Τα 3 προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αλλάζουν τις επιχειρήσεις

Ποια μέτρα στήριξης παραμένουν στο τραπέζι και ποια παγώνουν
25 Φεβρουαρίου, 2022
Στην κόψη του ξυραφιού ο διαγωνισμός για δάνεια 5,2 δισ. της Αριάδνης
25 Φεβρουαρίου, 2022
Δείτε τα όλα

Τα 3 προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που αλλάζουν τις επιχειρήσεις

25/02/2022

Με τρία προγράμματα που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, θα υποστηρίξει το Ταμείο Ανάκαμψης το στόχο του Ελλάδα 2.0 για τον μετασχηματισμό των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να μεγαλώσουν σε μέγεθος να μάθουν να συνεργάζονται και να γίνουν πιο εξωστρεφείς.

Το από καιρού αναμενόμενο σχέδιο για εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες, με βασικό κίνητρο την μείωση του φόρου κατά 30% για πέντε χρόνια, βρίσκεται στην τελική φάση διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπου 15 ημέρες ο νόμος -και τα κίνητρα- θα έχουν οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση.

Το πρόγραμμα θα ενισχύει μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και το θεσμό του Franchising.

Η προσθήκη αυτή κρίθηκε απαραίτητη καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες, η ένταξη σε μια αλυσίδα καταστημάτων, με μια μεγάλη μητρική εταιρία, είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος συνεργασίας μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Οι μικρές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε ένα δίκτυο franchise θα έχουν να κερδίσουν από το κοινό marketing, τις προμήθειες και τα κοινά συστήματα διαχείρισης, που είναι δύσκολα επιτεύξιμα για μια μικρή επιχείρηση.

Παράλληλα, βέβαια, θα διατηρηθεί και η δυνατότητα ενίσχυσης για την νέα εταιρία από τα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό από 30% έως και 50% του επενδυτικού σχεδίου που θα εγκριθεί από τις τράπεζες και το υπουργείο οικονομικών.

Συμβολαιακή γεωργία

Μέσα από το πρόγραμμα για την ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα συνολικού προϋπολογισμού 520 εκ. ευρώ που αναμένεται ότι θα αρχίσει να τρέχει από τον Απρίλιο, θα επιχορηγείται και ο σχετικά νέος θεσμός της συμβολαιακής γεωργίας.

Μέσα από αυτόν τον θεσμό, οι αγρότες συνδέονται με την μεταποίηση καλλιεργούν συγκεκριμένες ποικιλίες και έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων την ποσότητα και την τιμή που θα πουλήσουν. Με τον τρόπο αυτό, οι αγρότες ή οι συνεταιρισμοί που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν συμμετοχή σε μια καθετοποιημένη διαδικασία παραγωγής ενώ μπορούν να αντλήσουν ευκολότερα ρευστότητα. Τούτο διότι μπορούν να δώσουν ως εγγύηση, μέρος των εσόδων του συμβολαίου τους για την πώληση αγαθών. Την ίδια ώρα, που θα μπορούν, σε συνεργασία με το ή τα εργοστάσια που συνεργάζονται, να βελτιώνουν τις ποικιλίες και την παραγωγή τους ,αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών τους.

Η επιδότηση θα αφορά την χρηματοδότηση για την ενδεχόμενη αλλαγή καλλιέργειας ή και σύγχρονων μεθόδων παραγωγής στην υφιστάμενη , με στόχο ο αγρότης να μπορεί να έχει τις απαιτούμενες ποσότητες για να συνάψει το συμβόλαιο του .

Εξωστρέφεια – εξαγωγές

Ένα ακόμη τμήμα των ιδιωτικών επενδύσεων που ενισχύει το Ταμείο Ανάκαμψης είναι και ο τομέας της εξωστρέφειας δηλαδή της ενίσχυσης των εξαγωγών, ο οποίος προσεγγίζεται με ένα πιο σύγχρονο τρόπο. Επιλέξιμες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κατ’ ελάχιστο το 15% του τζίρου τους σε εξαγωγές. Αυτές θα ενισχύονται με δάνεια του Ταμείου ανάκαμψης με ποσό ίσο με το 30% του προϋπολογισμού της επένδυσης ενώ αν οι εξαγωγές είναι μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους θα ενισχύονται με ποσό ίσο με το 50% της επενδυτικής τους πρότασης.

Το δέλεαρ σε αυτήν την κατηγορία θα είναι ότι ένα ποσό ίσο με το 30% που παίρνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες Marketing ή ως υπερπολύτιμο κεφάλαιο κίνησης. Το είδος αυτό των ενισχύσεων θεωρητικά είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση με τα πρώτα 970 εκ ευρώ από τα δάνεια ύψους 12,7 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί ήδη στις εμπορικές τράπεζες για την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Πηγή: Capital.gr