Πώς μοιράζονται 1,3 δισ. ευρώ σε 13 περιφέρειες


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508
Κοινοτικό χρήμα 4,1 δισ. ευρώ με έμφαση στην καινοτομία
8 Ιανουαρίου, 2021
Ποια προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας «τρέχει» ο ΟΑΕΔ
8 Ιανουαρίου, 2021
Δείτε τα όλα

Πώς μοιράζονται 1,3 δισ. ευρώ σε 13 περιφέρειες


Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1503

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/boxmind.gr/httpdocs/wp-content/themes/betheme/functions/theme-functions.php on line 1508

08/01/2021

Υπεγράφη η απόφαση για την κατανομή των πιστώσεων του ΠΔΕ ανά περιφέρεια για το τρέχον έτος. Πόσοι είναι οι κοινοτικοί και πόσοι οι εθνικοί πόροι. Πού θα κατευθυνθούν τα κονδύλια. Ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του προϋπολογισμού.

Στο 1,31 δισ. ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό που θα λάβουν το τρέχον έτος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) οι 13 περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Το παραπάνω ποσό που έχει προϋπολογιστεί, προέρχεται κατά 1,15 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους (συγχρηματοδοτούμενο σκέλος) και κατά 160 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους (εθνικό σκέλος) και αποτελεί μέρος των 6,75 δισ. ευρώ του συνολικού προϋπολογισμού του ΠΔΕ, έτους 2021.

Τα κονδύλια θα κατευθυνθούν για τη συμμετοχή των περιφερειών σε αναπτυξιακά προγράμματα, σε υποδομές αλλά και για την κοινωνική συνοχή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός ανά περιφέρεια ή και στο σύνολό του μπορεί να μεταβληθεί στην περίπτωση που υπάρξουν έκτακτες ανάγκες, όπως έγινε το προηγούμενο έτος λόγω της πανδημίας.

Η κατανομή των πιστώσεων

Με βάση την κατανομή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αντιστοιχούν 90,65 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 80 εκατ. προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος και τα 10,65 από το εθνικό σκέλος.

Στα 240,45 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κονδύλι για την Κεντρική Μακεδονία, με τα 215 εκατ. ευρώ να προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και τα 25,45 εκατ. ευρώ από το εθνικό.

Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα λάβει 71,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 65 προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο και τα 6,6 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος.

Στην περιφέρεια Ηπείρου αντιστοιχούν 68,4 εκατ. ευρώ, προερχόμενα κατά 60 εκατ. από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και κατά 8,4 εκατ. ευρώ από την εθνική συμμετοχή.

Για την περιφέρεια Θεσσαλίας το ποσό ανέρχεται στα 87,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 από το συγχρηματοδοτούμενο και τα 12,5 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος.

Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων προβλέπεται να λάβει το ποσό των 44 εκατ. ευρώ, με τα 40 να προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και τα 4 εκατ. ευρώ από τους εθνικούς πόρους.

Το ποσό που θα λάβει η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέρχεται στα 86,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 75 εκατ. προέρχονται από την κοινότητα και τα 11,4 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος.

Για τη Στερεά Ελλάδα ο προϋπολογισμός του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει εγγράψει κονδύλι της τάξεως των 49,95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 εκατ. είναι κοινοτικοί πόροι και τα 9,95 εκατ. ευρώ, εθνικοί πόροι.

Στην περιφέρεια Αττικής αναλογούν 299,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 265 εκατ. προέρχονται από την κοινότητα και τα 34,4 από το εθνικό σκέλος του προγράμματος.

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα διατεθούν 65,35 εκατ. ευρώ, με τα 55 εκατ. ευρώ να προέρχονται από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος ενώ τα 10,35 εκατ. ευρώ, αποτελούν εθνικούς πόρους.

Για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί ανέρχεται στα 61,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατ. από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος και τα 6,6 εκατ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του προγράμματος.

Αντίστοιχα, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα λάβει 59,05 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ αποτελούν την κοινοτική συμμετοχή και τα 9,05 εκατ. ευρώ, εθνικούς πόρους.

Τέλος, το ποσό που θα λάβει η περιφέρεια Κρήτης, ανέρχεται στα 85,65 εκατ. ευρώ και επιμερίζεται σε 75 εκατ. κοινοτικών πόρων και 10,65 εκατ. ευρώ από την εθνική συμμετοχή για τη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Πηγή: Euro2day.gr