
Άνοιξε ξανά το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ
2 Απριλίου, 202602/04/2026
Η αγορά πλειστηριασμών ακινήτων στην Ελλάδα εισέρχεται σε φάση έντονης δραστηριότητας, χωρίς όμως αντίστοιχη ενίσχυση της ζήτησης. Παρά τη μαζική αύξηση των ακινήτων που οδηγούνται σε πλειστηριασμό —από περίπου 20.000 το 2021 σε έως και 70.000 την περίοδο 2024-2025— μόνο ένα στα επτά καταλήγει σε πώληση, με τα ποσοστά απορρόφησης να κινούνται γύρω στο 16%.
Η συνολική αξία των ακινήτων που βγαίνουν στο «σφυρί» αυξήθηκε έως σχεδόν τα 8 δις. ευρώ, ωστόσο η ζήτηση παραμένει περιορισμένη, επιβεβαιώνοντας το χάσμα μεταξύ προσφοράς και αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Οι περισσότεροι πλειστηριασμοί αποτυγχάνουν στους πρώτους γύρους και μόνο μετά από μειώσεις τιμών ενεργοποιούνται αγοραστές. Το 90% αφορά κατοικίες κάτω των 200.000 ευρώ, αλλά ακόμη και σε αυτές τις κατηγορίες η ζήτηση είναι συγκρατημένη λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης και επιφυλακτικότητας των επενδυτών. Παρότι οι επιτυχημένες συναλλαγές αυξήθηκαν, οι πλειστηριασμοί αντιστοιχούν μόλις στο 7% της συνολικής αγοράς ακινήτων.
Τα πρώτα στοιχεία του 2026 δείχνουν επιβράδυνση της δραστηριότητας και ακόμη χαμηλότερη απορρόφηση. Παράλληλα, καταγράφεται μετατόπιση της ζήτησης προς μικρότερα διαμερίσματα, τα οποία εμφανίζουν υψηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό και μεγαλύτερες αυξήσεις, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι τιμές διαφοροποιούνται έντονα ανά περιοχή, με τα Νότια Προάστια να παραμένουν τα ακριβότερα και τη Δυτική Αθήνα πιο προσιτή.
Στο μέτωπο της στεγαστικής πίστης, η αγορά ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς. Οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων αυξάνονται αλλά παραμένουν χαμηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ το συνολικό απόθεμα δανείων έχει μειωθεί σημαντικά. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μεταφερθεί κυρίως σε εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες πλέον διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ροή ακινήτων.
Συνολικά, διαμορφώνεται μια αγορά με υψηλή προσφορά, επιλεκτική ζήτηση και περιορισμένη τραπεζική χρηματοδότηση, όπου η εξέλιξη των συναλλαγών εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την προσαρμογή των τιμών και τη διαθεσιμότητα ιδίων κεφαλαίων.
H ομάδα της ΒΟΧmind





