“Πρόγραμμα Γέφυρα”: Προς παράταση – “ανάσα” για τα κόκκινα δάνεια

Τι σημαίνουν νέος πτωχευτικός και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων για τράπεζες και δανειολήπτες
11 Δεκεμβρίου, 2020
Πού χωλαίνει η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού νόμου
11 Δεκεμβρίου, 2020
Δείτε τα όλα

“Πρόγραμμα Γέφυρα”: Προς παράταση – “ανάσα” για τα κόκκινα δάνεια

11/12/2020

Το ενδεχόμενο να παραταθεί μέχρι το τέλος Ιανουάριου η προθεσμία που έχουν οι δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα κόκκινα δάνεια τους με τις τράπεζες εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος για την ένταξη τους στο “Πρόγραμμα Γέφυρα”. Η προθεσμία για να επιτευχθεί συμφωνία για την  ρύθμιση των συγκεκριμένων δανείων λήγει στο τέλος του μήνα. Όμως, όπως εξηγεί ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης η προθεσμία ενδεχομένως να επεκταθεί κατά ένα μήνα, όπως άλλωστε επεκτάθηκε αντίστοιχα (από τέλη Σεπτεμβρίου στα τέλη Οκτωβρίου) και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων.

Εξάλλου, στα τέλη Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος πληρωμών του προγράμματος όπου αναμένεται να ενισχυθούν όσοι επιδοτήθηκαν για την δόση του Νοεμβρίου, αλλά και όσοι πάρουν το “πράσινο φως” από την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι  τα μέσα Δεκεμβρίου. Όπως εξηγεί ο κ. Κουρμούσης θα επιδοτηθούν οι εξής εγκριμένες αιτήσεις:

Όσων  εξυπηρετούν κανονικά τα δάνεια τους και δεν βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Για αυτούς η επιδότηση θα ξεκινήσει το αργότερο έως το τέλος Ιανουαρίου, δηλαδή το δημόσιο θα καλύπτει το 90% των μηνιαίων δόσεων για διάστημα 9 μηνών. Όπως εξηγεί ο κ. Κουρμούσης το μεγαλύτερο μέρος των αναστολών καταβολή δόσης  σταματάει στο τέλος του μήνα καθώς λήγει το 9μηνο περιθώριο που προβλέπει  η απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής των τραπεζών. 

Για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ή έχουν καταγγελθεί,  ο αιτών θα πρέπει πρώτα να έρθει σε συμφωνία με την τράπεζα ή άλλον χρηματοδοτικό φορέα προκειμένου να ρυθμιστεί το δάνειο. Η τράπεζα καλεί τον οφειλέτη για να συμφωνήσουν σε μια κοινά αποδεκτή αναδιάρθρωση του δανείου. Ο οφειλέτης θα πρέπει να προσκομίσει τα έγγραφα που θα ζητηθούν εντός 15 ημερών. Μετά την κοινοποίηση της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του δανείου, ο οφειλέτης έχει περιθώριο 15 ημέρες από την πρόταση για την αποδεχθεί ή όχι. αν υπάρξει συμφωνία τότε η τράπεζα αποστέλλει σχετική ενημέρωση στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με το ποσό της μηνιαίας δόσης προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλλεται η συνεισφορά του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο κ. Κουρμούσης, οι επιδοτήσεις των στεγαστικών δανείων για όλες τις εγκεκριμένες αιτήσεις θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει  έως  το τέλος Ιανουαρίου  αν και υπάρχει περίπτωση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει να δώσει παράταση. Από τις 160.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για το Πρόγραμμα Γέφυρα έχουν ελέγχει οι  100.000 ενώ σε  95.000 περιπτώσεις έχει εγκριθεί η επιδότηση του δανείου από το κράτος.

Πηγή: Capital.gr