Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων – Οι όροι

Πώς θα διατεθούν 10 δισ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
11 Ιουνίου, 2021
Επιδότηση των ΚΤΕΛ για την ψηφιακή μετάβαση
11 Ιουνίου, 2021
Δείτε τα όλα

Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων – Οι όροι

11/06/2021

Μετά τα μέσα Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων, με χρηματοδότηση το 35% της συνολικής ενίσχυσης που είχαν λάβει οι επιχειρήσεις από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Το πρόγραμμα αυτό θα αποτελέσει τη συνέχεια στο πρόγραμμα κάλυψης των παγίων δαπανών, το οποίο βρίσκεται σήμερα στην πρώτη του φάση, δηλαδή την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέχρι και τις 17 Ιουνίου, με προοπτική τα πιστωτικά για ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις να δοθούν στους δικαιούχους μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. 

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μόλις αρχίσουν οι πληρωμές του προγράμματος κάλυψης παγίων δαπανών με το οποίο μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία. Το πρώτο είναι το είδος της επιδότησης. Το πρόγραμμα δεν θα ενισχύει άμεσα, αλλά έμμεσα τις επιχειρήσεις Και σε αυτήν την περίπτωση, αντί ενός ποσού που πιστώνεται πχ από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, θα αποδίδεται στους δικαιούχους ένα πιστωτικό, για να καλυφθούν υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και το τέλος του 2021. 

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα όπως και σε αυτό των καλυπτόμενων παγίων δαπανών, θα προϋποθέτει (εκτός από τη συμμετοχή στους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής) η επιχείρηση να είχε αποδεδειγμένα το 2020,  μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με το 2019. Επίσης θα πρέπει να απασχολεί έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. 

Δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι οι περίπου 25.000 επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν σωρευτικά το κριτήριο συμμετοχής στις επιστρεπτέες, το κριτήριο του τζίρου και το κριτήριο απασχόλησης και φυσικά έχουν χαμηλή ρευστότητα,  πράγμα που σημαίνει, ότι μπορεί να προχωρήσουν σε απολύσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. 

Κριτήριο συμμετοχής θα είναι επίσης να αποποιηθούν το δικαίωμα της έκπτωσης του 50% στο κομμάτι των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής,  όπως θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Συνεπώς, όσοι αποφασίσουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να αποπληρώσουν το 100% της ενίσχυσης των επιστρεπτέων 1,2,3 σε 60 μήνες. Θα διατηρήσουν όμως την έκπτωση του 50% για τις ενισχύσεις που έλαβαν στους επόμενους τέσσερις κύκλους, δηλαδή τις επιστρεπτέες 4.5,6 και 7. 

Το σκεπτικό του προγράμματος 

Στην ερώτηση γιατί κάποια επιχείρηση να αποφασίσει να χάσει την έκπτωση του 50% και να αρκεστεί σε ένα πιστωτικό σημείωμα για υποχρεώσεις ενός χρόνου, η απάντηση είναι για να εξασφαλίσει άμεσα ρευστότητα σε μια περίοδο που τα μέτρα στήριξης θα αρχίσουν να υποχωρούν. Αν οι δυνητικοί δικαιούχοι αποφασίσουν να κρατήσουν το δικαίωμα της έκπτωσης και απευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για κεφάλαιο κίνησης τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με επιτόκια της τάξης του 7% για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με την ευκαιρία που δίνεται από το πρόγραμμα θα ενισχύσουν άμεσα τη ρευστότητά τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν επιτόκιο, ενώ θα έχουν πέντε χρόνια για να αποπληρώσουν τις ενισχύσεις από τις επιστρεπτέες 1,2 και 3. Αν συγκρίνει κανείς τις δύο εναλλακτικές λύσεις με μολύβι και χαρτί θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το “κέρδος” θα είναι περίπου το ίδιο αν υποθέσει κανείς ότι η ενδιαφερόμενη επιχείρηση μπορεί να εξασφαλίσει κεφάλαιο κίνησης. Αν όμως η επιχείρηση έχει σήμερα ανάγκη ρευστότητας αλλά δεν έχει τραπεζικό προφίλ τότε το πρόγραμμα αυτό είναι η μόνη λύση. 

Πηγή: Capital.gr