Στον «αέρα» επαγγελματίες και μικρομεσαίοι που έβαλαν υποθήκη τα σπίτια τους

ΕΒΕΠ: 24 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Νέο Πτωχευτικό Κώδικα
30 Οκτωβρίου, 2020
ΕΣΠΑ: Νέο πρόγραμμα στήριξης της Εστίασης
30 Οκτωβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

Στον «αέρα» επαγγελματίες και μικρομεσαίοι που έβαλαν υποθήκη τα σπίτια τους

30/10/2020

Τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα σχολίασε με δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, τονίζοντας πως «για ακόμα μία φορά οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες β΄ κατηγορίας».

 Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, η κυβέρνηση αγνόησε τις παρατηρήσεις των φορέων και ανθρώπων που κινούνται στην πραγματική οικονομία και νομοθέτησε προασπίζοντας κυρίως τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των μικρομεσαίων: «Ειδικά για όσους – στην προσπάθειά τους να διασώσουν την επιχείρησή τους τα χρόνια της οικονομικής κρίσης- έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους για να εξασφαλίσουν ένα δάνειο, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς θα δούμε να «βγαίνουν στο σφυρί» ακόμα και πρώτες κατοικίες. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον τον τελευταίο λόγο και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε τις αρνητικές συνέπειες του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με κόπο, να αλλάζουν χέρια με χαρακτηριστική ευκολία.

Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και η δύσκολη θέση του επιχειρηματικού κόσμου δεν αναφέρθηκαν ούτε καν στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, καθώς τα κόμματα αρκέστηκαν σε αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών για το πως φτάσαμε να μην προστατεύεται η πρώτη κατοικία». 

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α. τόνισε πως το Επιμελητήριο δεν θέλει να μπει «σε μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων». «Μένουμε στην ουσία. Και αυτή είναι ότι με την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού, πολλοί δανειολήπτες είναι στον «αέρα». Η αιτιολογία ότι ο πραγματικός στόχος είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει. Η Πολιτεία έχει στη διάθεση της πάρα πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίσει όσους με δόλο πτώχευσαν και να πράξει αναλόγως, όπως και την υποχρέωση να στηρίξει αυτούς που έφτασαν σε αυτό το σημείο επειδή επλήγησαν από την πολύχρονη οικονομική κρίση και από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι διαχρονική και ξεκάθαρη. Κάθε επιχείρηση που σώζεται από κλείσιμο, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στην οικονομία και την απασχόληση. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης του επιχειρείν και όχι να προσπαθεί με ημίμετρα να δείχνει το ενδιαφέρον της για τους μικρομεσαίους. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με κλειστές τις επιχειρήσεις και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διάσωση όσων περισσότερων είναι εφικτό».

Πηγή: Ναυτεμπορική