Προς πώληση το χαρτοφυλάκιο δανείων «Αριάδνη»

Πόσα δάνεια αναμένεται να κοκκινίσουν μετά την πανδημία
26 Νοεμβρίου, 2021
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του ΕΝΦΙΑ το 2022
26 Νοεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Προς πώληση το χαρτοφυλάκιο δανείων «Αριάδνη»

26/11/2021

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης για το Mega χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», που ανήκει στην PQH.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο πώλησης το οποίο βρίσκεται εκτός Ηρακλή και το οποίο αναμένεται να μεταβάλει τα δεδομένα στην αγορά λόγω αφενός του μεγέθους του και αφετέρου του ενδιαφέροντος που ήδη εκδηλώνεται γι’ αυτό.

Σήμερα η PQH ανάρτησε την πρόσκληση ενδιαφέροντος στον ιστότοπό της και συγχρόνως άνοιξε το VRD προκειμένου ξεκινήσει η διαδικασία. Κατά το πρώτο στάδιο αυτής θα κατατίθενται μη δεσμευτικές προσφορές μέχρι και 18 Ιανουαρίου ενώ από εκεί και πέρα η εκτίμηση είναι πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα από τις δεσμευτικές προσφορές τον Ιούνιο του 2022. Ο διαγωνισμός είναι διεθνής και πλειοδοτικός και η Αριάδνη προσφέρεται ως ένα αδιαίρετο πακέτο χωρίς καθόλου να αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να συδυαστούν μεταξύ τους και να αναλάβουν τμήματα του πακέτου αυτού.

Σύμβουλος της διαδικασίας είναι η Morgan Stanley.

H PQH θα παράσχει και Due Dilligence στους ενδιαφερόμενους όπως επίσης Legal Dilligence.

Λόγω του μεγέθους του πακέτου, η εταιρεία θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους και τη δυνατότητα πιστούμενου τιμήματος για μία τριετία. Οι ενδιαφερόμενοι, αν χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή, τότε θα πρέπει να δώσουν την αντίστοιχη εγγυητική επιστολή. Η συγκεκριμένη επιλογή φέρνει στο παιχνίδι και μικρότερους παίχτες όπως επισημαίνουν από την PQH.

Tο χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη» αποτελείται από εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα, κυρίως εξασφαλισμένα δάνεια (επιχειρηματικά, καταναλωτικά και στεγαστικά) των 13 πιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Πρόκειται για δάνεια των πρώην: Αγροτικής Τράπεζας (άνω του 50% του χαρτοφυλακίου), Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Proton Bank, FBB, Πανελλήνιας Τράπεζας, των Συνεταιριστικών Τραπεζών Αχαΐας, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου.

Mε ημερομηνία 31/12/2020, η λογιστική αξία των απαιτήσεων του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» ανέρχεται σε 5,2 δισ. ευρώ και το συνολικό υπόλοιπο σε 13,9 δισ. ευρώ που αφορούν 53.000 οφειλέτες, 72.000 δανειακές συμβάσεις και 97.000 δάνεια. Το χαρτοφυλάκιο φέρει εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών και διάσπαρτες ανά τύπο και περιοχή. Η σύνθεση των απαιτήσεων είναι σε αναλογία 60% επιχειρηματικά δάνεια και 40% λιανικής, κυρίως στεγαστικά. 

Στο pre- marketing το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει ήδη εξελιχθεί ιδιαιτέρως καλά κυρίως λόγω  των χαρακτηριστικών του χαρτοφυλακίου. Το παρόν αλλά και σκληρή μάχη θα δώσουν οι servicers με το νικητή να εδραιώνει τη θέση του στην αγορά εάν και εφόσον το πακέτο αυτό καταλήξει στον κλάδο.

Η ιδιαίτερως καλή προετοιμασία της PQH εκτιμάται πως θα μεγιστοποιήσει τις ανακτήσεις για εκείνους που τελικά θα αποκτήσουν το συγκεκριμένο πακέτο.

Η λογιστική αξία των δανείων  διαμορφώνεται στα 5 δισ. ευρώ ενώ στα 14 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το συνολικό υπόλοιπο.

Τα ακίνητα που αποτελούν εγγυήσεις είναι όλων των τύπων  και εκτείνονται σε όλη την επικράτεια. Ο λόγος που το Αριάδνη δεν εισήλθε  στον Ηρακλή  είναι γιατί θεωρείται περίπου αδύνατον τα χαρτοφυλάκια των συγκεκριμένων τραπεζών που περιήλθαν στην PQH μέσα από το Δημόσιο να λάβουν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο σχεδιασμός του χαρτοφυλακίου «Αριάδνη» ξεκίνησε από την PQH το 2019  και είναι τόσο ενδελεχής που αυτό αποτελεί ένα ακόμη ατού για την προσέλκυση επενδυτών. Ειδικότερα, η PQH έχει καταγράψει και επικαιροποιήσει όλα τα στοιχεία των φακέλων δανείων, έχει κάνει όλη την αναζήτηση εγγράφων – έργο ιδιαίτερα απαιτητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για τράπεζες που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση εδώ και χρόνια – και έχει διεξάγει ακόμη και νομικό due diligence, απαλλάσσοντας τον επενδυτή – αγοραστή από το κόστος αυτό και μειώνοντας τον χρόνο που θα απαιτούσε η εκ μέρους του εκτίμηση του χαρτοφυλακίου. 

Νομικός σύμβουλος της PQH για το Αριάδνη είναι η δικηγορική εταιρεία «Ζέπος & Γιαννόπουλος».

Πηγή: Ναυτεμπορική