«Ζεστό» το ενδιαφέρον για τον νέο αναπτυξιακό

Νέα πρωτοβουλία της Κομισιόν για τις νεοφυείς επιχειρήσεις
2 Δεκεμβρίου, 2016
Ακόμη πιο επαχθή το 2017 τα τεκμήρια
2 Δεκεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

«Ζεστό» το ενδιαφέρον για τον νέο αναπτυξιακό

[:el]2/12/2016

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα από την ανταπόκριση των επιχειρηματιών στις πρώτες προκηρύξεις του νέου αναπτυξιακού νόμου. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, καθηγητής Λόης Λαμπριαvίδης, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα τέσσερα καθεστώτα ενισχύσεων που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου .

Στην ομιλία του ο κ. Λαμπριαvίδnς εξέφρασε την ελπίδα να υλοποιηθούν άμεσα ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου  -όπως είπε χαρακτηριστικά- «να πάρει μπρος» η ελληνική οικονομία, υπογραμμίζοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπριαvίδη, αυτή την περίοδο καταγράφεται ενδιαφέρον για ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς υφιστάμενες επιχειρήσεις, αλλά και νέοι επιχειρηματίες «βλέπουν πως το κλίμα αλλάζει». Ο ίδιος δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος και επικαλέστηκε πρόσφατες διαπιστώσεις και εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών σχετικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία όπου γίνεται λόγος για πιθανή «επενδυτική απογείωση».

Όσον αφορά το νέο αναπτυξιακό νόμο, ο κ. Λαμπριαvίδης ανέφερε πως μέχρι τις 22 Νοεμβρίου είχαν μπει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων 1.100 άτομα, ενώ υποβλήθηκαν μέσω του συστήματος 50 επενδυτικά σχέδια. Εκτιμάται πως μέχρι τη λήξη των προθεσμιών των τεσσάρων προκηρυχθέντων καθεστώτων «Γενική Επιχειρηματικότητα », «Νέες Ανεξάρτητες μμε», «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού » και «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους» θα υποβληθούν συνολικά περί τις 500 επενδυτικές προτάσεις, ενώ μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες θα προκηρυχθούν και άλλα τέσσερα καθεστώτα ενίσχυσης. Τον Μάρτιο θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος-των προκηρύξεων των τεσσάρων καθεστώτων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση. Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων απέδωσε το αυξημένο ενδιαφέρον και στο γεγονός ότι για αρκετό χρονικό διάστημα δεν ήταν σε ισχύ αναπτυξιακός νόμος.

Κατά προτεραιότητα θα ενισχυθούν επενδυτικές προτάσεις που έχουν εξωστρεφή ή καινοτόμο χαρακτήρα, σχέδια που αφορούν συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, clusters, αύξηση της απασχόλησης, καθώς και την παραγωγή προϊόντων ή υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Οι κλάδοι που βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου αναπτυξιακού νόμου είναι η τεχνολογία-πληροφορική-επικοινωνίες, καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας.

Για άρτιο τεχνικά αναπτυξιακό νόμο έκανε λόγο στον χαιρετισμό του ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, επισημαίνοντας πως οι περισσότερες παρατηρήσεις τις οποίες κατέθεσε το Επιμελητήριο στο υπουργείο Οικονομίας έγιναν αποδεκτές στην τελική μορφή του νόμου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι από μόνος του ο νέος αναπτυξιακός δεν αρκεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]