Πώς θα “μηδενίσουν” οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια

Αναβάλλεται για το 2024 η διασύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
3 Αυγούστου, 2023
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Μεγαλύτερο «κούρεμα», ποινές για τους μη συνεπείς
4 Αυγούστου, 2023
Δείτε τα όλα

Πώς θα “μηδενίσουν” οι τράπεζες τα κόκκινα δάνεια

Σημαντική, αλλά “διαχειρίσιμη” πρόκληση συνιστά για τις εγχώριες τράπεζες η περαιτέρω μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων, όπως αποκαλύπτουν τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημικών ιδρυμάτων για την τριετία 2023-2025 και επιβεβαιώνουν στο Capital.gr υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου

4/08/2023

Όπως αποκαλύπτουν στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο δείκτης NPE συμπιέστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό (8,7%) το 2022, από 12,8% στα τέλη του 2021, με το απόθεμα των NPEs να διαμορφώνεται σε 13,2 δισ. ευρώ από 18,4 δισ. ευρώ ένα έτος νωρίτερα. 

Θυμίζεται ότι, σε σύγκριση με την κορύφωση των NPEs, τον Μάρτιο του 2016, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιτύχει έναν τιτάνιο άθλο -τη μείωση των NPEs κατά 94 δισ. ευρώ κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων που εντάχθηκαν στα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων “Ηρακλής Ι” και “Ηρακλής ΙΙ”.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ΤτΕ, “η περαιτέρω εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση, καθώς το απόθεμα των υφιστάμενων NPEs, αν και έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παραμένει σημαντικά υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου”. Πράγματι, παρά τη θεαματική εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες συγκρίνονται με τις ευρωπαϊκές που παρουσιάζουν δείκτη NPEs ύψους 1,8%.

Πώς θα επιτύχουν περαιτέρω εξυγίανση οι τράπεζες

Σύμφωνα με τα business plans που έχουν δημοσιεύσει οι συστημικές τράπεζες, ο στόχος για την επόμενη τριετία είναι το απόθεμα των NPEs να μειωθεί κατά 3,1 δισ. ευρώ και ο δείκτης NPE να υποχωρήσει στο 4% στα τέλη του 2025, από 7% το 2022 για τα τέσσερα ιδρύματα.

Υψηλόβαθμες πηγές του κλάδου χαρακτηρίζουν “διαχειρίσιμα” τα σημερινά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία δεν φαίνεται να εμπνέουν ανησυχία. Ωστόσο, εξηγούν ότι η μείωση του δείκτη NPE κάτω από το όριο του 5% συνιστά ορόσημο στην πορεία εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς μειώνονται δραστικά οι εποπτικές απαιτήσεις σε επίπεδο reporting. Ο λόγος είναι η ένταξη των ιδρυμάτων που παρουσιάζουν δείκτη NPL πάνω από αυτά τα επίπεδα στην κατηγορία “high NPL ratio” από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM).

Εκτιμούν, πάντως, ότι δεν απαιτούνται πλέον ριζικές λύσεις -όπως οι τιτλοποιήσεις που έγιναν μέσω του “Ηρακλή” για να επιτευχθεί περαιτέρω μείωση, καθώς “αυτή μπορεί να έρθει μέσα από οργανική μείωση, δηλαδή θεραπεία,  μικρές πωλήσεις χαρτοφυλακίων, διαγραφές όπου δεν υφίσταται πιθανότητα αποπληρωμής, καθώς και ρευστοποιήσεις”.

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΤτΕ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι συστημικές τράπεζες προβλέπουν ότι η μείωση του αποθέματος των NPEs θα προέλθει κυρίως από αποπληρωμές κατά 1,9 δισ. ευρώ και διαγραφές κατά 1,7 δισ. ευρώ και, δευτερευόντως, από πωλήσεις (700 εκατ. ευρώ) και ρευστοποιήσεις (500 εκατ. ευρώ).

“Συμπερασματικά, σε ένα βασικό σενάριο και μετά από μία δεκαετία από τότε που τα NPEs έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο (Μάρτιος 2016), οι τέσσερις σημαντικές τράπεζες θα έχουν διευθετήσει επιτυχώς το πρόβλημα των ΜΕΔ”, καταλήγει η κεντρική τράπεζα.

 

ΠΗΓΗ: CAPITAL