Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τουρισμό, απασχόληση, ΜμΕ

Επιδότηση εστίασης: Πληρωμές ως τα μέσα Σεπτεμβρίου
3 Σεπτεμβρίου, 2021
Πρόγραμμα €500 εκατ. για στήριξη ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορονοϊό
3 Σεπτεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για τουρισμό, απασχόληση, ΜμΕ

03/09/2021

“Πατάει γκάζι”, από τον επόμενο μήνα, η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, με ενισχύεις που θα ωφελήσουν ανέργους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  χωρίς όμως να μένει πίσω και η προετοιμασία νέων μεγάλων δημοσίων επενδύσεων εθνικής εμβέλειας,  όπως π.χ. οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. 

Μετά το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, που εξαγγέλθηκε πριν λίγες μέρες μέσω του οποίου θα ωφεληθούν 210.000 νοικοκυριά και περίπου 9.700 επιχειρήσεις, το επόμενο μεγάλο πλέγμα παρεμβάσεων που ενεργοποιείται είναι αυτό που αφορά την απασχόληση.

Η μεταρρύθμιση των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης έχει στόχο να μειώσει τους περίπου 700.000 ανέργους που καταγράφονται σήμερα. Το πλέγμα των παρεμβάσεων έχει εγκριθεί από την ΕΕ, έχει στόχο να ανασχεδιάσει το χαρτοφυλάκιο των ενεργών πολιτικών και προωθεί ταυτόχρονα σημαντικές επενδύσεις σε προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για ανέργους, καθώς και ειδικά προγράμματα απασχόλησης για περιοχές μετάβασης (απολιγνιτοποίησης), περιοχές με προβλήματα αποβιομηχάνισης και περιοχές με μεγάλα ποσοστά εποχικής απασχόλησης. Ο προϋπολογισμός για την ενεργοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης και επανένταξης στην αγορά εργασίας είναι 479 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως, η μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας, αποσκοπεί στη βελτίωση της κάλυψης και της δίκαιης κατανομής των παροχών ανεργίας, μαζί με τις αλλαγές που προετοιμάζονται από το υπουργείο Εργασίας για το ύψος του επιδόματος αλλά και τη διάρκεια της καταβολής του. Στόχος, είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας και η προώθηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας. Ο επιμέρους προϋπολογισμός για τη δράση αυτή είναι 162 εκατ. ευρώ. 

Οι δράσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά τρία προγράμματα επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να συμβαδίζουν με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση που επιχειρείται για το σύνολο της οικονομίας. 

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι: 

  1. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος θα επιδοτείται σε ποσοστό έως και 100% ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Παράλληλα θα παρέχεται ειδικό κονδύλι σε κάθε επιδότηση και για το προσωπικό ώστε να μπορεί να συμβαδίζει με ψηφιακό εκσυγχρονισμό της επιχείρησης. 
  2. Η δράση για τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Με την ίδια λογική θα παρέχεται επιδότηση για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον Ορεινό τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. 
  3. Το πρόγραμμα για την ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ. Η πολύ φιλόδοξη αυτή παρέμβαση στοχεύει σε συνδυασμό και με άλλα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης να στρέψει του αγρότες στην πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, τη δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα σε ομοειδείς ή συμπληρωματικούς κλάδους που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στις επιδοτήσεις περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία. 

Τα 13 πρώτα ορόσημα

Παράλληλα βέβαια, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ο απαραίτητος συντονισμός ανάμεσα στα υπουργεία ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου τα 13 πρώτα ορόσημα του ελληνικού προγράμματος. Με την ολοκλήρωσή τους και ύστερα από τον έλεγχο της Επιτροπής,  η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να κάνει την αίτηση για την πρώτη δόση του προγράμματος ύψους 3,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία πριν από το τέλος του 2021. Στο μεταξύ,  θα συνεχίζεται η επιλογή νέων μεγάλων επενδύσεων που έχουν εγκριθεί από την ΕΕ για χρηματοδότησή από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Πηγή: Capital.gr