Στα “χέρια” των εταιριών διαχείρισης κόκκινα δάνεια 60 δισ. ευρώ

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση τραπεζιτών με Σταϊκούρα και Ζαββό για τον Ηρακλή – Έτοιμο το σχέδιο νόμου
15 Νοεμβρίου, 2019
Φορολογικό: Τι αλλαγές έρχονται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
22 Νοεμβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Στα “χέρια” των εταιριών διαχείρισης κόκκινα δάνεια 60 δισ. ευρώ

22/11/2019

Καταλυτικός στην υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 53 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, θα είναι ο ρόλος των Εταιριών Διαχείρισης. Στα “χέρια” τους βρίσκονται ήδη κόκκινα δάνεια 60 δις. ευρώ που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 80 δισ. μέσα στα επόμενα χρόνια, ενώ η δράση των εταιριών διαχείρισης δανείων θα συμβάλλει θετικά σε πολλούς τομείς της Οικονομίας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Τάσος Πανούσης, Πρόεδρος της Ένωσης Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις και Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank FPS, μιλώντας στο συνέδριο NPL Summit 2019 με θέμα “Κόκκινα Δάνεια – Ανοίγματα, Πλατφόρμα Οικονομικής Ανάπτυξης”.

Η Ελλάδα, όπως είπε ο κ. Πανούσης, έχει σήμερα το θλιβερό προνόμιο να έχει το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρώπη, περίπου 40% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 3-4%. Αν και τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος με αποτέλεσμα, από το ιστορικό ρεκόρ των 107 δισ. (το α΄ τρίμηνο του 2016), τα κόκκινα δάνεια να μειωθούν κατά 32 δισ. ευρώ και να κυμαίνονται σήμερα σε περίπου 75 δισ. ευρώ, η χώρα μας αποτελεί σε απόλυτα νούμερα την 4η μεγαλύτερη αγορά κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.

“Αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, ούτε η οικονομία ούτε το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα μπορέσουν να ανακάμψουν στο βαθμό που απαιτείται για την επιστροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία προοπτικής για την Ελλάδα.

Παρά τη βελτίωση των συνθηκών, οι προκλήσεις παραμένουν. Δεδομένων των δεσμεύσεων που οι τράπεζες έχουν αναλάβει έναντι του SSM για την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων ως το τέλος του 2021, τα περιθώρια είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά. Οι τράπεζες έχουν αναλάβει τη δέσμευση να μειώσουν τα NPEs κατά 53 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, ένας εξαιρετικά φιλόδοξος και απαιτητικός στόχος. Το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης των NPEs θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις. Υπολογίζεται σχεδόν 30 δισ. δανειακών χαρτοφυλακίων να πωληθούν ή να τιτλοποιηθούν έως το 2021. Το πρόσφατα ανακοινωθέν “σχέδιο Ηρακλής” έρχεται να δράσει ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή”, ανέφερε ο κ. Πανούσης.

Πηγή: Daneiakartes.info