60 εκατ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων – οργανισμών
12 Νοεμβρίου, 2024Πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων Κ.ΑΛ.Ο. στην Κ. Μακεδονία
12 Νοεμβρίου, 202412/11/2024
Η ισχυρή πιστωτική επέκταση αναπλήρωσε τις απώλειες εσόδων από τη μείωση των επιτοκίων. Ισχυρή βελτίωση μεγεθών σε όλα τα επίπεδα στο 9μηνο. Γιατί οι τράπεζες αισιοδοξούν για τη συνέχεια.
Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών και τις προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας τα αποτελέσματα των εγχώριων τραπεζών στο τρίτο τρίμηνο του 2024.
Οι τράπεζες κατέγραψαν για άλλη μια περίοδο ισχυρά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική του κλάδου, δυναμική απόρροια της καλής πορείας της οικονομίας, διασκεδάζοντας παράλληλα τις ανησυχίες για την επίπτωση στην κερδοφορία τους λόγω της σταδιακής μείωσης των επιτοκίων.
Η καθαρή κερδοφορία των συστημικών τραπεζών στο τέλος Σεπτεμβρίου –Eurobank, Εθνική, Piraeus, Alpha Bank– ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 2,85 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2023 σημειώνοντας αύξηση κατά 22,7%. Μάλιστα αν δεν περιληφθούν κάποιες έκτακτες δαπάνες και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα η καθαρή κερδοφορία ξεπέρασε τα 3.7 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση +24,3% σε σχέση με την αντίστοιχη κερδοφορία στο εννεάμηνο 2023. Η υψηλή κερδοφορία οδήγησε και σε εξαιρετικά υψηλούς δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων.
Οι τράπεζες κατάφεραν να αντισταθμίσουν τις απώλειες στα έσοδα εξαιτίας της μείωσης των επιτοκίων του ευρώ από τις εκταμιεύσεις νέων δανείων οι οποίες επιτάχυναν κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση των νέων χορηγήσεων έφερε περισσότερα επιτοκιακά έσοδα αλλά και αύξηση στα έσοδα προμήθειων.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό ύψος των εξυπηρετούμενων δανείων των 4 συστημικών αυξήθηκε κατά 9,6 δισ. ευρώ και ανήλθε στα 132,9 δισ. σημειώνοντας αύξηση +7,8%. Η επίδοση αυτή δεν περιλαμβάνει τα μεγέθη της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου την οποία η Eurobank ενοποίησε για πρώτη φορά στο 9μηνο.
Στη σκιά της λαμπερής αυτής επίδοσης ωστόσο υπάρχει μια προβληματική διάσταση: η αύξηση των χορηγήσεων τροφοδοτείται κατά βάση από δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλα επενδυτικά σχέδια. Η διάχυση των δανειοδοτήσεων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη βιώσιμη κερδοφορία του κλάδου κάτι που μέχρι στιγμής δε γίνεται, γεγονός που οφείλεται και στην δομή της οικονομίας.
Πάντως, στελέχη τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξα ότι η πιστωτική επέκταση θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό με αιχμή τις επενδύσεις και το Ταμείο Ανάκαμψης ενώ εκτιμούν ότι σταδιακά θα ενισχυθούν και οι χορηγήσεις προς μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και νοικοκυριά, γεγονός που θα εξασφαλίσει υψηλά έσοδα και κέρδη τουλάχιστον για την επόμενη τριετία.
Στο εννεάμηνο οι τράπεζες ενίσχυσαν σημαντικό και το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων, κυρίως σε ομόλογα, οι οποίες ανήλθαν στα 73,1 δισ. σημειώνοντας αύξηση κατά +23,2%. Η επιλογή των τραπεζών να διοχετεύσουν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους σε επενδυτικούς τίτλους αποτυπώνει τη δυστοκία στις χορηγήσεις δανείων, πλην των μεγάλων επιχειρήσεων, και τη αποστροφή των τραπεζών στο ρίσκο.
Παράλληλα οι τράπεζες διεύρυναν την καταθετική τους βάση ενώ σημαντική βελτίωση καταγράφηκε στην ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους με περαιτέρω μείωση του δείκτη καθυστερήσεων.
Σε ότι αφορά τις επιδόσεις των επιμέρους τραπεζών η Axia Research σημείωσε ότι και οι τέσσερις συστημικές ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με Eurobank, Piraeus και Alpha να ανακοινώνουν πολύ ισχυρά μεγέθη ενώ και η Εθνική παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις.
Η Axia σημείωσε ότι η Eurobank ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με οδηγούς την αύξηση των χορηγήσεων, των εσόδων από επενδύσεις καθώς επίσης και τις διεθνείς δραστηριότητες, οι οποίες ενισχύθηκαν δραστικά μετά την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας.
Στην Εθνική, σημείωσε, ώθηση έδωσαν τα νέα δάνεια και τα έσοδα τίτλων ενώ για την Alpha Bank υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της τράπεζας ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις παρουσιάζοντας ισχυρή ανάπτυξη σε όλο το φάσμα των εργασιών της.
Τέλος πολύ ισχυρά νούμερα παρουσίασε και η Πειραιώς υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της αγοράς με ώθηση από τις νέες χορηγήσεις δανείων, τα έσοδα προμηθειών αλλά και το asset management.
ΠΗΓΗ: businessdaily.gr