Πρόγραμμα ύψους 420 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες-γεωργούς

678.000 αιτήσεις στο ΠΣΚΕ για χρηματοδότηση επιχειρήσεων
17 Σεπτεμβρίου, 2021
Διπλάσιοι οι πόροι του ΕΣΠΑ για την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση
17 Σεπτεμβρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Πρόγραμμα ύψους 420 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες-γεωργούς

17/09/2021

Tον Οκτώβριο ξεκινάει η προκήρυξη για τους νέους αγρότες – γεωργούς, προανήγγειλε από το βήμα  του ThessalonikiHelexpoForum ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, ως κεντρικός ομιλητής στο πάνελ «Η Χρήση Νέων Τεχνολογιών Στη Σύγχρονη Γεωργία». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 420 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι κοντά στους 10.000.

Ο κ. Στύλιος τόνισε πως με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας επιταχύνεται ο χρόνος της τελικής ένταξης των ωφελούμενων και από 9-12 μήνες που ήταν παλιά, πρόθεση είναι η ένταξή τους να έχει ολοκληρωθεί σε 6-7 μήνες. 

Παράλληλα, έκανε λόγο, επίσης, για αύξηση του ποσού που δίνεται στους νέους αγρότες-γεωργούς και για προκαταβολή 70% του ποσού αυτού. Έτσι, οι νέοι αγρότες-γεωργοί, από τα 17.000 έως 25.000 ευρώ που έπαιρναν από τα προηγούμενα προγράμματα, τώρα παίρνουν από 35.000 έως 40.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά, πάντως, ξεκαθάρισε, υπόκεινται σε όρους και περιορισμούς – διορθώνοντας έτσι λάθη του παρελθόντος- και δεν δίνονται για να σπαταληθούν αλόγιστα. Απώτερος στόχος είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας, σε ποσοστό άνω του 30%.

Επιπλέον, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε οικονομική ενίσχυση 80 εκατ. ευρώ σε εργαστήρια και ερευνητικά κέντρα της χώρας, από το πρόγραμμα για την καινοτομία και σε άλλα 80 εκατ. ευρώ σε γεωπόνους για να συνεπικουρήσουν στο έργο των γεωργικών συμβούλων.

Ο κ. Στύλιος ανέφερε πως «μέχρι τέλος του χρόνου θα γίνουν πληρωμές από 750 έως 800 εκατ. ευρώ, σε προγράμματα που είναι ήδη σε εξέλιξη και προκηρύσσονται προγράμματα, μέχρι τέλος του 2021, που φτάνουν τα 900 εκατ. ευρώ».

Ο υφυπουργός επισήμανε πως «η νέα φιλοσοφία που εισάγουμε στο υπουργείο – κι έχει μιλήσει για αυτή και ο πρωθυπουργός – είναι τα Ανοικτά Δεδομένα (OpenData). Εργαζόμαστε για να συνδέσουμε τα συστήματά μας, ώστε η πληροφορία η οποία έχει συλλεγεί και την έχει πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, να του επιστρέφεται δωρεάν πίσω, για να μπορεί να την αξιοποιήσει» είπε.

Πηγή: Ναυτεμπορική