Τράπεζες: Πώς μοιράστηκε η πίτα από την αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8,1 δισ. ευρώ

Καμπανάκι της ΤτΕ για αύξηση των κόκκινων δανείων
18 Νοεμβρίου, 2022
«Γκάζι» στις επιστροφές φόρου επιχειρήσεων
18 Νοεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Τράπεζες: Πώς μοιράστηκε η πίτα από την αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8,1 δισ. ευρώ

18/11/2022

Υψηλότερο κατά 2,3 δισ. ευρώ το υπόλοιπο των ενήμερων δανείων στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο. «Έκρηξη» στις χορηγήσεις προς επιχειρήσεις. Μειώνεται το υπόλοιπο στεγαστικών δανείων. Οι επιδόσεις Alpha, Πειραιώς, ΕΤΕ και Eurobank.

Αξιοσημείωτη πιστωτική επέκταση, για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 2000, εμφάνισαν στο εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου οι εγχώριες συστημικές τράπεζες, επιτυγχάνοντας να αυξήσουν την εν Ελλάδι «πίτα» των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8,1 δισ. ευρώ.

Στις 30 Σεπτεμβρίου, τα εξυπηρετούμενα δάνεια των Alpha, Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank ανήλθαν σε 108,4 δισ. ευρώ και διατυπώνεται αισιοδοξία ότι σε βάθος μερικών ετών θα φθάσουν στα επίπεδα των 125 με 130 δισ. ευρώ, αποτελώντας ικανοποιητική «δεξαμενή» επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.

Το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κατέχει η Πειραιώς, με υπόλοιπο ενήμερων χορηγήσεων 28,3 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Alpha με 27,4 δισ. ευρώ. Εθνική και Eurobank διαθέτουν χαρτοφυλάκια ενήμερων εν Ελλάδι χορηγήσεων 26,5 και 26,2 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι Eurobank και Alpha δραστηριοποιούνται και σε αγορές της ΝΑ Ευρώπης. Ως εκ τούτου, τα υπόλοιπα χορηγήσεων σε επίπεδο ομίλων διαφέρουν.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2,3 δισ. ευρώ, με τις Eurobank και Πειραιώς να εγγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο (+800 εκατ. ευρώ) και την Alpha να ακολουθεί με 700 εκατ. ευρώ. Η Εθνική, λόγω υψηλών αποπληρωμών, δεν αύξησε το υπόλοιπο των εν Ελλάδι χορηγήσεών της. Όλες τους αναμένεται να ξεπεράσουν (κάποιες το έχουν ήδη πετύχει) τους στόχους πιστωτικής επέκτασης, που είχαν τεθεί για τη χρονιά.

«Ατμομηχανή» της πιστωτικής επέκτασης παραμένουν τα δάνεια προς μεγάλες και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Αντίθετα, οι αποπληρωμές στα στεγαστικά ήταν στο εννεάμηνο οριακά υψηλότερες των νέων χορηγήσεων.

Σε επίπεδο 9μήνου, Πειραιώς και Alpha εμφανίζουν αύξηση της πίτας των ενήμερων χορηγήσεων κατά 14% και 13%, ενώ Eurobank και Εθνική ακολουθούν με 10% και 9% αντίστοιχα. Το υπόλοιπο ενήμερων χορηγήσεων της Alpha στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,5-2,6 δισ. ευρώ, χάρη στα δάνεια προς επιχειρήσεις (αύξηση χορηγήσεων κατά 2,9 δισ. ευρώ) και οριακή συμβολή αποθεραπείας NPEs. Αντίθετα, το υπόλοιπο χορηγήσεων προς ιδιώτες μειώθηκε, λόγω αποπληρωμών κατά 0,4 δισ. ευρώ.

Η Πειραιώς κάλυψε, κατά τη διάρκεια δεύτερου και τρίτου τριμήνου, τη μικρή υστέρηση του πρώτου. Έτσι, στις 30/9 εμφάνισε αύξηση της «πίτας» των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 2,3 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,7 δισ. ευρώ ενώ άλλα 600 εκατ. ευρώ ήρθαν από «θεραπεία» ρυθμισμένων δανείων και θετική επίδραση FX. Οι αποπληρωμές σε λιανική παρέμειναν υψηλότερες των νέων χορηγήσεων (1,2 με 1 δισ.)

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Εθνικής αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ στο 9μηνο. Στο σύνολο της χρονιάς προβλέπεται τα εταιρικά εξυπηρετούμενα δάνεια να αυξηθούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (κοντά σε 27 δισ. ευρώ).

Τα ενήμερα δάνεια της Eurobank, σε ενοποιημένο επίπεδο, ενισχύθηκαν οργανικά κατά 2,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο, εκ των οποίων το 62% προήλθε από την Ελλάδα και το 38% από το εξωτερικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Πηγή: euro2day.gr