Πώς θα τσεκαριστούν τα ΑΦΜ στις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Πόσο μειώνεται η παρακράτηση φόρου το 2020
18 Οκτωβρίου, 2019
Πώς θα φορολογηθούν τα φυσικά πρόσωπα για τα εισοδήματα 2019
18 Οκτωβρίου, 2019
Δείτε τα όλα

Πώς θα τσεκαριστούν τα ΑΦΜ στις εκκρεμείς υποθέσεις του ν. Κατσέλη


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

18/10/2019

Στην πρέσα των τραπεζών θα βρεθούν από την 1η Νοεμβρίου 100.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, οι οποίοι έχουν πάρει προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω των προστατευτικών διατάξεων του παλαιού νόμου Κατσέλη, ωστόσο η υπόθεσή τους σε έχει εκδικασθεί.

Ο αυστηρός έλεγχος των εκκρεμών υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί από τις τράπεζες μέσα από την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία συνδέεται με την βάση δεδομένων του Taxis και του ΕΦΚΑ. Το ειδικό αυτό εργαλείο θα χρησιμοποιείται μόνο από τις τράπεζες και το ΑΦΜ του δανειολήπτη θα ξεκλειδώνει το φορολογικό και το ασφαλιστικό του προφίλ, με στόχο το ξεσκόνισμα των κόκκινων δανείων και το ξεγύμνωμα των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Μέσα από ερωτο-απαντήσεις ρίχνουμε φως στο νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί για τους 100.000 δανειολήπτες από την 1η Νοεμβρίου και μετά τόσο στη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες όσο και στις συνέπειες για τους δανειολήπτες.

1) Πως θα γίνει ο έλεγχος της εκκρεμούς υπόθεσης του παλαιού νόμου Κατσέλη;

Οι τράπεζες θα «ανεβάζουν» στην ειδική πλατφόρμα που τους ετοίμασε η Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους το ΑΦΜ του δανειολήπτη που έχει πάρει προστασία της πρώτης κατοικίας του από τον πλειστηριασμό μέσω του νόμου Κατσέλη, αλλά η υπόθεση δεν έχει εκδικαστεί.

Μέσω του ΑΦΜ η τράπεζα θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη και θα διαπιστώσει αν η εφορία έχει προχωρήσει σε έλεγχο των εισοδημάτων του, γεγονός που υποκρύπτει φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται και στην βάση δεδομένων του ΕΦΚΑ. Πέραν του ΑΦΜ του δανειολήπτη η τράπεζα θα «ανεβάζει» στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και αντίγραφο της πρώτης δικαστικής απόφασης, βάσει της οποίας ο δανειολήπτης προστατεύει την πρώτη του κατοικία από τον πλειστηριασμό.

2) Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες;

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τον έλεγχο των φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων του δανειολήπτη ότι διαθέτει κινητή και ακίνητη περιουσία, η οποία δεν ήταν εις γνώση της τράπεζας τότε το πιστωτικό ίδρυμα με τα φρέσκα στοιχεία ανά χείρας θα προσφύγει στην δικαιοσύνη και θα ζητήσει άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

3) Επηρεάζονται όσοι έχουν ενταχθεί με πραγματικούς όρους στον νόμο;

Όχι. Σε αντίθεση με τους στρατηγικά κακοπληρωτές οι δανειολήπτες που τα οικονομικά τους στοιχεία είναι ακριβή και ανταποκρίνονται στα κριτήρια – εισοδηματικά και περιουσιακά που έθετε ο νόμος – θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την προστασία αναμένοντας την τελική δικάσιμο της υπόθεσής τους.

4) Θα βγάζει η τράπεζα το ακίνητο στο πλειστηριασμό για όσους διαπιστωθεί ότι έχουν και δεν πληρώνουν;

Εφόσον η τράπεζα αποδείξει στο δικαστήριο -στο οποίο θα προσφύγει άμεσα – ότι ο δανειολήπτης κάνει κατάχρηση των προστατευτικών διατάξεων του νόμου χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις τότε ο δικαστής θα άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας. Εν συνεχεία η τράπεζα εντός 2 μηνών δύναται νομικά να προχωρήσει στη διεξαγωγή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας. Βέβαια, στο μεσοδιάστημα των 2 μηνών ο δανειολήπτης αν δεν θέλει να χάσει την πρώτη κατοικία μπορεί να πάει στην τράπεζα, να πληρώσει ένα υψηλό ποσό – το οποίο θα προκύψει από τις δόσεις που δεν έδινε όσα χρόνια είχε την προστασία – και εν συνεχεία να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειό του κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα την περιουσιακή του κατάσταση η τράπεζα για το ποσό των οφειλόμενων – με βάση αυτά που θα πλήρωνε ο δανειολήπτης σε μηνιαία βάση αν δεν είχε κρυφθεί στον νόμο – μπορεί να μην το ζητήσει εξολοκλήρου αλλά και σημαντικό ποσοστό αυτού.

5) Μπορεί η τράπεζα να ελέγξει αν ο δανειολήπτης έχει καταθέσεις εκτός Ελλάδος;

Η πρόσβαση στην βάσει δεδομένων του δημοσίου, επί της ουσίας στην εφορία, θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να δει αναλυτικά τους ελέγχους που έχει κάνει η εφορία στα ΑΦΜ, συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων για διατήρηση καταθέσεων σε ξένες τράπεζες.

Πηγή: Banksnews.gr