Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα προγράμματα για ΜμΕ και αναθεώρηση

Ποια κίνητρα για e-πληρωμές μειώνουν τον φόρο εισοδήματος
20 Ιανουαρίου, 2023
Νέοι αγρότες: Επιχορηγήσεις 38,7 εκατ. ευρώ στη Στερεά Ελλάδα
20 Ιανουαρίου, 2023
Δείτε τα όλα

Ταμείο Ανάκαμψης: Νέα προγράμματα για ΜμΕ και αναθεώρηση

20/01/2023

Τρία νέα προγράμματα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα τρέξουν τους επόμενους μήνες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει την πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0». Η αναθεώρηση θα παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με μετακίνηση πόρων σε τομείς που παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυναμική.

Ειδικότερα, τα προγράμματα που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι:

  • Το «Εξοικονομώ των επιχειρήσεων». Αφορά σε εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή ενέργειας και πρόκειται να ανοίξει εντός των επόμενων εβδομάδων. 
  • Ένα καινούριο χρηματοδοτικό εργαλείο. Θα βγει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, όπου 2,5 δισ. ευρώ δανειακοί πόροι θα διοχετευτούν σε ΜμΕ, από το InvestEU. 
  • Ο δεύτερος κύκλος της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων -δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε στον πρώτο.

Τα «φθηνά» δάνεια

Παράλληλα προχωρά και το δανειακό σκέλος από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ήδη έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου. Ο ίδιος εκτίμησε πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο οι συμβασιοποίησεις δανείων θα φτάσουν μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον για το δανειακό σκέλος από το Ταμείο Ανάκαμψης παραμένει υψηλό. Κι αυτό διότι τα δάνεια δίνονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σχέση με την κλασσική τραπεζική χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν διαμορφώνεται σε 1,2%. Τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις έφτασαν το 4,5-5% το Νοέμβριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

To μεγάλο στοίχημα παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ρόλο στα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που μέχρι σήμερα «τρέχουν» μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διεκδικούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος έστειλε επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την άμεση πρόσβαση των Συνεταιριστικών Τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος να ενισχυθεί η χαμηλότοκη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω των ανταγωνιστικών όρων που θέτει το Ταμείο.

«Η πρόσβαση των Συνεταιριστικών Τραπεζών θα μετριάσει τον άνισο ανταγωνισμό που υφίστανται οι τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και θα επιτρέψει τη συμμετοχή τους σε φθηνά κεφάλαια που θα τις καταστήσουν ανταγωνιστικές και ικανές να πρωταγωνιστήσουν στις εγχώριες και διεθνείς αγορές», ανέφερε ο Σύνδεσμος.

Η στάση των επιχειρήσεων και η αναθεώρηση

Πώς όμως αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte πιστεύουν πως αποτελεί σημαντική ευκαιρία. Όμως στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν πολλά για το πρόγραμμα. Ειδικότερα, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν το πρόγραμμα στρατηγικό και απαραίτητο μέσο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο, μόλις το 40% υποστήριξε ότι γνωρίζει γνωρίζει «πολύ», ή «πάρα πολύ» καλά το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και ότι αυτό περιλαμβάνει. Δηλαδή, 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν λίγη γνώση ή καθόλου με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού τους.

Πάντως, στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχίσει η αξιοποίηση των πόρων με γρήγορους ρυθμούς αλλά και να αυξήσει και την ενημέρωση προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συμμετείχε σε εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», που πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα και Σέρρες.

Εκεί, ο κ. Σκυλακάκης μεταξύ άλλων μίλησε για την πρόταση αναθεώρησης του «Ελλάδα 2.0», που θα παρουσιαστεί στην Κομισιόν μέσα στους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μετακίνηση πόρων σε προγράμματα που παρουσιάζουν αυξημένη δυναμική, όπως προκύπτει από την απορρόφηση.

Πηγή: moneyreview.gr