Τα χρονοδιαγράμματα για τις αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Ο «χάρτης» των δικαιούχων
11 Δεκεμβρίου, 2020
Τι σημαίνουν νέος πτωχευτικός και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων για τράπεζες και δανειολήπτες
11 Δεκεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Τα χρονοδιαγράμματα για τις αναστολές συμβάσεων Δεκεμβρίου

11/12/2020

Οδηγίες προς λογιστήρια και φοροτεχνικούς δίνει το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Τι ισχύει για εργαζόμενους με δύο εργοδότες. Πότε πληρώνονται οι αναστολές Νοεμβρίου και πότε αυτές του Δεκεμβρίου. Οι διαμαρτυρίες.

Έως τις 31 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας για τον τρέχοντα μήνα, όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες της χώρας, είτε ο ΚΑΔ τους ανήκει σε αυτούς που με εντολή δημόσιας αρχής έχει απαγορευτεί η λειτουργία τους, είτε ο ΚΑΔ τους εντάσσεται στους πληττόμενους.

Στο ίδιο διάστημα, οι επιχειρήσεις μπορούν να προβαίνουν σε διορθώσεις λαθών. Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει με έγγραφό του το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη, οι αιτήσεις θα είναι διαφορετικές, με βάσει τη διάρκεια του lockdown ανά κλάδο.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι επιχείρηση που έως τις 7 Δεκεμβρίου ήταν κλειστή με κρατική εντολή και στη συνέχεια επέλεξε να θέσει κάποιους ή όλους τους εργαζόμενούς της σε αναστολή, θα πρέπει να υποβάλλει ξεχωριστή αίτηση για το διάστημα που ο ΚΑΔ ανήκε στις κλειστές επιχειρήσεις και άλλη, για το διάστημα που μεταπήδησε στους πληττόμενους, ακόμη κι αν πρόκειται για τον ίδιο εργαζόμενο.

Με το ίδιο έγγραφο, το σύστημα Εργάνη ενημερώνει πως οι εργαζόμενοι των οποίων συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το παρελθόν, δεν προβαίνουν σε καμία δήλωση για την αναστολή Δεκεμβρίου, παρά μόνο στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν μισθώματα ή ΙΒΑΝ. Επίσης, δεν απαιτείται δήλωση ακόμη και όταν δεν είναι ο ίδιος εργοδότης που θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή κατά τον μήνα Δεκέμβριο. Συνεπώς, μόνον οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά κατά τον μήνα Δεκέμβριο, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση στο σύστημα, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εργαζόμενου, με δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των ημερών αναστολής του. Προσοχή όμως. Το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται. Όσο δε, για την αποζημίωση, ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 534 ευρώ που αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Οι πληρωμές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Βέβαια, την Παρασκευή αναμένεται να συνεχιστούν οι πληρωμές της αποζημίωσης Νοεμβρίου, σε περίπου 450.000 εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων. Οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Την Παρασκευή δεν αποκλείεται να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης το Νοέμβριο, για τους οποίους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως δεν έλαβαν την ειδική αποζημίωση λόγω λαθών από τους λογιστές.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά των Λογιστών. Είναι χαρακτηριστική η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών προς τον κ. Βρούτση, όπου γίνεται λόγος για άστοχες αναφορές, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «τα λάθη δεν έγιναν από τους λογιστές, αλλά από το σύστημα το οποίο τράβηξε λανθασμένα στοιχεία εργοδοτών».

«Δεν μπορούμε λοιπόν να καταλάβουμε πως θεωρήσατε σωστό να αναφέρετε ότι έχουν καθυστερήσει οι πληρωμές αναστολών εργαζομένων, λόγω λαθών που έχουν κάνει οι λογιστές. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, οι οποίοι και έχουν την υποχρέωση από το νόμο να υποβάλλουν αντίστοιχες δηλώσεις, για να λάβουν την στήριξη που δικαιούνται. Κουβαλάμε στις πλάτες μας το άγχος εκατομμυρίων πολιτών για το αν θα πληρωθούν για να επιβιώσουν μερικές ημέρες ακόμα» σημειώνεται στην επιστολή.

Η οποία καταλήγει ως εξής: «Όλους αυτούς τους μήνες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με χιλιάδες Υπουργικές αποφάσεις οι οποίες ήταν ελλιπείς, ασαφείς και με ασφυχτικές καταληκτικές ημερομηνίες. Πλατφόρμες οι οποίες δεν λειτουργούσαν σωστά. Δημόσιες Υπηρεσίες οι οποίες ενώ οι ίδιες υπολειτουργούσαν, περίμεναν από τους λογιστές να υπερ-λειτουργήσουν στέλνοντας όλους τους πολίτες στον λογιστή τους για το οποιοδήποτε θέμα. Τον κορωνοϊό τον ίδιο, την μάχη με τον οποίο κάθε μέρα χάνουν όλο και περισσότεροι συνάδελφοι. Και με αυτές τις δηλώσεις τώρα δυναμιτίζετε και τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας χρησιμοποιώντας το επάγγελμα μας ως αποδιοπομπαίο τράγο για τα λάθη των δικών σας συστημάτων».

Πηγή: Euro2day.gr