Σε δύο δόσεις τα νέα μέτρα στήριξης στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις

Ο νέος «χάρτης» των ρυθμίσεων οφειλών στα Ταμεία
7 Μαΐου, 2021
Μειωμένα ενοίκια: Τι ισχύει για Μάιο & Απρίλιο
7 Μαΐου, 2021
Δείτε τα όλα

Σε δύο δόσεις τα νέα μέτρα στήριξης στις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις

07/05/2021

Σχέδιο στήριξης της απασχόλησης σε δύο “δόσεις” επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, το σχέδιο αυτό βρίσκεται σε καταληκτικό στάδιο διαμόρφωσης και θα περιλαμβάνει, κατά πρώτον, τη συνέχιση των υφιστάμενων “πακέτων” έως και τον ερχόμενο Ιούνιο και, κατά δεύτερον, την εφαρμογή εντελώς νέων “πακέτων” στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Με άλλα λόγια, το ερχόμενο δίμηνο του Μαΐου-Ιουνίου θα συνεχιστούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Ήδη έχουν υπάρξει επίσημες ανακοινώσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας το Μάιο οριζόντια για όλες τις κλειστές επιχειρήσεις και υπό νέους όρους για τις πληττόμενες.

Επίσης, το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε νέα τρίμηνη παράταση για το μηχανισμό ”Συν-Εργασία” έως το Σεπτέμβριο, ενώ το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την ισχύ του έως τον Ιούνιο.

Κατά δεύτερον, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει για τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, υπό τον όρο ότι θα έχουμε μια νέα έξαρση της πανδημίας, θα τεθούν σε εφαρμογή εντελώς νέα προγράμματα, τα οποία, όπως αναφέρει στο “Κ” υψηλόβαθμη πηγή του υπ. Εργασίας, θα αφορούν κυρίως μέτρα ενίσχυσης της απασχόλησης, μέσα από παρεμβάσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης, αλλά και τη δημιουργία νέων. Επίσης, θα περιλαμβάνει προγράμματα κατάρτισης, τόσο των εργαζομένων όσο και των ανέργων.

Ήδη το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την επιδότηση 200 ευρώ και για την πρόσληψη εποχικών (με τουλάχιστον ένα χρόνο ανεργίας προηγούμενα), όπως ήδη ισχύει για τους μακροχρόνια ανέργους, στο πλαίσιο του προγράμματος εξάμηνης κάλυψης εισφορών για την πρόσληψη 100.000 ανέργων.

Με κριτήρια τα νέα μέτρα

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, σε πρόσφατη εκδήλωση του ΙΟΒΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, “καθώς θα ανοίγει σταδιακά η οικονομία, οι ανάγκες άμεσης στήριξης των θέσεων εργασίας θα μειώνονται. Αυτό θα επιτρέψει πιο στοχευμένες παρεμβάσεις έναντι των οριζόντιων μέτρων που αναγκαστικά εφαρμόζουμε μέχρι τώρα”.

Ο ίδιος δήλωσε πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι “τα χρήματα να κατευθύνονται εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη” και πως “η Ομάδα Εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας υπό τον κ. Τσακλόγλου επεξεργάζεται διαφορετικές επιλογές ώστε να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζουμε είναι η θέσπιση κριτηρίων στήριξης, που θα διαφοροποιούν τα μέτρα ανάλογα με τον κλάδο και τη ζημία που έχει υποστεί κάθε επιχείρηση”, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα του “Κεφαλαίου” (20/3/2021).

Σημειώνεται πως, με βάση πληροφορίες, σε σχέση με το πρώτο κριτήριο, δηλαδή τον κλάδο, η κυβέρνηση εξετάζει να παράσχει άμεση αλλά βραχυπρόθεσμη στήριξη στους κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλες πληγές από την κορονοκρίση αλλά δεν έχουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ πιο μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά θα έχει η στήριξη στους κλάδους με αξιόλογες προοπτικές.

Επίσης, οι επιχειρήσεις οι οποίες υπέστησαν, κατά τη διάρκεια της κορονοκρίσης, μεγάλες ζημίες θα έχουν μεγαλύτερη στήριξη σε σχέση με τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες υπέστησαν λιγότερες ζημίες.

Πηγή: Capital.gr