Πόσοι ευάλωτοι έλαβαν “πράσινο φως” για επιδότηση του στεγαστικού

Έρχεται e-μητρώο και για μισθώσεις ακινήτων
10 Μαρτίου, 2023
Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ»
10 Μαρτίου, 2023
Δείτε τα όλα

Πόσοι ευάλωτοι έλαβαν “πράσινο φως” για επιδότηση του στεγαστικού

10/03/2023

“Βροχή” πέφτουν οι αιτήσεις για επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων που οριακά εξυπηρετούν οι ευάλωτοι οφειλέτες μετά από πέντε αυξήσεις του Euribor σε διάστημα οκτώ μηνών.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι, από την 1η Φεβρουαρίου που άνοιξε η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή 3 Μαρτίου είχαν δημιουργηθεί 33.608 νέες αιτήσεις.

Εξ αυτών, οι 15.311 είναι οριστικοποιημένες και βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης των δεδομένων από την ΑΑΔΕ και τις τράπεζες, η οποία διαρκεί περίπου 15 ημέρες. Στην “ουρά” της πλατφόρμας βρίσκονται 16.509 ενεργές αιτήσεις οι οποίες ωστόσο δεν είναι ακόμη οριστικοποιημένες, δηλαδή ο οφειλέτης δεν έχει επιλέξει “υποβολή”.

Βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη έχουν λάβει έως σήμερα 1.788 δανειολήπτες, λαμβάνοντας ουσιαστικά το “πράσινο φως” για τη λήψη της επιδότησης. Η αίτησή τους διαβιβάζεται στην πλατφόρμα των τραπεζών και ο οφειλέτης θα ειδοποιείται ηλεκτρονικά ώστε να δηλώσει την κατοικία του προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αίτηση και να ξεκινήσει η καταβολή της επιδότησης.

Το συγκεκριμένο στάδιο διαρκεί επίσης 15 ημέρες, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας ανέρχεται σε έναν μήνα περίπου. Αυτός είναι και ο λόγος που οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς εξυπηρέτησης δανείου εντός Απριλίου.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από τις τράπεζες έχει σκοπό την κάλυψη του 50% της πρόσθετης επιβάρυνσης των δανειοληπτών η οποία οφείλεται στην άνοδο των επιτοκίων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο του 2022. Έχει διάρκεια 12 μηνών και αναμένεται να απορροφήσει κατά το μισό και τις επόμενες αυξήσεις που – κατ’ ομολογία της επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ- έπονται τους επόμενους μήνες.  

Ήδη, μέχρι σήμερα η δόση ενός στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου επιτοκίου, ύψους 100.000 ευρώ, έχει αυξηθεί κατά 150-200 ευρώ – ανάλογα με τον χρόνο εκταμίευσης – σφίγγοντας τη “θηλιά” γύρω από τα ευάλωτα νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι οι επιλέξιμοι δανειολήπτες έχουν υπολογιστεί σε 30.000 περίπου από τις τράπεζες και το ΥΠΟΙΚ, ενώ τα επιλέξιμα προς ένταξη δάνεια αφορούν οφειλές προς όλες τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης (servicers).


Πηγή: Capital