Στα 3-4 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας – Συζητείται παράταση του «Γέφυρα 1»

Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις για τους ευάλωτους οφειλέτες
6 Αυγούστου, 2021
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών στα stress test
6 Αυγούστου, 2021
Δείτε τα όλα

Στα 3-4 δισ. ευρώ τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας – Συζητείται παράταση του «Γέφυρα 1»

06/08/2021

Θετική έκπληξη, με ουσιαστική τη συμβολή των κρατικών προγραμμάτων «Γέφυρα» 1 και 2, έρχεται από το μέτωπο των νέων κόκκινων δανείων της πανδημικής κρίσης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελευταίες εκτιμήσεις των τραπεζών κατεβάζουν τις προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια του Covid-19 στα 3 – 4 δις. ευρώ, και μάλιστα πιο κοντά στο χαμηλό εύρος του πήχη. 

Την ίδια στιγμή, η διαπιστωμένη αποτελεσματικότητα των κρατικών προγραμμάτων «Γέφυρα» ως ανάχωμα στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων από την κρίση, ανοίγει το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος «Γέφυρα 1» για τα στεγαστικά δάνεια, μέχρι το τέλος του 2021.    

Οι πρώτες ενδείξεις για την πορεία των δανείων που είχαν τεθεί σε αναστολή λόγω Covid και η οποία έληξε, είναι έως απροσδόκητα θετικές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας. Όπως ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση της Τράπεζας, μόλις το 3% από τα moratoria που όλα εξέπνευσαν στα τέλη του 2020 δεν επιστρέφει σε ομαλή αποπληρωμή, ενώ το 60% των πελατών της τράπεζας που είχαν μπει σε πρόγραμμα αναστολής, δεν χρειάστηκαν κάποιο βοηθητικό πρόγραμμα προκειμένου να επανέλθουν σε κανονική εξυπηρέτηση του δανείου τους.

Τα κρατικά προγράμματα «Γέφυρα», πάντως, αποδεικνύονται πολύτιμα συνολικά για τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, ώστε τα περιοριστεί το ποσοστό των νέων κόκκινων δανείων.  

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του insider.gr, η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τρίμηνη παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» που λήγει τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό να συνεχίσουν να λαμβάνουν την κρατική επιδότηση για την αποπληρωμή των δανείων τους μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι τότε λήγει η διάρκεια λήψης της κρατικής επιδότησης για τους κορονόπληκτους δανειολήπτες με επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο «Γέφυρα 2». 

Η παράταση του προγράμματος «Γέφυρα 1» θα επεκτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενισχύοντας παράλληλα την κουλτούρα πληρωμών ενώ παραμένει η πανδημική κρίση. Το εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος για τις επιδοτήσεις των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημική κρίση, ανέρχεται στα 108 εκατ. ευρώ για το 2020 και στα 280 εκατ. ευρώ για το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι με το «Γέφυρα 1», το οποίο έχει ψηφιστεί με διάρκεια ισχύος 9 μηνών, η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο. Η μέγιστη μηνιαία επιδότηση διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Μετά τη λήξη της επιδότησης, οι δανειολήπτες οφείλουν να πληρώνουν ολόκληρη τη μηνιαία δόση του δανείου τους, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον:

  • 6 μηνών, για εξυπηρετούμενα δάνεια ή δάνεια που παρουσίαζαν καθυστέρηση έως 90 ημέρες κατά την 29η.2.2020,
  • 12 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί,
  • 18 μηνών, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών κατά την 29η.2.2020 τα οποία έχουν καταγγελθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή.
  • 12 μηνών, για δάνεια οποιασδήποτε εκ των ανωτέρω κατηγοριών, στα οποία η δόση δεν έχει ορισθεί σε μηνιαία βάση.

Πηγή: Insider.gr