28/01/2022
Το περαιτέρω κούρεμα έως και μηδενισμό των οφειλών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να διευκολύνει τις επιχειρήσεις κυρίως που πλήττονται από την υγειονομική και ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σενάρια τα οποία μάλιστα συζητά με τους θεσμούς και την Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι το βελτιωμένο πλαίσιο της Ε.Ε. ορίζει ότι τα μέτρα μπορούν να μετατραπούν σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως επιχορηγήσεις. Δηλαδή, το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό να στηριχθεί η οικονομία κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου COVID-19, ορίζει ότι η κυβέρνηση μπορεί να “δωρίσει” τα ποσά στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες εφόσον το επιθυμεί. Επί της ουσίας τα 8,3 δισ. ευρώ των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μπορούν να γίνουν μη επιστρεπτέα στο σύνολό τους.
Εκτός από τη δυνατότητα που παρέχει το πλαίσιο για μηδενισμό της επιστρεπτέας, δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει εντός του 2022 και σε νέες επιστρεπτέες προκαταβολές, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να συζητά η κυβέρνηση με υψηλόβαθμο στέλεχος να απαντά σε σχετική ερώτηση ότι πρόκειται για μία θεωρητική συζήτηση επισημαίνοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τις ανάγκες που παρουσιάζονται.
Συγκεκριμένα και όπως προκύπτει από την έκτη τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου “τα κράτη μέλη μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο τροποποίησης των υφιστάμενων μέτρων ενίσχυσης που έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή βάσει του προσωρινού πλαισίου, προκειμένου να παραταθεί η περίοδος εφαρμογής τους έως τις 30 Ιουνίου 2022, να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση ή η μετατροπή ορισμένων μέσων έως τις 30 Ιουνίου 2023, να εισαχθούν νέα μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάκαμψης έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 ή νέα μέτρα για τη στήριξη της φερεγγυότητας έως την 31η Δεκεμβρίου 2023.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης του προϋπολογισμού των υφιστάμενων μέτρων που έχουν εγκριθεί υπό το πρίσμα του τμήματος 3.12 ή εισαγωγής άλλων τροποποιήσεων για την ευθυγράμμιση των μέτρων αυτών με το προσωρινό πλαίσιο, όπως τροποποιείται με την παρούσα ανακοίνωση. Τούτο μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ειδική προσαρμογή νέων ή υφιστάμενων καθεστώτων ενίσχυσης σε τομείς που πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση σε συγκεκριμένα κράτη μέλη εντός των ορίων του τροποποιημένου πλαισίου”.
Το ποσό που θα επιστραφεί και από τους 7 κύκλους των κρατικών δανείων υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει περίπτωση η έκπτωση να φθάσει και το 78,75% (στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του ποσού) του δανείου που έλαβαν υπό προϋποθέσεις. Ειδικότερα:
– Επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– Επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
– Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
– Επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%) εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020 σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019) άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%).
Πηγή: Capital.gr