Τα ορόσημα της οικονομίας για το 2022

Τρεις δράσεις για 115.000 νέες θέσεις εργασίας φέρνει το 2022
5 Ιανουαρίου, 2022
Οι φετινές μειώσεις φόρων που στηρίζουν τα εισοδήματα
5 Ιανουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Τα ορόσημα της οικονομίας για το 2022

07/01/2022

Έτος καμπής αναμένεται να είναι το 2022 για την ελληνική οικονομία, αφού μέσα στον χρόνο υπάρχουν οι προοπτικές για να αποδώσουν καρπούς οι προσπάθειες των προηγούμενων τριών ετών τόσο σε δημοσιονομικό, όσο και σε μεταρρυθμιστικό επίπεδο.

Οι αλλαγές που έρχονται μπορούν να συγκεντρωθούν σε πέντε βασικά ορόσημα που αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους, ώστε η Ελλάδα να επανέλθει ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης, αφήνοντας πίσω της τα κατάλοιπα της πολυετούς οικονομικής κρίσης που συνάντησε στο τέλος της και την παγκόσμια κρίση από την πανδημία του κορονοϊού. Ειδικότερα :

-Η εκκίνηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Το πρώτο μεγάλο ορόσημο, είναι η επίσημη έναρξη της υλοποίησης του ταμείου ανάκαμψης των 30,5 δισ. ευρώ, των 106 επενδύσεων και των 68 βασικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο βάζει δύο μεγάλα στοιχήματα: Να καλύψει το ετήσιο επενδυτικό των 10-12 δισ. ευρώ που παρουσίαζε η οικονομία την τελευταία 10ετία και παράλληλα να θεραπεύσει και τον μεγάλο ασθενή της οικονομίας, το ελληνικό δημόσιο, μειώνοντας την γραφειοκρατία και αυξάνοντας την παραγωγικότητα του. Για το 2022, έχουν προγραμματιστεί συνολικά 11 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις, από τα οποία τα 5 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης με ένα μεγάλο αριθμό επενδύσεων, να αφορούν την ψηφιοποίηση του δημοσίου.

-Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Το δεύτερο ορόσημο, είναι η ουσιαστική επιτάχυνση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου, έστω και αν αυτό δεν είναι ορατό με την πρώτη ματιά. Μέχρι και το 2019 , η τελική κατανάλωση παρήγαγε το 67,5% του ΑΕΠ. Το πρώτο βήμα αλλαγής έγινε το 2020. Λόγω της κρίσης η κατανάλωση μειώθηκε κατά περίπου 70 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν σημαντικά κυρίως οι εξαγωγές και -λιγότερο- οι επενδύσεις. Το 2022 θα είναι ένας χρόνος που αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχής των εξαγωγών και των επενδύσεων στο ΑΕΠ και να περιοριστεί το ποσοστό της κατανάλωσης παρότι θα αυξηθεί και το 2022 σε σχέση με το 2021, κατά 3%.

-Η αποπληρωμή των χρεών της κρίσης

Το τρίτο ορόσημο, θα είναι η αποπληρωμή των χρεών της οικονομικής κρίσης. Η κίνηση αυτή περιλαμβάνει, σε πρώτη φάση την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των 1,8 δισ. ευρώ από τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από το ΔΝΤ από το 1ο και το 2ο μνημόνιο. Παράλληλα προωθείται και η πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ από το δάνειο των 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα, από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, όταν υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ , είναι η πρώτη κίνηση ` που έκαναν όλες οι χώρες που εφάρμοσαν μνημόνια. Τελευταία από όλες φέτος θα το κάνει και η Ελλάδα.

-Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας

Το τέταρτο ορόσημο, είναι η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία η οποία επιβλήθηκε αποκλειστικά για την Ελλάδα μετά το τέλος του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018. Η ειδική αυτή μεταχείριση -όπως τόνιζαν τότε οι δανειστές μας- οφείλεται στο ότι η Ελλάδα, ήταν μια ειδική περίπτωση που χρειάζεται στενότερη επιτήρηση. Η άρση αυτού του καθεστώτος μέσα στο καλοκαίρι, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή του, θα δώσει το μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα δεν είναι πια ο “ειδική περίπτωση”. Έτσι, η χώρα θα κάνει ένα μεγάλο βήμα για να βρεθεί δίπλα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

-Τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό 

Το πέμπτο ορόσημο είναι το ίδιο κρίσιμο αν όχι κρισιμότερο από τα υπόλοιπα , αφού αφορά την πραγματική οικονομία. Πρόκειται να την μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 11 χρόνια. Μετά την κορύφωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων στο 45,02% (107, 2 δισ. ευρώ) το Μάρτιο του 2016, αναμένεται να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό μέχρι και τα τέλη του 2022, κάτι που έχει πιστοποιήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επιστροφή στην κανονικότητα και σε αυτό το πεδίο, αφενός θα σταθεροποιήσει της τράπεζες και αφετέρου θα δημιουργήσει νέα κεφάλαια για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας , σε μια περίοδο ταχείας ανάπτυξης. Επιπλέον, το θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων είναι μια από τις απαιτήσεις των οίκων αξιολόγησης για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα.

Πηγή: Capital.gr