Τα funds ενεργοποιούν «παγωμένες» διαταγές πληρωμών μετά από 14 χρόνια


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Στεγαστικά: Σε ποιους και με τι όρους δίνονται δάνεια
4 Οκτωβρίου, 2019
Το σχέδιο για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα
4 Οκτωβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Τα funds ενεργοποιούν «παγωμένες» διαταγές πληρωμών μετά από 14 χρόνια


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

04/10/2019

Στην πρώτη γραμμή των πλειστηριασμών περνούν πλέον οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις αφού οι τράπεζες μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει σε Funds χαρτοφυλάκια αξίας 17,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόνο τα 361 εκατ.  ευρώ αφορούν στεγαστικά  δάνεια  ή το 3% του συνόλου των δανείων.
Σταδιακά  οι τράπεζες αποχωρούν από τις διαδικασίες  πλειστηριασμών αποδεσμευοντας αρχικά προσωπικό και κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν σε άλλες δραστηριότητες του χρηματοπιστωτικού συστήματος .
Η συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το Σουηδικό  όμιλο Intrum  για τη σύσταση  εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων τέθηκε σε εφαρμογή.
Πλέον η Intrum διαχειρίζεται τους οφειλέτες δανείων της  τράπεζας  που δεν αποπληρώνουν  τις υποχρεώσεις  τους.
Πρόσφατα η Intrum  κατέθεσε αίτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών για να μεταβιβαστούν στο δικό της όνομα  οι οικονομικές αξιώσεις που είχε αρχικά καταθέσει  η Τράπεζα  Πειραιώς.
Οι υπάλληλοι του Πρωτοδικείου  προχωρούν τις μεταγραφές  για περισσότερες από 250 οφειλέτες  που με την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην κατηγορία του  επισπεύδοντα θα  εμφανίζεται το όνομα της Intrum.
Το δυναμικό  παρόν από  τα  Fund οδηγούν στην απόσυρση των τραπεζών  από το «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών που θα συμβάλλει στη μείωση  του κόστους για τις ίδιες  ενώ  αναμένεται να φέρει έσοδα  για τους διαχειριστές που κινούνται πλέον αυτόνομα αλλά μέσα στο υπάρχον  νομοθετικό  πλαίσιο.
Οι επικεφαλής των Εταιρειών  Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις θα αναζητήσουν  το «κρυμμένο θησαυρό που κρύβεται στα καταναλωτικά  δάνεια που απέκτησαν  συνολικής  αξίας 9,9 δις. ευρώ.
Το …κυνήγι του χαμένου θησαυρού μπορεί να αποδειχθεί  άνθρακες αν οι οφειλέτες δεν έχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα τους.
Στην περίπτωση που τα καταναλωτικά δάνεια  δόθηκαν με εγγυητή  που διαθέτει περιουσία , θα μπορούν να  ελπίζουν ότι θα αρχίσουν να τρέχουν  τα έσοδα.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι η  αγορά  χαρτοφυλακίων  από τα  Funds γίνεται  με αλγόριθμους  που έχουν δοκιμαστεί  σε άλλες ευρωπαϊκές  χώρες που είχαν αντίστοιχο  πρόβλημα με την αποπληρωμή δανείων.
Όμως η ελληνική αγορά έχει πολλές ιδιαιτερότητες  καθώς  οι Έλληνες  έχουν «εκπαιδευτεί» να αποφεύγουν τις κακοτοπιές μεταβιβάζοντας  έγκαιρα  τυχόν περιουσιακά στοιχεία που είχαν  στην κατοχή  τους.
Σε δύσκολη θέση αναμένεται  να έρθουν οι επιχειρήσεις  καθώς  η χορήγηση  δανείων δίνονταν  με εξασφαλίσεις και το  συνολικό  ύψος των οφειλών ανέρχεται σε 5 δις ευρώ.
Για  όσα ακολουθήσουν  τους επόμενους μήνες  και  ειδικότερα  τη νέα  χρονιά  είναι  ενδεικτικό  ότι σήμερα 2  Οκτωβρίου βγαίνει στο σφυρί ακίνητο  75 τ.μ  από Fund  που  ήταν  υποθηκευμένο από 4 τράπεζες για οφειλές που «αγγίζουν» τις 200.000 ευρώ.
Μία τράπεζα είχε βάλει  υποθήκη  για 1.800 ευρώ  όταν η αξία  του ακινήτου  αποτιμήθηκε σε 51.000 ευρώ.
Η πρώτη διαταγή πληρωμής είχε εκδοθεί  το 2005 και παρέμενε  ανεκτέλεστη για 14 χρόνια.
Όμως η παρουσία του Fund  στις διαδικασίες  ενεργοποίησε  τη διαταγή πληρωμής το Φεβρουάριο του 2019 για τη διεκδίκηση της οφειλής που  δεν αποπληρώθηκε  με  αποτέλεσμα το  ακίνητο να βγαίνει στο σφυρί.
Τα Fund δεν πρόκειται να χαριστούν  αφού  οι απαιτήσεις  τους  για καταναλωτικά  δάνεια  που έχουν στην κατοχή  συνεχίζουν να διεκδικούν  το σύνολο της  οφειλής  παρότι  ο δανειολήπτης   δεν εμφανίζει εισοδήματα  ικανά  για την εξόφλησή της.

Πηγή: bankingnews.gr