Τράπεζες καλούν δανειολήπτες για ρύθμιση


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Τράπεζες: “Επιθετική” προώθηση του νέου νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας
13 Σεπτεμβρίου, 2019
Αναπτυξιακά κίνητρα με ενισχύσεις 150 εκατ.
13 Σεπτεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Τράπεζες καλούν δανειολήπτες για ρύθμιση


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

13/09/2019

Στην υπηρεσία της διευκόλυνσης όλων όσοι θέλουν να προστατεύσουν την πρώτη τους κατοικία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που λειτουργεί στην ΑΑΔΕ και στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και να επωφεληθούν της επιδότησης από την πλευρά του Δημοσίου τίθενται οι τράπεζες. Δυνητικά πρόκειται για περίπου 120.000 οφειλέτες, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έχει κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης του κατοικίας, χωρίς ωστόσο να επωφελείται της κρατικής επιδότησης.

Στόχος είναι να πειστούν οι δύσπιστοι οφειλέτες να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που προβλέπει ο νόμος και για τον λόγο αυτό αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για να προσεγγίσουν αυτούς που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου και να τους διευκολύνουν στην υποβολή της αίτησης. Την πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση των δανειοληπτών έχει ήδη ξεκινήσει η Eurobank, η οποία επικοινωνεί η ίδια με τους οφειλέτες που πληρούν τα κριτήρια προκειμένου να τους «πείσει» για τα ευεργετήματα του νόμου, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογη πρωτοβουλία ξεκινά και η Εθνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα θα επιστρατεύσει τους υπαλλήλους σε πάνω από 40 Κέντρα Διευθέτησης Οφειλών που διαθέτει στα καταστήματά της, οι οποίοι όχι μόνο θα ενημερώνουν τους δανειολήπτες, αλλά θα τους βοηθούν και στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησής τους.

Η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Eurobank έχει αποδώσει και τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, καθώς επτά τους δέκα πελάτες της τράπεζας δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν στην υποβολή αιτήματος ένταξης στον νόμο. Οι ενέργειες που υλοποιεί η τράπεζα περιλαμβάνουν:

  • Την επικοινωνία με όλους τους πελάτες είτε με sms είτε με επιστολή, με στόχο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει αρμόδιο στέλεχος, η τράπεζα να καλέσει όλους και τους 35.000 πελάτες της που έχουν δάνειο με εγγύηση πρώτη κατοικία. Με την επικοινωνία αυτή ενημερώνει τους πελάτες ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4605 και μπορούν να υποβάλουν αίτημα ένταξής τους ή εφόσον θέλουν, να επισκεφθούν ένα κατάστημα Eurobank, όπου εξειδικευμένο στέλεχος της τράπεζας θα τους βοηθήσει στην ολοκλήρωση και υποβολή της αίτησής τους.
  • Τη δημιουργία εξειδικευμένης τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης (Help Desk) για τους πελάτες που θέλουν να ολοκληρώσουν την αίτηση από τον χώρο τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν κατάστημα.
  • Την επικοινωνία εκ νέου με όσους πελάτες της έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης, χωρίς όμως να την ολοκληρώσουν προκειμένου να τους προσφέρει βοήθεια που ενδεχομένως χρειάζονται για την υποβολή της.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η ανταπόκριση των δανειοληπτών είναι μέχρι σήμερα ενθαρρυντική, καθώς με βάση και τα τελευταία στοιχεία συνολικά από την 1η Ιουλίου έως και την περασμένη Παρασκευή την ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν επισκεφτεί 98.731 χρήστες και 20.429 χρήστες είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης. Μέχρι την ίδια ημερομηνία είχαν υποβληθεί 39 αιτήσεις, ενώ έχουν δοθεί 3 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και εκκρεμεί η αποδοχή από τη μεριά των δανειοληπτών.

Στην επιχειρηματολογία για την ελκυστικότητα του νόμου δεν είναι μόνο το πιθανό «κούρεμα» του δανείου από την πλευρά της τράπεζας, αλλά κυρίως η επιδότηση από την πλευρά του Δημοσίου, η οποία υπολογίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη. Ενδεικτικά η επιδότηση για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και εισόδημα:

  • Εως 3.125,00 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 50% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
  • Από 3.125,01 έως 6.250 ευρώ ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 40% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
  • Από 6.250,01 έως 9.375 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 30% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.
  • Από 9.375,01 έως 12.500 ευρώ, ισούται με το 30% της μηνιαίας δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και στο 20% σε κάθε άλλη περίπτωση δανείου.

Για μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο μέλος το ετήσιο εισόδημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η κλιμακωτή επιδότηση φθάνει έως τις 17.500 ευρώ, με δύο εξαρτώμενα μέλη φθάνει έως τις 22.500 ευρώ, με τρία εξαρτώμενα ή περισσότερα μέλη φθάνει έως τις 27.500 ευρώ.

Τέλος, για πολυπρόσωπο νοικοκυριό χωρίς εξαρτώμενα μέλη το ετήσιο εισόδημα με βάση το οποίο υπολογίζεται η κλιμακωτή επιδότηση φθάνει έως τις 21.000 ευρώ, τις 26.000 ευρώ για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με ένα εξαρτώμενο μέλος, τις 31.000 ευρώ για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με δύο εξαρτώμενα μέλη και τις 36.000 ευρώ για πολυπρόσωπο νοικοκυριό με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη.

Πηγή: Καθημερινή