ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Αυξάνεται κατά 800 εκατ. ο «κουμπαράς» για τα επιδοτούμενα δάνεια


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Αλλάζουν όλα στη ρύθμιση χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων
24 Ιουλίου, 2020
Νέο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον: Αυξάνονται επιλέξιμες δαπάνες και δικαιούχοι
24 Ιουλίου, 2020
Δείτε τα όλα

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Αυξάνεται κατά 800 εκατ. ο «κουμπαράς» για τα επιδοτούμενα δάνεια


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

24/07/2020

Εντός των επόμενων ημερών η «προικοδότηση» του ΤΕΠΙΧ ΙΙ με νέα κεφάλαια. Από τις τράπεζες το 95% και από την Αναπτυξιακή το 5%. Το επιπλέον ποσό αφορά την κάλυψη αιτήσεων που έχουν εγκριθεί. Εν αναμονή της νέας ενεργοποίησης εγγυήσεων 1 δισ. και για το Ταμείο Εγγυοδοσίας.

Επιπλέον 800 εκατ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν εντός του Αυγούστου για την κάλυψη της υψηλής ζήτησης που κατέγραψε το χρηματοδοτικό εργαλείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μέσω του οποίου χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για τα δύο πρώτα χρόνια. Ωστόσο το 95% του νέου ποσού θα διατεθεί από τις τράπεζες (εμπορικές και συνεταιριστικές) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και το 5% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), έναντι 60% και 40% που ήταν το ποσοστό συνεπένδυσης έως τώρα.

Διευκρινίζεται ότι τα επιπλέον κεφάλαια θα διατεθούν σε επιχειρήσεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν εγκριθεί. Συνεπώς δεν θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεδομένου ότι θα πρέπει να δανειοδοτηθούν οι 12.900 επιχειρήσεις οι αιτήσεις των οποίων έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και την ΕΑΤ, απαιτούνται άλλα 800 εκατ. ευρώ, ώστε το συνολικό ποσό των δανείων κεφαλαίου κίνησης από το κοινό χρηματοδοτικό εργαλείο να ανέλθει στα 2,6 δισ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι έως αυτή τη στιγμή έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια 1,3 δισ. ευρώ, ενώ απομένουν προς σταδιακή έγκριση δάνεια επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, κάτι το οποίο βάσει των δεσμεύσεων των τραπεζών θα έχει γίνει έως το τέλος Ιουλίου.

Ωστόσο το συνολικό ποσό του 1,8 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένο απέχει κατά πολύ από τη ζήτηση που εκδηλώθηκε από τις επιχειρήσεις και ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ δανείων -γι’ αυτό αποφασίστηκε η διάθεση και νέων κεφαλαίων.

Για την αλλαγή του ποσοστού συνεπένδυσης από το 60% και 40% τραπεζών και ΕΑΤ στο 95% και 5% αντίστοιχα, θα χρειαστεί η υπογραφή νέας εγκριτικής πράξης μεταξύ τραπεζών και ΕΑΤ και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να γίνει στις επόμενες ημέρες.

Αναφορικά με την «ευκολία» που δέχτηκαν οι τράπεζες την τροποποίηση των όρων συνεπένδυσης, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι υπήρξε μια δυσφορία, ωστόσο, κατανοούν ότι θα πρέπει να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό για την ενίσχυσης της οικονομίας, όπως άλλωστε έχουν δεσμευθεί έναντι του πρωθυπουργού.

Από την πλευρά της ΕΑΤ, θα συμβάλει στην επιπλέον χρηματοδότηση με 45 εκατ. ευρώ για δάνεια, ενώ άλλα 135 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την επιδότηση του επιτοκίου των νέων δανείων που θα εγκριθούν.

«Μακάρι να υπήρχαν επιπλέον πόροι και θα τους διαθέταμε άμεσα», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα ξεκινήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης που εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται και η αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των εγγυήσεων της ΕΑΤ προς τις τράπεζες για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, μέσω του οποίου χορηγούνται δάνεια κεφαλαίου κίνησης με την εγγύηση της ΕΑΤ σε ποσοστό 80%.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι ανοικτή για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, έχουν δεσμευθεί τα 2,9 δισ. από τα 3,6 δισ. ευρώ που θα διατεθούν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Σημειώνεται ότι με τις πρόσθετες εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ θα χορηγηθούν επιπλέον 3,6 δισ. ευρώ δανείων κεφαλαίου κίνησης.

Πάντως και σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρξει ανασχεδιασμός καθώς εξετάζεται να δοθούν περισσότερα κεφάλαια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έναντι των μεγάλων επιχειρήσεων.

Μάλιστα αναφέρεται ότι για μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι ευκολότερο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Εγγυοδοσίας από ό,τι το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, για το οποίο ζητούνται εξασφαλίσεις που εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν οι ΜμΕ.

Πηγή: Euro2day.gr