Τριπλή ώθηση στην οικονομία από τον Σεπτέμβριο

Τι αλλάζει στους πλειστηριασμούς για να γίνονται γρηγορότερα
27 Αυγούστου, 2021
Αυστηρά «φίλτρα» για διαγραφή οφειλών
27 Αυγούστου, 2021
Δείτε τα όλα

Τριπλή ώθηση στην οικονομία από τον Σεπτέμβριο

27/08/2021

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία, αλλά και τις προσδοκίες των αγορών οι οποίες επενδύουν όλο και περισσότερο σε κρατικούς τίτλους, θα αρχίσουν να επιβεβαιώνονται το επόμενο διάστημα,  με πρώτο βήμα την αλλαγή της προοπτικής για το 2021.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν από πολύ κοντά τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πορεία του τουρισμού. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία θεωρείται δεδομένο πλέον ότι αντί της αρχικής πρόβλεψης για τζίρο στο 40-45% οι αυξήσεις που έχουν φτάσει το 70% αυτών του 2019 θα οδηγήσουν σε τζίρο λίγο πάνω από τα 12 δισ. ευρώ,  έναντι των 17,5 δισ. που είχε φτάσει τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Η καλή πορεία του τουρισμού όχι μόνο στον τζίρο αλλά και στην απασχόληση εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου έναντι του 2020 όταν ο τζίρος μειώθηκε δραστικά κατά 73,5% σε σύγκριση με το 2019. Το τρίτο θα είναι το δεύτερο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο για την ανάπτυξη.

Προηγουμένως,  το δεύτερο τρίμηνο,  αναμένεται να εκπληρώσει τις προσδοκίες για διψήφια ανάπτυξη με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ. Τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 7 Σεπτεμβρίου από την ΕΛΣΤΑΤ ενσωματώνουν τις διψήφιες αυξήσεις σε λιανικές πωλήσεις,  εξαγωγές και επενδύσεις που καταγράφει για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου η ΕΛΣΤΑΤ. Η καθαρή εικόνα για το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του χρόνου θα αιτιολογήσουν την αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6% που είναι σήμερα, πάνω από το 4% του ΑΕΠ.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί η έκθεση της 11ης αξιολόγησης στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία θα είναι άλλη μια φορά θετική.

Η συγκεκριμένη αξιολόγηση δεν συνδέεται με την εκταμίευση κάποιας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFAs και SNP’s). Ωστόσο έχει τη σημασία της, καθώς η δημοσιοποίησή της συμπίπτει με τα τελευταία στάδια της προετοιμασίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 που θα αποτελέσει έτος μεγάλης ανάπτυξης (αναμένεται οικονομική μεγέθυνση 6,2% του ΑΕΠ). Στην κατεύθυνση αυτή η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιέχει μια έμμεση έγκριση των μόνιμων και έκτακτων φορολογικών ελαφρύνσεων άνω των 2 δισ. που θα εφαρμοστούν τον επόμενο χρόνο,  μαζί βέβαια με ένα τεράστιο βήμα στη μείωση ελλειμμάτων και χρέους που εκτιμάται ότι θα κάνει η χώρα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το τρίτο θετικό νέο αναμένεται να έρθει από την Φρανκφούρτη. Δύο μέρες μετά την έκθεση της ΕΕ,  στο 9/9, συνέρχεται για πρώτη φορά το συμβούλιο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι πληροφορίες θέλουν την ΕΚΤ να είναι προβληματισμένη με τη συνέχιση της πανδημίας μέσω της μετάλλαξης Δέλτα. Μετά τη συνεδρίαση,  η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του ευρώ Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να επιβεβαιώσει τη συνέχιση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) όπου συμμετέχει και η Ελλάδα μέχρι και τον Μάρτιο του 2022 χωρίς αλλαγές. Αναμένεται επίσης να ανακοινώσει και το πρόγραμμα γέφυρα από τον Απρίλιο,  μέχρι και το τέλος του χρόνου. Η συνέχιση της αγοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων όλο τον επόμενο χρόνο, θα δώσει ένα επιπλέον όπλο για τα ομόλογα να διατηρήσουν πολύ χαμηλά τις αποδόσεις,  μέχρι να αποκτήσουν την από καιρό αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα,  μέσα στο 2023.

Μόνη ανησυχία η συνέχιση της πανδημίας 

Η μόνη ανησυχία είναι μήπως η πορεία της οικονομίας αναγκαστεί να επιβραδύνει,  λόγω μιας έξαρσης των κρουσμάτων της πανδημίας από τη μετάλλαξη Δέλτα μέσα στο φθινόπωρο, όπως έγινε και το 2020. Βέβαιο είναι ότι οι συνέπειες δεν μπορούν να φτάσουν αυτές του περασμένου χρόνου, καθώς ένα χρόνο μετά το δεύτερο lock down της οικονομίας πάνω από το 50% των πολιτών είναι ήδη εμβολιασμένο. Ωστόσο αν τα κρούσματα ανέβουν απότομα, δεν θα είναι εύκολο να αποφύγουμε γενικά περιοριστικά μέτρα,  τα οποία εκ των πραγμάτων θα έχουν αρνητική επίδραση και για την οικονομία.

Επίσης, οι περιορισμοί που θα τεθούν για τους ανεμβολίαστους, παρότι λογικές, αναμένεται να δημιουργήσουν κοινωνική αναταραχή τουλάχιστον για ένα διάστημα. Ούτε και αυτές οι αναταραχές,  θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την οικονομική ζωή της χώρας.

Πηγή: Capital.gr