Τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης

«Πόθεν Έσχες»: Νέα παράταση στις δηλώσεις έως 28/2
11 Φεβρουαρίου, 2022
Χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας και σε ασφαλισμένους με οφειλές
11 Φεβρουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Τα νέα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα στήριξης

11/02/2022

Οι επιδοτήσεις ρεύματος και φυσικού αερίου θα είναι τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του τρίτου τριμήνου το βασικό μέτρο στήριξης κατά της ακρίβειας, μαζί βέβαια, με τα μόνιμα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Το μέτρο της έκτακτης μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα αποδείχθηκε, με τα διαφορετικά σενάρια που έγιναν από το υπουργείο Οικονομικών, ότι έχει τεράστιο κόστος και αμφίβολο αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης, σε χθεσινή συνέντευξή του, σχολιάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο είπε ότι “Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μεταφέρονταν στις τιμές, αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις. Και φυσικά δεν έχει σχέση με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, με την έννοια ότι πληθωρισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο”.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας τόνιζε χθες ότι το μέτρο μιας έκτακτης μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι αμφίβολο αν θα το δούμε να περνά και στις τιμές ώστε να ωφεληθεί στην ουσία ο καταναλωτής. 

Ούτε, όμως, και οι θεσμοί φαίνεται να είναι θετικοί στην εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου. Κατά την ακρόαση που είχε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ, ερωτήθηκε από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Παπαδημούλη για το αν είναι εφικτό να γίνει μια μείωση ΦΠΑ για να μετριαστεί η πίεση από τις ανατιμήσεις σε καύσιμα και τρόφιμα στους οικονομικά ευάλωτους. Απαντώντας, η κεντρική τραπεζίτης του Ευρώ, αφού θύμισε ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα ανάσχεσης των ανατιμήσεων, ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν είναι ενήμερη για τα μέτρα που θέλει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν απέφυγε όμως να απαντήσει στον Έλληνα Ευρωβουλευτή. “Να ξέρετε ότι μια οριζόντια μείωση ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι”, είπε χαρακτηριστικά. 

Η αύξηση της επιδότησης στις επιχειρήσεις 

Σε μια εναλλακτική διαδρομή, η κυβέρνηση σκέφτεται να μετριάσει όσο το δυνατό περισσότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής από τις υψηλές τιμές ενέργειας για τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν χθες ότι αναμένεται ακόμη η γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αύξηση της επιδότησης των ανατιμήσεων της ενέργειας προς τις επιχειρήσεις, από το 50% στο 75%, χρησιμοποιώντας πόρους του προϋπολογισμού.

Το σκεπτικό είναι ότι αν επιδοτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων των ενεργειακών προϊόντων, οι τιμές θα συγκρατηθούν στη χονδρική και δεν θα περάσουν στη λιανική. Άλλες σκέψεις, για επιδόματα σε οικονομικά ευάλωτους στις εορτές του Πάσχα, αν και έχουν συζητηθεί, έχουν προς το παρόν αποσυρθεί για να ξανανοίξουν όταν και όποτε κριθεί ότι οι ανατιμήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 

Πριν όμως γίνει η οποιαδήποτε κίνηση, το ΥΠΟΙΚ περιμένει στις 4 Μαρτίου την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 4ο τρίμηνο αλλά και το σύνολο του 2021, ώστε να γνωρίζει ακριβώς ποια είναι τα περιθώρια που μπορεί να κινηθεί. Να οριστικοποιήσει δηλαδή τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος είναι διαθέσιμος, αν αφαιρεθούν τα 335 εκατ. ευρώ που έχουν χρησιμοποιήσει για να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Πηγή: Capital.gr