Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 500 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ

Έως 27 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση εργασίας
29 Απριλίου, 2022
Ταμείο Ανάκαμψης & Πράσινος Αγροτουρισμός
29 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα 500 δισ. ευρώ του νέου ΕΣΠΑ

29/04/2022

Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και Κομισιόν ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συνδράμουν τις Περιφέρειες, ώστε να αξιοποιήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα κονδύλια της νέας προγραμματικής περιόδου ύψους 500 δισ. ευρώ. Το κοινό σχέδιο δράσης ενισχύει τη συνεργασία για τη στήριξη των Περιφερειών στο πλαίσιο της μετάβασης προς μια Ευρώπη, που θα αντιμετωπίζει όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.

“Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης στην αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων 500 δισ. ευρώ, που διατίθενται στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Στόχος μας είναι καμιά ευρωπαϊκή Περιφέρεια να μη μείνει πίσω σε αυτή τη διαδικασία της ανάκαμψης και της ανάπτυξης”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας.

“Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Κομισιόν ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε ένα κοινό σχέδιο δράσης. Μαζί θέλουμε να ενισχύσουμε τη στήριξη όσων υλοποιούν επενδύσεις στις τοπικές κοινωνίες της ΕΕ, να διασφαλίσουμε την καλή συνεργασία και τον συντονισμό όλων και να προωθήσουμε τη συνοχή ως θεμέλιο λίθο για κάθε πολιτική της ΕΕ”, πρόσθεσε.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα υπογράμμισε ότι “τόσο κατά τη διάρκεια της κρίσης, όσο και τώρα εν μέσω της διαδικασίας ανάκαμψης, η πολιτική συνοχής αποδείχτηκε η ραχοκοκαλιά των μοντέλων ανάπτυξης και αλληλεγγύης της ΕΕ”.

“Όποια κι αν είναι η πρόκληση, από την πράσινη και δίκαιη μετάβαση στην ψηφιακή επανάσταση, από τις δημογραφικές αλλαγές έως την πολιτική για τις αγροτικές περιοχές, η πολιτική συνοχής εξασφαλίζει ότι όλες οι Περιφέρειες ωφελούνται πλήρως, ότι όλες ωφελούνται το ίδιο και καμιά δεν θα μείνει πίσω σε αυτή τη διαδικασία της ανάκαμψης και της ανάπτυξης”, επισήμανε.

Το κοινό σχέδιο δράσης καλύπτει πέντε τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και της Κομισιόν και θέτει στρατηγικούς στόχους για τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία λήγει το 2027. Οι πέντε προτεραιότητες είναι:

Στήριξη των Περιφερειών και των Δήμων που διαχειρίζονται τα κονδύλια της ΕΕ.

Προώθηση συνεργιών και αποφυγή αλληλεπικαλύψεων μεταξύ των διαρθρωτικών ταμείων και άλλων πηγών χρηματοδότησης, όπως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προώθηση της ιδέας της συνοχής ως συνολικής και θεμελιώδους αξίας της ΕΕ.

Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.

Γνωστοποίηση της προστιθέμενης αξίας της συνοχής στην πράξη.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαικής Επιτροπής των Περιφερειών, “κατά την περίοδο 2021 – 2027, τα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται για την πολιτική συνοχής ανέρχονται σε 392 δισεκατομμύρια ευρώ. Με την εθνική συγχρηματοδότηση, περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ θα είναι διαθέσιμο για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες και τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ