Χρηματοδοτήσεις 1,98 δις. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Δυο προγράμματα ΟΑΕΔ για στήριξη απασχόλησης σε Δ. Μακεδονία και Πελοπόννησο
19 Νοεμβρίου, 2021
Κολλημένες στο… back office 3.500 επενδύσεις
26 Νοεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Χρηματοδοτήσεις 1,98 δις. ευρώ από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

19/11/2021

Οι πρώτες προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι υπόλοιπες θα ακολουθήσουν εντός του 2022

Τρία νέα προγράμματα εργασίας του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», τα οποία θα λάβουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους 1,98 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» αποσκοπεί στην ενίσχυση της τεχνολογικής κυριαρχίας της Ευρώπης και στην εισαγωγή ψηφιακών λύσεων στην αγορά προς όφελος των πολιτών, των δημόσιων διοικήσεων και των επιχειρήσεων.

Το κύριο πρόγραμμα εργασίας, ύψους 1,38 δισ. ευρώ, θα εστιάσει τις επενδύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, του υπολογιστικού νέφους και των χώρων δεδομένων, των κβαντικών επικοινωνιακών υποδομών, των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων και της ευρείας χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία, έως το τέλος του 2022.

Ειδικότερα, το κύριο πρόγραμμα εργασίας θα περιλαμβάνει επενδύσεις, όπως:

  • Ανάπτυξη κοινών χώρων δεδομένων (π.χ. χώροι δεδομένων για τη μεταποίηση, την κινητικότητα και τη χρηματοδότηση) που θα διευκολύνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων για επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, και για τον δημόσιο τομέα.
  • Δημιουργία εγκαταστάσεων δοκιμών και πειραματισμού για λύσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, προκειμένου να ενισχυθεί η χρήση της για την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης υγειονομικής περίθαλψης.
  • Ανάπτυξη ασφαλούς υποδομής κβαντικής επικοινωνίας για την Ε.Ε. (EuroQCI) που θα προσφέρει υψηλή ανθεκτικότητα έναντι κυβερνοεπιθέσεων.
  • Σχεδιασμός και παροχή μεταπτυχιακών μαθημάτων σε βασικές προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Παράλληλα με αυτό το κύριο πρόγραμμα εργασίας, η Επιτροπή δημοσίευσε δύο ειδικά προγράμματα εργασίας. Το πρώτο επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με προϋπολογισμό ύψους 269 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2022. Προβλέπονται επενδύσεις στην ανάπτυξη προηγμένου εξοπλισμού, εργαλείων και υποδομών δεδομένων για την κυβερνοασφάλεια. Επίσης, θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη και η βέλτιστη χρήση σχετικών γvώσεων και δεξιοτήτων, θα προωθηθεί η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και θα διασφαλιστεί η ευρεία διάδοση λύσεων αιχμής σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το δεύτερο ειδικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη δημιουργία και τη λειτουργία του δικτύου των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας, με προϋπολογισμό ύψους 329 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2023. Το δίκτυο θα παρέχει πρόσβαση σε δοκιμές τεχνολογίας και θα υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο των πολιτικών της Ε.Ε., ιδίως της βιομηχανικής πολιτικής και της πολιτικής για τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τη στήριξη των επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα δημοσιευθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ περισσότερες προσκλήσεις θα δημοσιευθούν το 2022. Τα προγράμματα εργασίας θα υλοποιηθούν κυρίως μέσω επιχορηγήσεων και δημόσιων συμβάσεων.

Η ταυτότητα της δράσης

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» είναι το πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. που επικεντρώνεται στην παροχή ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις και στους πολίτες. Με έναν προγραμματισμένο συνολικό προϋπολογισμό 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε τρέχουσες τιμές) για διάστημα επτά ετών, θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και θα διαμορφώσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας και της οικονομίας της Ευρώπης, αποφέροντας οφέλη ιδίως στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα υλοποιηθεί μέσω πολυετών προγραμμάτων εργασίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα συμπληρώσει τις επενδύσεις στο πλαίσιο άλλων προγραμμάτων της Ε.Ε., όπως: «Ορίζοντας Ευρώπη», «Η Ε.Ε. για την υγεία», «InvestEU» και ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη», καθώς και επενδύσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Πηγή: Ναυτεμπορική