Τα ψιλά γράμματα της νέας ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία

Πότε αλλάζει το ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες
3 Μαΐου, 2019
ΑΑΔΕ: Όχι προσαυξήσεις σε δηλώσεις που θα υποβληθούν έως τις 6 Μαΐου
3 Μαΐου, 2019
Δείτε τα όλα

Τα ψιλά γράμματα της νέας ρύθμισης οφειλών προς τα Ταμεία

03/05/2019

Όλα τα κρυφά σημεία και οι πιθανές παγίδες της πλέον ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών. Για ποιους μειώνονται και οι αρχικές οφειλές. Πως διαμορφώνεται η κατώτατη εισφορά. Τι θα γίνει με όσους βρίσκονται ένα βήμα πριν τη σύνταξη. Πότε χάνεται η ρύθμιση.

Περίπου 1,4 εκατ. οφειλέτες προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΠ αποτελούν τους εν δυνάμει ωφελούμενους της νέας πολυαναμενόμενης ρύθμισης χρεών του υπουργείου Εργασίας, μιας από τις πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί καθώς δεν προβλέπει εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια. Σύμφωνα με όλες τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών και της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου το σχέδιο νόμου είναι έτοιμο και θα κατατεθεί στη Βουλή όταν αυτή ανοίξει.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στη νέα ρύθμιση, είναι η καταβολή των τρεχουσών εισφορών του 2019, προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ. Μάλιστα, καθώς ειδικά για τους μη μισθωτούς η εκκαθάριση των εισφορών του τρέχοντος έτους προς τον ΕΦΚΑ θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2019, η βασική υποχρέωση που θα τους ανοίξει και την πόρτα της νέας ρύθμισης περιορίζεται στην καταβολή της ελάχιστης εισφοράς.

Τα πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΑΟ, που δείχνουν ότι τα χρέη εκτινάχθηκαν στα 35,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 1,42 εκατομμύρια ασφαλισμένους, εργοδότες, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες όπως και αυτοαπασχολούμενους δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Αυτοί άλλωστε είναι και οι δυνητικά ωφελούμενοι, που θα μπορούν αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού σχεδίου νόμου, να υποβάλλουν αίτηση ένταξης σε αυτήν.

Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31/12/2018. Οι δόσεις μπορεί να φθάσουν έως και τις 120 με ελάχιστη καταβολή τα 50 ευρώ. Για τους αγρότες, η ελάχιστη δόση ορίζεται στα 30 ευρώ.

Για τους εργοδότες με οφειλές προς το πρώην ΙΚΑ, προβλέπει την αποπληρωμή σε 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα. Αν η εξόφληση της βασικής οφειλής γίνει εφάπαξ, τότε η έκπτωση στα πρόστιμα θα είναι στο 100%.

Για τις οφειλές μη μισθωτών που έχουν δημιουργηθεί από την 1/1/2002 έως και 31/12/2016, δίνει τη δυνατότητα επανυπολογισμού με το νέο καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών. Οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι μεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραμένουν ως έχουν χωρίς επανυπολογισμό, αλλά με κούρεμα προσαυξήσεων 85%.

Ειδικά για την περίοδο του επανυπολογισμού, και ανάλογα με τον εργασιακό βίο του οφειλέτη, οι νέες κατώτατες εισφορές βάσει των οποίων θα υπολογιστούν οι οφειλές και θα οριστούν οι δόσεις, διαμορφώνονται από 157 ευρώ για οφειλέτες προερχόμενους από τον πρώην ΟΑΕΕ (ασφαλίζονται για κύρια σύνταξη και υγεία) έως και 222 ευρώ το μήνα για οφειλέτες δικηγόρους και μηχανικούς των πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ-ΤΑΝ εφόσον έχουν συσσωρεύσει χρέη από το σύνολο των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων (ασφαλίζονται υποχρεωτικά για κύρια σύνταξη, υγεία, επικουρική και πρόνοια). Στα 181 ευρώ το μήνα, διαμορφώνονται οι εισφορές βάσει των οποίων εκτιμάται ότι θα επανυπολογιστούν οι δόσεις που θα κληθούν να καταβάλλουν οι γιατροί του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ εφόσον έχουν οφειλές για κύρια σύνταξη, υγεία και πρόνοια.

Με τον μηχανισμό αυτό περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που χρωστούν συνολικά 14,5 δις. ευρώ θα μπορέσουν να καρπωθούν πολύ σημαντικό «κούρεμα» βασικής οφειλής. Από τον επανυπολογισμό, ενδέχεται να ωφεληθούν και οι περίπου 80.000 εγκλωβισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που σήμερα βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Είναι κατά κύριο λόγο άνω των 62 ετών αλλά δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών που εκτιμώνται σε 3,5 δισ. ευρώ.

Εφόσον επιλέξουν τον επανυπολογισμό, θα δουν την οφειλή τους να μειώνεται κατά 60% με 65%. Βέβαια, σημαντική αναμένεται και η μείωση της μελλοντικής τους σύνταξης, καθώς το ποσό υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Εάν δεχθούν τον επανυπολογισμό και μετά από αυτόν η οφειλή είναι κάτω από τα προβλεπόμενα όρια (20.000 ευρώ για τους ελευθέρους επαγγελματίες -πρώην ΟΑΕΕ), 15.000 ευρώ για τους ανεξάρτητα απασχολούμενους -πρώην ΕΤΑΑ και 4.000 ευρώ και για τους αγρότες – πρώην ΟΓΑ), θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Σε περίπτωση που προκύπτει επιπλέον ποσό, ο οφειλέτης θα πρέπει να ενταχθεί στη ρύθμιση, να αποπληρώσει το χρέος μέχρι το απαιτούμενο όριο και στη συνέχεια να υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.

Προσοχή: Η ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται αν δεν καταβληθεί ποσό που αντιστοιχεί σε 2 δόσεις της ρύθμισης, αν δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019 ή αν δεν καταβληθούν εντός 3 μηνών από την άρση της αναστολής, οι οφειλές που κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση τελούσαν σε αναστολή είσπραξης και δεν υπήχθησαν, με επιλογή του οφειλέτη, στη ρύθμιση.

Στην περίπτωση των μελλοντικών συνταξιούχων, η ρύθμιση χάνεται επίσης, αν δεν καταβληθεί το σύνολο των δόσεων που αντιστοιχούν στο διάστημα από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης έως την επίδοση της απορριπτικής απόφασης,

Ωστόσο, η ρύθμιση δεν χάνεται, εάν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2019 τελούν σε αναστολή είσπραξης, διοικητική, δικαστική ή εκ του νόμου, ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, οι όροι της οποίας τηρούνται.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι η υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις θα ισχύσει μέχρι τις 30/9/2019.

Πηγή: Euro2day.gr