Συγχρηματοδοτούμενες δράσεις ΕΣΠΑ : Ανοικτές – Αναμενόμενες – Αναγγελθείσες


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Σχέδιο Ανάκαμψης: Τροχάδην για τις πρώτες προκηρύξεις – οι δράσεις
29 Απριλίου, 2021
Νέα παράταση πληρωμής επιταγών μέχρι 30 Μαΐου
7 Μαΐου, 2021
Δείτε τα όλα

Συγχρηματοδοτούμενες δράσεις ΕΣΠΑ : Ανοικτές – Αναμενόμενες – Αναγγελθείσες


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

30/04/2021

Στασιμότητα παρατηρήθηκε στην προκήρυξη νέων συγχρηματοδοτούμενων επενδυτικών δράσεων ΕΣΠΑ κατά το πρώτο 4μηνο του τρέχοντος έτους. Ως αιτία των καθυστερήσεων θεωρείται η κρίση της πανδημίας και οι προσπάθειες που καταβάλλονται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας .

Όλα τα προγράμματα που προκηρύχθηκαν αφορούσαν κυρίως σε κάλυψη τρεχουσών αναγκών των επιχειρήσεων και όχι στη στήριξη της ανάπτυξης με τη μορφή επενδύσεων. Το τελευταίο διάστημα, όμως, παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα στις ανακοινώσεις νέων δράσεων, η οποία στηρίζεται κυρίως στους πόρους που θα εισρεύσουν στη χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Αναλυτικότερα τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ανά κατηγορία:

Ανοιχτά προς υποβολή:

Επιχορήγηση Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων: Επιχορηγείται η προμήθεια ενός θερμαντικού σώματος ανά δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα και μέχρι 100 ευρώ για κάθε θερμαντικό σώμα. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης για ένα χώρο εστίασης ή ανά ξενοδοχείο / τουριστικό κατάλυμα: 5000 ευρώ. Ημερομηνία λήξης ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2021.

Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων: Η Δράση στοχεύει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τη μορφή κάλυψης των τόκων των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεών τους για περίοδο 3 μηνών. Δικαιούχοι της Δράσης είναι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως στη χώρα. Η δράση λήγει στις 9 Ιουνίου 2021.

Επιδότησης επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’ εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας τα Χριστούγεννα 2020: Δικαιούχοι της Δράσης  για την μη επιστρεπτέα επιδότηση των 3.000€ είναι επιχειρήσεις ανεξάρτητα από την νομική τους μορφή και οι οποίες παρέμειναν κλειστές κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων 2020 σε συγκεκριμένους Δήμους της χώρας λόγω πανδημίας. Η δράση λήγει στις 25 Μαΐου 2021.

Προκηρύξεις δράσεων:

Επιδότηση για «πράσινες επεμβάσεις» στις επιχειρήσεις της Αττικής: Αφορά σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου για παρεμβάσεις στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Το ύψος της επιδότησης είναι 80% και ο προϋπολογισμός του κάθε έργου μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 – 30.000 €. Η ημερομηνία έναρξης κατάθεσης φακέλων είναι η 5η Μαΐου 2021 και η καταληκτική ημερομηνία η 6η Αυγούστου 2021.

Β’ κύκλος e-λιανικό: Κατασκευή ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος για το λιανικό εμπόριο. Το ύψος της επιδότησης είναι 100% και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός φτάνει τις 5.000 €. Αφορά στους περισσότερους ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου με την προϋπόθεση ύπαρξης φυσικού καταστήματος. Αναμένεται τον Ιούνιο ο Β’ Κύκλος, λόγω μη εξάντλησης του προϋπολογισμού.

Αναμενόμενα προγράμματα: (αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του έτους)

Επιδοτήσεις ύψους 1,92 δισ. ευρώ, μέσα από επτά δράσεις περιλαμβάνει το Εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το 2026.

Συγκεκριμένα:

  1. Εξηλεκτρισμός οχημάτων – φορτιστές:Επιχορηγήσεις 220 εκατ. ευρώ μπορούν να διεκδικήσουν μικρές και μεσαίες για την δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.). Επίσης επιδοτείται και η αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων ταξί με ηλεκτρικά.
  2. Ψηφιακός μετασχηματισμός ΜμΕ:Το πρόγραμμα ενισχύει με επιδοτήσεις τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητα τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου, (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 375 εκατ. ευρώ.
  3. Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος:Το πρόγραμμα ενισχύει την ανάπτυξη και στην διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον Ορεινό τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας, (αξιοποίηση Ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και την Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό τουρισμό, την προσβασιμότητα στις παραλίες. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 260 εκατ. ευρώ.
  4. Έξυπνη μεταποίηση:Το πρόγραμμα ενισχύει την επιτάχυνση της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού και των υποδομών των μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με οικονομική ενίσχυση των σχετικών επενδύσεων σε συστήματα έξυπνης μεταποίησης και τεχνητής νοημοσύνης. Προβλέπεται συγχρηματοδότηση κάθε επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό μέχρι 50%. Ο προϋπολογισμός θα είναι 75 εκατ. ευρώ.
  5. Ενίσχυση αγροτοδιατροφικού τομέα:Το πρόγραμμα προωθεί προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του αγροτοδιατροφικού τομέα για την πραγματοποίηση επενδύσεων με προσανατολισμό την πράσινη γεωργία, την συμβολαιακή γεωργία και τη γεωργία ακριβείας. Ειδική έμφαση θα δοθεί στη δημιουργία συνεργασιών τόσο οριζόντιων, (σε επίπεδο πρωτογενούς τομέα), όσο και κάθετων ( clusters ), ώστε οι επιχειρήσεις να διαμορφώνουν συνεργατικά σχήματα του πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα με στόχο την εξωστρέφεια. Τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων στην καινοτομία και την οικολογική επεξεργασία γεωργικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση των ζώων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 520 εκατ. ευρώ.
  6. Εξοικονομώ επιχειρώντας: Πέρα από τα εξειδικευμένα προγράμματα όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορούν να επωφεληθούν από το οριζόντιο πρόγραμμα του ” εξοικονομώ αυτονομώ” που στην περίπτωση των εμπορικών κριτηρίων θα ονομάζεται “εξοικονομώ επιχειρώντας”. Το πρόγραμμα ενισχύει την βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας κατ’ ελάχιστον 30%.
    Περιλαμβάνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση “έξυπνων” ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κ.λπ. Το έργο θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και θα δημιουργήσει τόνωση δραστηριότητας και θέσεων εργασίας για τους παρόχους των εργασιών και τις σχετικές βιομηχανίες.
    Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχει προϋπολογισμό ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Ανακοινώσεις:

Τουρισμός: Έχει ανακοινωθεί δράση του ΕΣΠΑ για την επιδότηση μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Αν και η ανακοίνωση έγινε το Νοέμβριο του 2020 με πρόβλεψη η δράση να ανοίξει το πρώτο τρίμηνο του 2021 η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται να «έχει κρατήσει στο συρτάρι» την προκήρυξη της συγκεκριμένης δράσης.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα αφορά σε μικρά και πολύ μικρά καταλύματα σε όλη την ελληνική επικράτεια με σκοπό την καταγραφή τους αλλά και την ένταξή τους στο φορολογικό σύστημα.  Το ύψος εκτιμάται στο 50% ενώ ο προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 200.000 €.