Σε “τροχιά” βάζουν οι τράπεζες τις εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων

Σχέδιο παράτασης για δηλώσεις φόρου, 120 δόσεις και ΕΝΦΙΑ
31 Μαΐου, 2019
Διορθώσεις φορολογικών δηλώσεων χωρίς πρόστιμα
31 Μαΐου, 2019
Δείτε τα όλα

Σε “τροχιά” βάζουν οι τράπεζες τις εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων

31/05/2019

Ραγδαίες αλλαγές και νέα ήθη στην αντιμετώπιση των δανειοληπτών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, αναμένονται από τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του συνολικού σχεδιασμού των τραπεζών για τη μείωση των NPLs.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο προσκήνιο θα έρθουν πλέον, συντονισμένα από τις τράπεζες, οι εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων, οι οποίες ξεκίνησαν πολύ αποσπασματικά από τα τέλη του 2017 και “πάγωσαν” στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σήμα της γενικευμένης χρήσης του εργαλείου των εθελοντικών παραδόσεων, ή αλλιώς των αποκαλούμενων φιλικών λύσεων (amicable solutions), θα δώσει η Εθνική Τράπεζα.

Η Τράπεζα έχει αναζητήσει εξωτερικούς συνεργάτες για να αναλάβουν την προώθηση και διεκπεραίωση των εθελοντικών παραδόσεων ακινήτων από πελάτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταλήξει ήδη σε συμφωνία συνεργασίας με μία από τις εταιρίες διαχείρισης, η οποία εξειδικεύεται στα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια.

Στόχος της προώθησης των φιλικών λύσεων θα είναι η αποφυγή της έσχατης λύσης του πλειστηριασμού, με τον οποίο ο δανειολήπτης χάνει το ακίνητό του με τον χειρότερο τρόπο, – κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά. Αντ΄ αυτού, οι εθελοντικές παραδόσεις θα δώσουν λύσεις που θα απαλλάξουν ολοσχερώς τον οφειλέτη από το χρέος του, εξασφαλίζοντάς του και τη στέγασή του.

Οι εθελοντικές παραδόσεις ακινήτων θα δουλέψουν με κοινή συμφωνία τράπεζας – οφειλέτη στον καθορισμό της τιμής του ακινήτου και ως πρώτη επιλογή, η τράπεζα (ή η συνεργαζόμενη εταιρία) θα αναλαμβάνει την εξεύρεση αγοραστή για το ακίνητο.

Οι διαδικασίες θα γίνονται με ανάληψη όλων των εξόδων από την τράπεζα, η οποία, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης, θα του βρίσκει και κατοικία (όπως την επιθυμεί και στην περιοχή που την επιθυμεί) για τη μετεγκατάστασή του. Στην περίπτωση που ο οφειλέτης δεν θέλει να φύγει από το σπίτι του, θα το πουλάει ο ίδιος στην τράπεζα και θα παραμένει στο ακίνητο ως ενοικιαστής.

Η συντονισμένη προώθηση των εθελοντικών παραδόσεων ακινήτων υπαγορεύεται στις τράπεζες από τη μεγάλη πρόκληση της διαχείρισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, τα οποία ανέρχονται σε 27 δισ. ευρώ.

Η πρόκληση έγκειται στο ότι πρόκειται για δάνεια με ισχυρό “κοινωνικό φορτίο”, αφού συνδέονται ευθέως με τη βασική ανάγκη της στέγασης και αφορούν την πιο σοβαρή και μακροπρόθεσμη δανειακή δέσμευση που αναλαμβάνει ένα νοικοκυριό. Η κρίση και η μείωση των εισοδημάτων έχει πλήξει καίρια την ομαλή αποπληρωμή των δανείων αυτών.

Όμως, ο στόχος των τραπεζών δεν είναι να πάρουν τα σπίτια των οφειλετών δημιουργώντας στρατιές αστέγων, αλλά να δώσουν λύσεις στους συνεργάσιμους δανειολήπτες, οι οποίες να καλύπτουν και τις πιστώτριες τράπεζες ως αντισυμβαλλόμενες στη δανειακή σύμβαση.

Σημειώνεται ότι η προώθηση συναινετικών λύσεων για την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” στεγαστικών δανείων έρχεται μετά την ψήφιση του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα καλύπτει τους πλέον αδύναμους δανειολήπτες.

Η συντονισμένη έναρξη της εφαρμογής τους δε, θα συμπέσει με το πρώτο τριμηνιαίο τσεκ – απ του SSM στις επιδόσεις των τραπεζών  για την υλοποίηση των αναθεωρημένων στόχων για τα NPEs που υπέβαλαν στις 31 Μαρτίου.

Πηγή: Capital.gr