Ταχύτητες χελώνας στην «πλατφόρμα» για την 1η κατοικία

Πώς θα εντάσσονται στη ρύθμιση των 24-48 δόσεων τα έκτακτα χρέη
20 Δεκεμβρίου, 2019
Τι θα ισχύσει για τις εισφορές μελών και διαχειριστών ΙΚΕ το 2020
20 Δεκεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Ταχύτητες χελώνας στην «πλατφόρμα» για την 1η κατοικία

20/12/2019

Μόλις 11 ρυθμίσεις τον μήνα και 5 επιδοτήσεις

Εκδόθηκε το ΦΕΚ της τετράμηνης παράτασης για τη λειτουργία της πλατφόρμας για την πρώτη κατοικία ως το τέλος του Απριλίου.

Με την τετράμηνη αυτή παράταση παρέχεται η ευκαιρία σε περισσότερους οφειλέτες να χρησιμοποιήσουν τις ευεργετικές διατάξεις της προστασίας της 1ης κατοικίας και σε όσους έχουν ήδη εισέλθει στην πλατφόρμα και δεν έχουν υποβάλει την αίτησή τους να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ετοιμασίας αίτησης μέχρι την τελική προθεσμία, δεδομένου ότι αποτελεί την τελευταία παράταση και ευκαιρία αξιοποίησης αυτού του πλαισίου προστασίας.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η 24η εβδομάδα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της 1ης κατοικίας και βάσει των τελευταίων στατιστικών στοιχείων που αφορούν την περίοδο από 01/07/2019 μέχρι 13/12/2019 προκύπτουν τα εξής:

* Έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα και συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 55.545 χρήστες.

* Έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 37.018 χρήστες.

* Έχουν υποβληθεί 1.120 αιτήσεις και διαβιβαστεί στις τράπεζες.

* Έχουν δοθεί 274 προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες.

* Έχουν ήδη αποδεχθεί 64 προτάσεις ρύθμισης οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

* Έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση σε 31 πολίτες.

«Βελτίωση»

Η κατάσταση, όπως αναφέρει η Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, κάθε εβδομάδα βελτιώνεται, κυρίως λόγω της κατάργησης των δικαιολογητικών και των βελτιώσεων στη ρύθμιση.

Σύμφωνα πάντα με τη γραμματεία, με τις πρόσφατες βελτιώσεις του νόμου για την προστασία της 1ης κατοικίας που τέθηκαν σε ισχύ από 18 Νοεμβρίου 2019, τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την κατάργηση προσκόμισης δικαιολογητικών (πιστοποιητικό βαρών, ΑΑ ΓΗΣ) και την τετράμηνη παράταση για την υποβολή αιτήσεων, το υπουργείο Οικονομικών έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ευνοϊκό και εύχρηστο πλαίσιο για τους πολίτες προκειμένου να προστατέψουν την 1η κατοικία τους και παράλληλα να ρυθμίσουν τα σχετικά δάνειά τους.

Σημειώνεται ότι η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη την 1η κατοικία περιλαμβάνει διαγραφή οφειλής (στο ποσό που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του σπιτιού), μακροχρόνια αποπληρωμή έως 25 έτη, χαμηλό επιτόκιο 2%, καθώς και κρατική επιδότηση (20%-50%) των μηνιαίων δόσεων.
Οι οφειλέτες μπορούν να απευθύνονται στα 43 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που λειτουργούν πανελλαδικά.

Πηγή: Ναυτεμπορική