενο εξόδου στις αγορές” είπε αλλά θα πρέπει να γίνει με καλούς όρους.

Επανέλαβε πως δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο με βάση το βασικό σενάριο για θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων. Δεν έχουν τεθεί στο τραπέζι, είπε χαρακτηριστικά.

Προανήγγειλε  την επανάληψη των μέτρων στήριξης και τον Μάιο αν χρειαστεί. Είπε όμως πως “θα πρέπει να ξαναδούμε την άσκηση, για παράδειγμα ένα κομμάτι επιχειρήσεων που έχει βγάλει σε αναστολή τους εργαζόμενους του όταν αρχίσει να ανοίγει δειλά-δειλά η οικονομία” τότε θα πρέπει να “δούμε πώς θα γίνει η άσκηση τον μήνα Μάιο.

Αρνήθηκε ενδεχόμενο κρατικοποιήσεων κάποιων επιχειρήσεων ή τραπεζών. Για το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών είπε πως η κουλτούρα πληρωμών πρέπει να συνεχιστεί στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως “δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους τους πολίτες. Υπάρχουν πολίτες που πλήττονται, υπάρχουν πολίτες που μισθολογικά δεν πλήττονται και υπάρχουν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τους οποίους θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε”.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: 82.000 αιτήσεις

Περί τις 82.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, λέγοντας πως λήγει στις 21 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων. Τα λεφτά θα πιστωθούν τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ προανήγγειλε και δεύτερο γύρο επιδότησης.

Αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το πακέτο εγγυήσεων των 2 δισ. ευρώ που “τρέχει” το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο με μόχλευση φτάνει στα 7 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί τον Μάιο “ακολουθώντας τους σχεδιασμούς της ελληνικής πολιτείας όσον αφορά στην οικονομική κρίση”. Επιπλέον ξεκίνα αύριο το πρόγραμμα της επιδότησης επιτοκίου για 3 αρχικά Μήνες. Ετσι  όλα τα προγράμματα επιχειρήσεων φτάνουν σε αξία στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για το νόμο Κατσέλη ανέφερε πως “είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει εκτιμήσει την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο περίπου 1,5 μήνα. Αυτή τη νέα πραγματικότητα την έχουμε μεταφέρει στους θεσμούς, όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα πράξουμε το βέλτιστο, όπως πράξαμε στις 31/12 του 2019, όταν έληγε το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης και οι θεσμοί έδωσαν παράταση”.

Μείωση φόρων

“Την επόμενη μέρα, με την πρώτη ευκαιρία θα συνεχίσουμε την ορθή επιλογή της μείωσης των φόρων, γιατί αυτή είναι η σωστή δημοσιονομική κατεύθυνση” ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.  Μίλησε για παρεμβάσεις που επίσης έχουν παγώσει όπως είναι η αποκρατικοποίηση του 30% του Αεροδρομίου Αθηνών που “δεν μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή” αλλά και τομείς που μπορούν να τρέξουν όπως τα περιφερειακά Λιμάνια. 

Πηγή: Capital.gr