Τα SOS για την 1η κατοικία μέχρι την έναρξη του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την στήριξη της κύριας κατοικίας ευάλωτων – Όροι και προθεσμίες
16 Σεπτεμβρίου, 2022
«Απροστάτευτοι» πάνω από 200.000 Ελληνες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο
16 Σεπτεμβρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Τα SOS για την 1η κατοικία μέχρι την έναρξη του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

16/09/2022

Κλείνει τις πρώτες ώρες λειτουργίας της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία της 1ης κατοικίας, σύμφωνα με το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα που θα ισχύει μέχρι τη λειτουργία του Φορέα Απόκτης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων για τους ευάλωτους οφειλέτες.

Μεταξύ άλλων ρυθμίσεων, το Ενδιάμεσο Πρόγραμμα που τρέχει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους προβλέπει συνοπτικά:

– Παροχή κρατικής επιδότησης για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως για 15 μήνες.

– Αναστολή όλων των διαδικασιών αναγκαστικού πλειστηριασμού επί της 1ης κατοικίας του ευάλωτου οφειλέτη, για όσο χρόνο ο οφειλέτης έχει υπαχθεί στο Πρόγραμμα και επωφελείται της επιδότησης.

Προσοχή

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, οι ευάλωτοι οφειλέτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή στα εξής σημεία:

α) Μετά τη λήξη της διάρκειας του Ενδιάμεσου Προγράμματος, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νέου Πτωχευτικού Κώδικα Νόμου 4738/2020 (άρθρα 217 επ.) για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Η προσφυγή στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης παρέχει στον οφειλέτη τη δυνατότητα να διατηρήσει την κατοχή και χρήση της 1ης κατοικίας του για 12 έτη μέσω σύμβασης μακροχρόνιας μίσθωσης που θα συνάψει με τον Φορέα, καθώς να επαναγοράσει την 1η κατοικία από τον Φορέα μετά την παρέλευση της 12ετίας.

β) Μέσω της υπαγωγής στο προστατευτικό καθεστώς του Φορέα, ο ευάλωτος οφειλέτης δικαιούται επιπλέον να λάβει οικονομική ενίσχυση στεγαστικού επιδόματος με στόχο τη διευκόλυνση πληρωμής του μισθώματος στον Φορέα (άρθρο 223 Ν. 4738/2020).

Ενημέρωση

Όπως αναφέρει η Ένωση, είναι ιδιαιτέρως σημαντική η πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των οφειλετών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αναφορικά με τις δυνατότητες που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της 1ης κατοικίας τους. Τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα υποστηρίξουν ενεργά οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις, ενισχύοντας και πλαισιώνοντας με κάθε αναγκαία πρωτοβουλία το προστατευτικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

64.000 ρυθμίσεις 2,6 δισ. ευρώ στο 7μηνο

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βασική αποστολή των εταιρειών-μελών της ΕΕΔΑΔΠ (Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις) αποτελεί η παροχή ουσιαστικών λύσεων ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, με στόχο να επανέλθουν σε υγιή οικονομικό κύκλο. 

Οι παρεχόμενες λύσεις ρύθμισης παρέχουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων περιλαμβάνουν άφεση χρέους. Μόνο στο πρώτο επτάμηνο του έτους, οι Εταιρείες Διαχείρισης–Μέλη της Ένωσης προχώρησαν σε περισσότερες από 64.000 ρυθμίσεις δανείων, ύψους πάνω από 2,6 δισ. ευρώ σε χαρτοφυλάκια που έχουν μεταβιβαστεί και βρίσκονται εκτός τραπεζικών ισολογισμών.  

Παράλληλα, με την παροχή πολυάριθμων και στοχευμένων λύσεων ρύθμισης, τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ συνεργάζονται με τις Εποπτικές Αρχές και στηρίζουν ενεργά τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Πολιτείας που στοχεύουν στην προστασία των ευάλωτων οφειλετών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Η Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ) αποτελεί το θεσμικό εκπρόσωπο του κλάδου διαχείρισης απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια και πιστώσεις. Σήμερα οι Εταιρείες Διαχείρισης διαχειρίζονται ενεργά για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτών δάνεια αξίας άνω των 120 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. 

Πρόκειται για δάνεια βαθιάς καθυστέρησης σε στάδιο προχωρημένων νομικών ενεργειών, για οφειλές που παρουσιάζουν μικρή καθυστέρηση σε σχέση με το συμφωνημένο χρόνο αποπληρωμής αλλά και για ενήμερα δάνεια. Τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκια περιλαμβάνουν δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, με ή χωρίς εξασφαλίσεις, από απλά καταναλωτικά μέχρι σύνθετο επιχειρηματικό δανεισμό, όπως περιπτώσεις ομολογιακών δανείων από πολλαπλούς πιστωτές.

Πηγή: Ναυτεμπορική