Τα νέα κριτήρια για τις αναστολές συμβάσεων Ιουνίου

Η εικόνα σε επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά
28 Μαΐου, 2021
Νέα ρύθμιση προωθείται για τα χρέη της πανδημίας
4 Ιουνίου, 2021
Δείτε τα όλα

Τα νέα κριτήρια για τις αναστολές συμβάσεων Ιουνίου

04/06/2021

Εκτός διαδικασίας οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου

Εκτός της διαδικασίας αναστολής σύμβασης τίθενται τον Ιούνιο οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου. Παράλληλα, αλλάζει ο χρόνος πρόσληψης, βάσει του οποίου επιτρέπεται να τίθενται εργαζόμενοι σε αναστολή σύμβασης, ενώ μειώνονται αισθητά οι ΚΑΔ των δικαιούχων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τις επιχειρήσεις που υπάγονται στη νέα λίστα των ΚΑΔ θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για αναστολή σύμβασης εργαζομένων που προσλήφθηκαν έως και την 31η Μαρτίου, αντί για την 31η Ιανουαρίου όπως ίσχυε έως πρότινος. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, μένουν εκτός του μέτρου των αναστολών συμβάσεων, με μοναδική εξαίρεση αν βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές της χώρας.

Επίσης, τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ή έχουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή μόνο συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021. Το μέτρο ισχύει κυρίως για τον τομέα της εστίασης.
  2. Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει:

α) Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

β) Να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1ης Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1ης Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Η «Συν-Εργασία»

Για τον μηχανισμό «Συν-Εργασία» έγινε γνωστό ότι οι ορθές επαναλήψεις θα μπορούν να υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έως και τις 2 Ιουνίου για την πρώτη φάση του Μαΐου. Για τη δεύτερη φάση οι ημερομηνίες είναι από 3 μέχρι 8 Ιουνίου.

Αντίστοιχα, για την πρώτη φάση του προγράμματος «Συν-Εργασία» τον Ιούνιο, οι ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων είναι από 3 έως 30 Ιουνίου. Ειδικά για τη δεύτερη φάση Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου, δικαίωμα υποβολής αίτησης – ορθής επανάληψης δίνεται μεταξύ 1ης και 4ης Ιουνίου.

Επίσης δόθηκε παράταση έως και την ερχόμενη Τρίτη 8 Ιουνίου για να υποβληθούν αιτήσεις από τις επιχειρήσεις κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών (stirizoymetonpolitismo.services.gov.gr) για να ενταχθούν στην ειδική οικονομική ενίσχυση.

Δηλώσεις έως 7/6 για το «πάγωμα» αξιογράφων

Μέχρι τις 7 Ιουνίου θα πρέπει να κάνουν δήλωση όσοι διαθέτουν ΑΦΜ που εμπίπτει στους προστατευόμενους ΚΑΔ και επιθυμούν να αναβάλουν τις πληρωμές αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών κ.λπ.) που έχουν εκδώσει. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, έως τις 7 του μήνα δεν θα επιτρέπεται η εμφάνιση, πληρωμή ή σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Ως εκ τούτου, από 31/5 (ημερομηνία έναρξης των δηλώσεων) έως και 7/6 δεν προσμετράται, λόγω αναστολής, ο χρόνος για την εμφάνιση, πληρωμή ή σφράγιση των παραπάνω αξιογράφων. Από τις 8 Ιουνίου και μετά τα αξιόγραφα για τα οποία δεν θα έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα δήλωση θα εμφανίζονται, θα πληρώνονται και θα σφραγίζονται κανονικά.

Στο 20% μειώνεται η τηλεργασία

Στο 20% υποχωρεί η υποχρεωτική τηλεργασία τον Ιούνιο, έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που βρισκόταν στο 50%, λόγω πανδημίας. Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από το υπουργείο Εργασίας, δίνει το περιθώριο στους εργοδότες να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε καθεστώς υποχρεωτικής τηλεργασίας.

Παράλληλα, παρατείνεται έως 30/6/2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους κατά την έναρξη και λήξη του. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν από τον χώρο εργασίας τους ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στην «Εργάνη» τις αλλαγές ωραρίου που προκύπτουν από τη σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.

Επιπροσθέτως, παρατείνεται έως 30 Ιουνίου 2021 η δυνατότητα του εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο, από την ατομική σύμβαση, τόπο εργασίας θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

Πηγή: Ναυτεμπορική