Σφίγγει τον κλοιό η Εφορία σε όσους έχουν χρέη

Προ-εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος
15 Απριλίου, 2022
Νέα γενιά «κόκκινων» χρεών και δανείων
15 Απριλίου, 2022
Δείτε τα όλα

Σφίγγει τον κλοιό η Εφορία σε όσους έχουν χρέη

15/04/2022

Η διαδικασία συμψηφισμών θα τρέχει κεντρικά από την ΑΑΔΕ. Με 7 στους 10 φορολογούμενους να έχουν χρέη προς το δημόσιο, στόχος είναι οι επιστροφές φόρου να περιοριστούν δραστικά και να κλείσουν οι «τρύπες» οφειλών. Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων.

Χρωστάς στην εφορία ή στο ασφαλιστικό ταμείο και περιμένεις επιστροφή φόρου. Το ενδεχόμενο να «ξεφύγει» η επιστροφή και να γλιτώσει τον συμψηφισμό, ακόμα και αν υπήρχε τώρα με τις χειρόγραφες διαδικασίες, εξαλείφεται στη διάρκεια του έτους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να θέσει το συντομότερο δυνατό περιοδικούς, ανά δίμηνο, συμψηφισμούς υπολοίπων προς επιστροφή με υφιστάμενες οφειλές. Πρακτικά, συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές γίνονται και σήμερα, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χειρόγραφη. Εντός του 2022, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το νέο σύστημα αυτόματων ανά δίμηνο διασταυρώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρου και οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Έξι φορές τον χρόνο, η ΑΑΔΕ θα τρέχει κεντρικά αυτή τη διαδικασία και εάν αναλογιστεί κανείς ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν χρέη προς το δημόσιο, οι επιστροφές φόρου αναμένεται να περιοριστούν δραστικά και εξίσου δραστικά θα κλείσουν «τρύπες» οφειλών, με αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, έδωσε στίγμα προθέσεων, στην τοποθέτησή του στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη. «Δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια», είπε, προσθέτοντας πως «σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφή, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά». Αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 4.049.913 φορολογούμενοι έχουν συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία ύψους 112,959 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το πραγματικό χρέος περιορίζεται σε 87,931 δισ. ευρώ (μετά τον χαρακτηρισμό οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης) ενώ επιπλέον 41 δισ. ευρώ είναι τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. Μόνο τον Ιανουάριο, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 803 εκατ. ευρώ.

Με τον χρόνο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να «τρέχει», οι φορολογούμενοι για μία ακόμα χρονιά δεν φαίνεται να βιάζονται. Περίπου 100.000 δηλώσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων (Ε1), με τη συντριπτική πλειοψηφία των… πρώτων να εντοπίζονται στους κόλπους των «μηδενικών» και «πιστωτικών». Σχεδόν έξι στα δέκα εκκαθαριστικά (59,86%) μέχρι τώρα είναι μηδενικά, 15,65% είναι πιστωτικά, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό 24,49% (σχεδόν ένας στους τέσσερις) με χρεωστικά σημειώματα (13,5 εκατ. ευρώ ο πρόσθετος φόρος). Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει να κερδίσει φέτος το στοίχημα της «μη παράτασης», με την προθεσμία να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τις 29 Ιουλίου και η έκπτωση 3% να αφορά όσα φυσικά πρόσωπα πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης.

Πηγή: Euro2day.gr