Τι αλλάζει στα capital controls

ΕΣΠΑ 2014-2020: Απολογισμός των τεσσάρων πρώτων δράσεων
15 Ιουλίου, 2016
Επαναφορά αυτοτελών προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής
19 Ιουλίου, 2016
Δείτε τα όλα

Τι αλλάζει στα capital controls

[:el]19/7/2016

Το “πράσινο φως” έδωσαν την Δευτέρα οι θεσμοί στις εισηγήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για περαιτέρω ελάφρυνση στα capital controls.

Ειδικότερα, τα νέα μέτρα χαλάρωσης αποσκοπούν στο να επιστρέψουν στις τράπεζες οι καταθέσεις από το “στρώμα”. Στο πλαίσιο αυτό, περιλαμβάνουν την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για το λεγόμενο “νέο” χρήμα, δίνοντας τη δυνατότητα στα κεφάλαια που θα επιστρέψουν στις τράπεζες να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα, χωρίς να υπόκεινται στον περιορισμό της εβδομαδιαίας ανάληψης των 420 ευρώ.

Παράλληλα, τα μέτρα προβλέπουν να επιτραπεί η αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό. Σήμερα εάν κάποιος φέρει 10.000 δολάρια συνάλλαγμα σε ελληνική τράπεζα μπορεί να κάνει ανάληψη μόνο έως 1.000 δολάρια. Αφού ενεργοποιηθούν οι νέες αλλαγές το όριο θα ανέλθει 3.000 δολάρια.

Στις προτάσεις της ΤτΕ περιλαμβάνεται και πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων. Σήμερα οι καταθέτες μπορούν να εξοφλήσουν έως και το 50% ανεξόφλητου δανείου τους με χρήματα που έχουν στις τράπεζες. Με την προτεινόμενη περαιτέρω χαλάρωση προβλέπεται ότι εάν κάποιος έχει ανεξόφλητο δάνειο 50.000 ευρώ και καταθέσεις 50.000 ευρώ θα μπορεί να διαθέσει το 100% των χρημάτων του για να εξοφλήσει το δάνειό του.

Πέραν των ανωτέρω τριών βασικών αλλαγών, οι εισηγήσεις της ΤτΕ προέβλεπαν δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Σήμερα εάν κάποιος δεν σηκώσει 420 ευρώ μέσα στην εβδομάδα χάνει το δικαίωμα λήψης του ποσού με την έναρξη της επόμενης εβδομάδας. Οι συγκεκριμένες εισηγήσεις δεν εγκρίθηκαν σήμερα, αναμένεται να εγκριθούν ωστόσο σύντομα.

Το σύνολο των εισηγήσεων της ΤτΕ προέβλεπε επίσης:

–  Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20.000 ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

–  Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites.

– Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.

[:]