Προς αύξηση ορίου οφειλής για ενεργοποίηση κατάσχεσης

Ανοίγει η αγορά crowdfunding
23 Νοεμβρίου, 2016
Ίδρυση επιχειρήσεων με ένα e-mail
24 Νοεμβρίου, 2016
Δείτε τα όλα

Προς αύξηση ορίου οφειλής για ενεργοποίηση κατάσχεσης

[:el]23/11/2016

Την αύξηση του ορίου των κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο, πάνω από το ισχύον των 500 ευρώ, εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο των ενεργειών που έχει δρομολογήσει για την ανακούφιση των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού που έχουν πληγεί από την κρίση.

Το «παράθυρο» άνοιξε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία τόνισε ότι το θέμα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου, καθώς μέσα στην κρίση έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που χρωστούν.

Η κα Παπανάτσιου, μάλιστα, υπογράμμισε ότι «οφείλουμε να δούμε τα όρια, αν θα είναι στα 501 ευρώ ή σε κάποιο μεγαλύτερο ποσό», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να έχει άλλη αντιμετώπιση κάποιος που είναι μακροχρόνια άνεργος από κάποιον που ενώ μπορεί δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Όσον αφορά τη «βόμβα» που έριξε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία ουσιαστικά κρίνεται παράνομος ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ στους δήμους Ψυχικού, Φιλοθέης, Ν. Βουτσά και Δελφών, καθώς υπολογίστηκαν με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες που απέχουν από τις πραγματικές τιμές της αγοράς, η κα Παπανάτσιου τόνισε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται σύσκεψη στο υπουργείο για το θέμα.

Δεσμεύτηκε βέβαια ότι η διοίκηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφού όμως προηγουμένως τεθεί σε γνώση της, ενώ γενικότερα για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τόνισε ότι «υπάρχει μια δέσμευση μέχρι το τέλος του 2017 -δεν ξέρω αν θα το προλάβουμε- να προχωρήσουμε στις εμπορικές αξίες.

H απόφαση του ΣτΕ είναι καθοριστική, πρέπει να την πάρουμε στα χέρια μας και να προχωρήσουμε στην αλλαγή στους δήμους αυτούς».

Δήλωση από την οποία φυσικά προκύπτει ότι ενδέχεται, όπως επεσήμανε ήδη η «Ν», και το 2017 ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει στις περισσότερες περιοχές και δήμους της χώρας με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες απέχουν από τις εμπορικές, με αποτέλεσμα και το επόμενο έτος οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν «φουσκωμένο» φόρο.

Άλλωστε, ο εισπρακτικός στόχος, λόγω και των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου, παραμένει και για το 2017 αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ.

Και μπορεί η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών να αργεί, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίδομα θέρμανσης, αφού οι τελικές αποφάσεις για τη διάθεσή του και τις προϋποθέσεις χορήγησής του αναμένεται να «κλειδώσει» εντός της εβδομάδος.

Εξάλλου και η κα Παπανάτσιου παραδέχθηκε ότι έχουν ήδη γίνει κάποιες αλλαγές και είναι σχεδόν έτοιμο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Θα έχουμε κάτι πιο ευνοϊκό για τους ορεινούς δήμους και θα γίνει πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει ανοίξει η εφαρμογή».

Η υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στους αυτόματους συμψηφισμούς, οι οποίοι, όπως δήλωσε, θα συνεχιστούν από το 2017, συμπληρώνοντας δε ότι ενδέχεται να είναι πιο εκτεταμένοι, καθώς εξελίσσονται τα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε να μην υπάρχουν πλέον οι γνωστές ουρές στις εφορίες.

Πηγή: Ναυτεμπορική[:]