Τράπεζες: Ανοίγουν τώρα την κάνουλα προς τις επιχειρήσεις


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Η μεταφορά της καταστατικής έδρας μιας εταιρίας χωρίς μετακίνηση της πραγματικής έδρας της εμπίπτει στην ελευθερία εγκαταστάσεως η οποία προστατεύεται από το δίκαιο της Ένωσης
27 Οκτωβρίου, 2017
Αλλάζουν όλα με τις φορολογικές δηλώσεις
31 Οκτωβρίου, 2017
Δείτε τα όλα

Τράπεζες: Ανοίγουν τώρα την κάνουλα προς τις επιχειρήσεις


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

[:el]30/10/2017

Ξεκίνησε «δειλά-δειλά» η αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία των τελευταίων μηνών, οι θετικές προβλέψεις και οι προϋποθέσεις προκειμένου να πέσει φρέσκο χρήμα στην αγορά.

Οι ελληνικές τράπεζες ξεθαρρεύουν μήνα με τον μήνα και έχουν αρχίσει να ανοίγουν σταγόνα-σταγόνα την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να αναμένεται η ανετότερη χορήγηση δανείων από το 2018 και μετά.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το φετινό Ιούλιο η πιστωτική επέκταση (υπόλοιπο τραπεζικών δανείων) προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν 1,2% χαμηλότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ενώ στα τέλη του φετινού Σεπτεμβρίου το αντίστοιχο ποσοστό πτώσης περιορίστηκε στο 0,8%. Αυτό σημαίνει πως κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου η κατάσταση βελτιώθηκε έστω και οριακά.

Ακόμη καλύτερα όμως φαίνεται να εξελίσσονται τα πράγματα ειδικότερα σε ότι αφορά τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, όπου ενώ το υπόλοιπό τους τον περασμένο Ιούλιο ήταν 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2016, τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στο +0,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Με άλλα λόγια δηλαδή, οι τράπεζες αυτή την περίοδο έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς τα επιχειρηματικά δάνεια, αφήνοντας τις άλλες κατηγορίες χορηγήσεων σε δεύτερη μοίρα (π.χ. σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2016, -2,9% το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων και -2,2% το υπόλοιπο των δανείων προς ιδιώτες και μη κερδοσκοπικές ενώσεις).

Σύμφωνα με τις ενδείξεις, φαίνεται να μπαίνουμε σταδιακά σε μια μακρά περίοδο σταδιακής πιστωτικής επέκτασης, διακόπτοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε το 2011. Σύμφωνα μάλιστα με προβλέψεις της Euroxx Χρηματιστηριακής, για το 2017 και το 2018 αναμένεται να σημειωθεί χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό θετικής πιστωτικής επέκτασης, εξ’ αιτίας της σταδιακής χαλάρωσης-εξάλειψης των κεφαλαιακών περιορισμών και της επιτάχυνσης της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτά, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες εισροές καταθέσεων στο σύστημα κατά την ίδια περίοδο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις των συστημικών τραπεζών, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 115% στο τέλος του φετινού Ιουνίου.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το ενδιαφέρον θα συνεχίσει για τα επόμενα χρόνια να εστιάζεται στο μέτωπο των επιχειρήσεων και ειδικότερα στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, αλλά και στην παροχή κεφαλαίων κίνησης προκειμένου να αναπτύξουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό. Επιπρόσθετα, δάνεια θα χρειαστούν και οι εγχώριες επιχειρήσεις (πχ κατασκευαστικές, μεταλλουργικές, πληροφορικής) προκειμένου να υλοποιήσουν τα έργα του νέου ΕΣΠΑ.

Κατά τους ίδιους κύκλους, οι τράπεζες έχουν αντιληφθεί πλήρως πως η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας και η ανάπτυξη της οικονομίας με τη σειρά της, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρχίσει να αποπληρώνεται μέρος τουλάχιστον τα κόκκινων δανείων των νοικοκυριών.

Και κάτι ακόμη: Όλοι γνωρίζουν πως οι τράπεζες δεν θα πρέπει να έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση των δεικτών τους φερεγγυότητας σε επιτρεπτά επίπεδα. Αντίθετα, θα πρέπει να δημιουργήσουν εκ νέου ένα αποδοτικό χαρτοφυλάκιο δανείων προκειμένου να αποκτήσουν μια διατηρήσιμη βάση οργανικής κερδοφορίας για το μέλλον.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, «οι τράπεζες καλούνται να ισορροπήσουν… σε τεντωμένο σκοινί. Από τη μια πλευρά θα πρέπει να αυξήσουν τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και από την άλλη να περιορίσουν τα ανοίγματά τους στον ELA και γενικότερα στο μηχανισμό της ΕΚΤ. Υπάρχουν τρεις κινήσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν ταυτόχρονα, προκειμένου οι τράπεζες να καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτή τη φαινομενική αντίφαση.

Πρώτον, να επιστρέψουν καταθέσεις στα γκισέ των τραπεζών (ο Σεπτέμβριος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας που ανέβηκε το υπόλοιπο των καταθέσεων των ιδιωτών).

Δεύτερον, να εισρεύσουν κεφάλαια από πωλήσεις θυγατρικών και κυρίως από τη δεξαμενή των κόκκινων δανείων (ακόμη και αν αυτό απαιτήσει κουρέματα απαιτήσεων) και

Τρίτον, να μειωθεί περαιτέρω ή έστω να μην αυξηθεί η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά».

Πηγή: Euro2day.gr[:]